Доступність посилання

ТОП новини

Деякі аспекти перебігу засідання Верховної Ради України 5 березня. Олександр Жир: «У державі діє злочинне угруповання на чолі з президентом України»


Деякі аспекти перебігу засідання Верховної Ради України 5 березня. Олександр Жир: «У державі діє злочинне угруповання на чолі з президентом України»

Київ-Прага, 5 березня 2002 -

Ведучі: Зіновій Фриз та Юлія Жмакіна

Гості: народний депутат України, голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування справи Георгія Гонгадзе та інших резонансних злочинів Олександр Жир, журналіст, кандидат у народні депутати від виборчого блоку «Команда озимого покоління» Микола Вересень (Ситник)

Зіновій Фриз

Ми обговоримо спершу ранкові події у Верховній Раді України. Ось як почув і побачив це наш київський колега Віктор Міняйло.

Віктор Міняйло

Ранкове планерне засідання тривало, а питання щодо спеціального засідання Верховної Ради спікер Іван Плющ на голосування не ставив і, схоже, не збирався.

На знак протесту народний депутат Олександр Єльяшкевич окупував парламентську трибуну.

Олександр Єльяшкевич

Якщо хтось робить вигляд, що нічого не знає, я ще раз повторюю те, що сказав учора на погоджувальній нараді: «Кучма вбивця»...

Іван Плющ

«Дякую, слово надається народному депутатові...» мікрофон

Однак, кілька народних депутатів, які записалися на виступ, просили передати слово Олександру Єльяшкевичу.

Олександр Єльяшкевич

Вони все роблять, щоб до 31 березня Україна не дізналася правду. Не вийде, Іван Степанович. Я це заявляю. Я не залишу трибуну, доки не буде спеціального засідання Верховної Ради України. Можете мене винести, вбити ...»

Іван Плющ

Вимкніть мікрофон. Підстав для проведення спеціального, чи ще якогось засідання немає, тому, що затверджений графік роботи сесії Верховної Ради.

Я публічно звертався до Олександра Жира, що є час до 4 березня, щоб підготувати матеріали на погоджувальну раду. На жаль, на вчора жодного документу не було. Десь о 16 годині надійшов до мене документ. Степан Богданович Гавриш вносить пропозицію, що вони звернулися з листом до Олександра Жира з тим, щоб він, відповідно до регламенту, розробив порядок цього спеціального засідання і разом з регламентним комітетом внесли пропозиції до Верховної Ради.

Якби вони були розроблені, я б виніс їх на ваш розгляд і ви б проголосували чи не проголосували. Але окрім цього листа нічого немає. Що я буду ставити на голосування?

Ігор Шаров, «Трудова Україна»

Шановний Іване Степановичу, шановні колеги. На початку цієї сесії депутатське об’єднання «За єдину Україну» пропонувало знайти таку форму співпраці у парламенті, щоб працювати лише в округах, комітетах та фракціях, тому що було зрозуміло, що робота зведеться до політичних заяв, до «касет» і до створення спеціальних слідчих комісій.

Тому Іване Степановичу, прошу вас перейти до роботи, відповідно до регламенту і порядку денного. Це раз. А по-друге, Іване Степановичу прошу дати розпорядження і зняти портрет Єльяшкевича над гербом на трибуні.

Віктор Міняйло

А поки народні депутати України працювали згідно з регламентом і порядком денним Олександр Єльяшкевич як «стійкий олов’яний солдатик» стояв на трибуні.

Зіновій Фриз

Газета «Українська правда», це інтернетівський часопис у замітці «Жиру не дали 10 хвилин для слова» написала, зокрема: «Депутати не підтримали пропозицію про надання слова голові Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування справи журналіста Гонгадзе та інших резонансних справ Олександру Жиру, яка ініціює проведення сьогодні спеціального засідання Верховної Ради».

Пане Жир, Ви, на жаль, не змогли сьогодні сказати те, що хотіли сказати з трибуни Верховної Ради. Ми, звичайно, не можемо дати Вам дати 10 хвилин. Ну, звичайно, можемо, але для нашого ефірного часу це забагато, але у Вас є зараз можливість сказати те, чого Ви не змогли сказати з трибуни Верховної Ради України. Будь ласка.

Олександр Жир

Я хотів би усіх повернути до 12 лютого 2002 року, коли відбулося засідання Тимчасової слідчої комісії, на якому було ухвалено рішення, що у разі отримання позитивних висновків експертизи плівок стосовно Єльяшкевича, комісія ухвалює рішення висунути питання про проведення спеціального засідання Верховної Ради, на якому розглянути ситуацію, яка є у державі.

Чим це було викликано? По-перше, і ми, до речі, отримали цю експертизу. Експертиза підтвердила, що у розмові стосовно побиття депутата Єльяшкевича, розмові, у якій бере участь на той час міністр внутрішніх справ України Кравченко та президент України, йде розмова про те, що його треба побити саме так, щоб він більше не піднявся.

Більше того, ми на сьогоднішній день, фактично після цього, не маємо сумніву, що всі записи, які були зроблено, на жаль, є правда. На жаль, ми маємо у державі угруповання, а я його особисто називаю злочинне угруповання на чолі з президентом України.

Ми мали прагнення говорити не лише про ті матеріали, які є сьогодні у записах. На сьогоднішній день, я як голова комісії отримую велику кількість листів із всіх куточків України, отримую докази діяльності цих осіб на чолі з нашим президентом.

Один із них, це матеріали щодо хабарів, які брали міністр внутрішніх справ Кравченко та інші особи з оточення міністра внутрішніх справ. Ці матеріали підтверджені документально і я про це вже робив заяву, що я можу довести, що це є, на жаль, також правда. І цих матеріалів безліч. Їх треба розглядати в купі. Не можна розглядати, скажімо, лише справу Гонгадзе, або справу Єльяшкевича і це комом іде один за іншим.

Тому, на наше переконання, ми мусимо провести засідання, якщо не подобається слово «спеціальне», то, скажімо, окреме засідання, на яке запросити президента України, запросити Генерального прокурора, керівника уряду пана Кінаха, міністра внутрішніх справ, голову служби безпеки і обговорити ту ситуацію, у якій, на сьогоднішній день є Україна.

І саме тому, я хотів би ще раз наголосити, ще вчора у відповідності до всіх вимог регламенту я подав від комісії, маючи доручення від комісії ще від 12 лютого, подав подання до Верховної Ради (як потім було з’ясовано в перерві сьогоднішнього засідання Верховної Ради, воно відповідає всім вимогам).

Юлія Жмакіна

Пане Жир, все-таки скажіть, чого ви очікуєте від такого засідання спеціального, не спеціального, якщо от сьогодні Верховна Рада навіть не дала вам можливості виступити.

Олександр Жир

У Верховній Раді не було частини депутатів чиї картки не голосували. І я переконаний, що завтра у Верховній Раді, а Іван Степанович дав обіцянку, що він завтра винесе це питання на голосування, зберуться депутати, які проголосують за те, щоб надати можливість комісії інформувати Верховну Раду. Це має бути офіційна інформація з трибуни Верховної Ради.

І я хочу звернути увагу, що сьогодні при голосуванні жодного голосу проти того, щоб надати можливість Тимчасовій слідчій комісії поінформувати Верховну Раду, не було.

Юлія Жмакіна

Але спостерігачі зазначили, що так само і не брали участь у голосуванні якраз ті фракції, що нині балотуються за списком «Нашої України». Як ви це поясните?

Олександр Жир

Я думаю, що вони були не дуже уважні при голосуванні і завтра вони виправлять цю ситуацію.

Юлія Жмакіна

У нас є коментар щодо цього народного депутата Тараса Чорновола.

Зіновій Фриз

Він дійсно висловив Радіо Свобода свою думку з приводу того, що, справді, це виглядає дуже дивно, що більшість представників блоку «Наша Україна», до якого входите і Ви, пане Жир, голосувала проти того, аби надати Вам слово. Справді, це дуже дивно. Втім, послухаємо Чорновола.

Тарас Чорновіл

Що я можу сказати? Мені просто сумно, що відбуваються такі голосування і сумно, що багато хто, з тих людей, хто мав однозначно підтримати цього не підтримують, бо є питання для нас абсолютно принципові.

Я боюсь, що не загальна позиція «Нашої України», це ознака того, що ще на сьогоднішній день немає виробленого узгодженого ухвалення рішень. І це є позиція окремих фракцій, які вирішили перестрахуватися перед виборами від якихось ексцесів, як вони вважають, чи якихось непорозумінь з кимсь. Хоча я до цього ставлюсь дуже болісно, бо я, по-перше, однозначно переконаний, що цей звіт повинен був відбутися, а, по-друге, мені здається, що отакі перестраховування, особливо перед виборами, можуть лише зашкодити.

Люди хочуть чути чисту, реальну пряму позицію. Якщо цієї позиції немає, то можна дуже серйозно тривожитися за результати на виборах.

Зіновій Фриз

Пане Жир, сьогодні депутати підтримали запит про порушення кримінальної справи проти Кучми. Чи можна вважати, що початок імпічменту президента Кучми розпочався? Про це, у всякому разі, багато є повідомлень в інтернетівських виданнях.

Олександр Жир

Для мене є головним на сьогоднішній день – встановлення істини. Для чого я зробив дуже і дуже багато, як і більшість членів Тимчасової слідчої комісії.

Моє завдання, щоб Верховна Рада України дала оцінку саме цим діям щодо яких, на моє переконання і на переконання членів комісії, зібрані матеріали, які є на сьогоднішній день доказом.

Саме тому, початок це, чи не початок імпічменту, не є це зараз головним. Головне, Верховна Рада України повинна ухвалити певні рішення щодо тих матеріалів, які є сьогодні у Тимчасової комісії.

Юлія Жмакіна

А чи не заважають при ухваленні таких рішень заяви: «Кучма вбивця». Все-таки немає доказів, не було суду, немає судових рішень? Чи не заважають, власне, такі гострі заяви цьому?

Олександр Жир

Ніхто, ніколи від мене як голови комісії не чув таких заяв. Я як людина розумію Олександра Єльяшкевича. Я розумію тому, що він власне на собі мав можливість переконатися, що є таке наш, на сьогоднішній день режим, який встановлено в державі. І, маючи докази про те, що розмови не є монтаж, маючи докази про те, що, так, мова там йшла саме про нього, мова йшла про побиття його, то як людина я його розумію.

Юлія Жмакіна

Запитання до Миколи Вересня. Миколо, напевно, що ця тема, ця справа, зокрема, щодо журналіста Гонгадзе, у спадок дістанеться наступному парламенту. Як Ви гадаєте, якою, взагалі може бути місія Верховної Ради у цій справі, справі розслідування?

Микола Вересень

Я не говорив би про місію Верховної Ради, я говорив би про те, що, на моє абсолютне переконання, раніше чи пізніше правда стане зрозуміла всім. Будуть проведені відповідні дії слідчі і буде названо поіменно, хто стоїть за справою і хто був виконавцем цієї справи. У мене немає жодних сумнівів у тому, що це може бути, як пан Жир каже, може ще у цій каденції чи у наступній каденції, може через каденцію, але не буває такого у світі, щоб коли-небудь ми не дізналися б правду.

Я думаю, що порядні люди хочуть, щоб це було швидше, а чиновницький люд може хоче, щоб це було пізніше. Але воно не сховається ніде, і воно просякає у суспільну свідомість і люди починають від маленьких підозр у причетності влади до злочину переходити до більш серйозних підозр. І ці підозри лягають просто там якимсь шаром, нашаровуються одна на одну і тоді влада стає під підозрою як така. І це дуже соціально небезпечно.

Зіновій Фриз

Пане Вересень, якщо ви станете народним депутатом, що Ви думаєте необхідно зробити, щоб не через каденцію, а вже наступної каденції з’ясували справу Гонгадзе раз і назавжди?

Микола Вересень

Стану я депутатом чи ні, але справа Гонгадзе не буде лежати у якійсь шухляді далекій від мене, я думаю. Я досить довго і наполегливо буду займатися цією справою у будь-якому разі – чи як депутат, чи як журналіст.

Зіновій Фриз

Ця тема дуже велика, дуже глибока і, очевидно, її обговоренням в одній передачі тут не обійтися і в наступних передачах, я думаю, мої колеги ще не раз порушуватимуть проблеми, що їх прагне вирішити нинішній склад Верховної Ради

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG