Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдасться Кучмі спокійно піти на пенсію?


Чи вдасться Кучмі спокійно піти на пенсію?

Прага, 29 березня 2002 - Напередодні виборів в Україні англомовна преса пише про ще один їхній бік: український керівник бореться за те, щоб відійти спокійно, - але це йому може не вдатися.

Із цього й починає статтю кореспондент щоденника Н’ю Йорк Таймз: «Наближаючись до кінця своєї політичної кар’єри, президент Леонід Кучма бореться на парламентських виборах цієї неділі за безпечний вихід із громадського життя».

Загальнонаціональні вибори визначать, чи зможе Кучма вдихнути життя в нову більшість, яка дасть йому змогу обрати собі наступника на президентських виборах 2004 року і тим відвернути безліч кримінальних справ, що, як очікують, переслідуватимуть його після відходу з посади, пише Н’ю Йорк Таймз.

А над виборами нависає сильне почуття розчарування в Кучмі. Рейтинґи його підтримки впали до рекордно низьких величин, і громадськість розуміє, що Сполучені Штати вже не є таким захисником України, як то було відразу після незалежності.

Останнім часом США тримаються на відстані від Кучми, підтримуючи водночас розвиток демократичних установ.

Напруженість стала очевидна, коли адміністрація президента США Джорджа Буша разом із союзом НАТО намагалася зупинити потік зброї з України до Македонії, Африки й, можливо, Іраку, нагадує автор статті, а американські урядовці не припиняли тиск, вимагаючи повного розстеження загибелі журналістів в Україні.

Якщо президентським силам вдасться збудувати нову парламентську більшість, кажуть київські експерти, що на них посилається американська газета, Кучма почне пошуки прем’єр-міністра і наступника, який зробить для нього те, що зробив президент Росії Владімір Путін для колишнього президента Боріса Єльцина: дасть йому змогу мирно піти на пенсію вільним від переслідувань за звинуваченнями в корупції.

А тим часом через корупцію й скандали, що оточують Кучму, західні інвестори далі уникають України, пише Н’ю Йорк Таймз.

На одному з найостанніших скандалів зосереджується британський щоденник Таймз: Кучму звинувачують у продажі зброї Іракові на порушення санкцій ООН - сучасних протиповітряних озброєнь на суму в 100 мільйонів доларів.

На думку кореспондентки газети, президентові України загрожує перспектива імпічменту після парламентських виборів.

Звинувачення, що їх висловив голова парламентської комісії якраз напередодні виборів, Кучма засудив як пропагандистську кампанію. Але адміністрація президента США уважно вивчає їх, наголошує авторка статті.

Якщо вони підтвердяться, Україна перетвориться на міжнародного ізгоя і, як пише Таймз, лише справою часу буде, коли Кучму змусять піти в відставку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG