Доступність посилання

ТОП новини

Як в Іраку з’явилася українська "Кольчуга" – нові свідчення Мельниченка в США


Як в Іраку з’явилася українська "Кольчуга" – нові свідчення Мельниченка в США

Прага, 12 квітня 2002 - Звинувачення керівництва України у нелегальній торгівлі зброєю не вщухають. Учора колишній охоронець президента України Микола Мельниченко виступив як свідок у суді в Сан-Франциско. Він дав інтерв’ю радіостанції "Німецька хвиля," у якому розповів, що на слуханнях головним чином йшла мова про продаж української зброї до Іраку, всупереч санкціям ООН.

За словами Мельниченка, Велике журі прослухало фрагмент записів зроблених в кабінеті Кучми, де нібито міститься розмова українського президента з генеральним директором "Укрспецекспорту" Валерієм Малєвим, який недавно загинув в автокатастрофі. Під час цієї розмови Кучма наказує Малєву продати Іраку за 100 мільйонів доларів три станції "Кольчуга". На слуханнях представник Центрального розвідувального управління США підтвердив, зі слів Мельниченка, що такі радари недавно знайшли американці в Іраку. Але посол США у Києві, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, 11 квітня не захотів коментувати можливий продаж української зброї до Іраку. Карлос Паскуаль сказав: "Ми дуже серйозно ставимося до таких підозр і докладемо максимум зусиль для розслідування цієї інформації."

Що ж таке станція "Кольчуга," про які говорить Мельниченко, детальніше пояснить наш військовий оглядач Сергій Згурець:

"Станція “Кольчуга” розроблялась ще за часів СРСР. Проте в Україні ці розробки було таки завершено у Донецькому підприємстві з назвою “Топаз” і поставлено на серійну основу. Причому головним ініціатором цих робіт був загиблий в автокатастрофі гендиректор компанії “Укрспецекспорт” Валерій Малєв. За його наполягання було виділено 500 тисяч доларів на завершення робіт над “Кольчугою”. Ще два мільйони доларів доклали закордонні замовники.

Особливістю “Кольчуги” є те, що станція не генерує електромагнітний сигнал самостійно, а навпаки – фіксує електромагнітне випромінення від інших об’єктів. Незалежно від того, де вони знаходяться – на землі. Або в повітрі. Такий принцип дії отримав назву пасивної радіолокації і цей принцип забезпечує “Кольчузі” непомітність її роботи. Бо противник не помічає, що за ними стежать. “Кольчуга”, наприклад, відчуває літак – в тому числі і виготовлений за технологією “стелз” на відстані у 800 кілометрів і спроможна наводити засоби протиповітряної оборони для враження цієї цілі.

Проте купувати одну станцію безглуздо. Потрібно три, а ще краще - чотири “Кольчуги”. Тоді їх можна, умовно кажучи, поставити по периметру кордонів держави, поєднати в засобами враження протиповітряної оборони – наприклад, зенітними ракетами. І почувати себе в безпеці.

Уперше ця станція демонструвалася у Об’єднаних арабських еміратах у 2001 році. На виставці озброєнь в Абу-Дабі її включили і згодом були отримати дані про координати усіх працюючих систем протиповітряної оборони Об’єднаних еміратів. Керівництво Еміратів потім попросило ці дані їм віддати. Після цього шоу представники “Укрспецекпорту” заявляли, що “Кольчуга” вдало продається країнам Близького Сходу. Проте конкретні адреси цих поставок не називалася. Після появи інформації про заяви Мельниченка про продаж “Кольчуг” до Іраку я мав розмови з представники держаних структур, які мають відношення до збройового бізнесу. Вони стверджували, що на кожний проданий комплект є відповідні документі – тобто так звані користувачі кінцевого користувача, в який країна-покупець – не Ірак – зобов’язується не реекспортувати цю техніку іншим. Що ж до інших адрес, то відомо, що у 2002 році чотири станції “Кольчуга”, який становлять повний комплект, мають бути поставлені з України до Китаю."

Отже, українська влада відкидає усі звинувачення у нелегальній торгівлі зброєю. Але, якщо заяви колишнього охоронця Кучми таки підтвердяться, то Україні загрожують санкції ООН, вважають спостерігачі. Тим часом Генеральна прокуратура України й далі наполягає на видачі Мельниченка в Україну. Про це заявив сьогодні заступник генерального прокурора України Олексій Баганець в інтерв’ю агентству УНІАН, інформуючи про свої переговори з представниками Федерального бюро розслідувань США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG