Доступність посилання

ТОП новини

Про “Кольчуги” і Ірак


Про “Кольчуги” і Ірак

Київ, 23 квітня 2002 - Міністерство оборони Ефіопії підтверджує, що всі три станції «Кольчуга», які були придбані в Україні, працюють на інтереси національної оборони цієї африканської країни. Про це стверджується у листі, який компанія «Укрспецекспорт» отримала 22 квітня від міністра оборони Ефіопії.

Відповідь міністерства оборони Ефіопії є черговим ланцюжком історії, пов’язаної з питанням – чи потрапила українська зброї – станції пасивної радіорозвідки “Кольчуга” Ірак. Раніше єкс-охоронець президента України Микола Мельниченко надав американській стороні записи розмов у кабінеті Президента Украйни, на підставі яких стверджувалось, що Леонід Кучма и вже загиблий глава компанії «Укрспецэкспорт» Валерій Малєв обговорювали можливість постачання станцій «Кольчуг» в Ірак через Йорданію.

Пізніше директор Донецького виробничого об єднання «Топаз», де розроблялись нові версії «Кольчуг” Юрій Рябкін заявив, що в Україні всього було зроблено 4 нових «Кольчуги». Три з яких поставлено в Ефіопію. Одна зі станцій знаходиться в розпорядженні Міноборони України. Постачання в Ефіопію здійснювалися через фірму - посередника.

19 квітня ізраїльська газета “Гаарец” надрукувала статтю, у якій – окрім загальної інформації про “Кольчуги”, Ірак та Кучму, вперше було згадано і про фірму посередника. Це Компанія L.R., зареєстрована в Херцлії (місто в Ізраїлі), і яка має обширні зв'язки в Україні, купує радарні системи з України і перепродує їх в країни Третього світу, зокрема в Африку. Деякі поставки мали як військове, так і цивільне застосування в Анголі та Ефіопії.

Близько двох років тому, раніше, ніж ООН наклала ембарго на продаж зброї в зв'язку з війною між Ефіопією й Еритреєю. Ефіопія придбала систему "Кольчуга" за посередництва представників L.R. Угода на суму в близько $6 млн., укладена приблизно в ті ж терміни, що іракська, викликала підозри у американців і представників ООН, що Ефіопія могла послужити перевалочним пунктом і прикрити операцію з Іраком. Українці попросили Ефіопію підтвердити, що радар придбавався для її власного використання, щоб спростувати підозри в тому, що радар був перевезений в Ірак, стверджував “Гаарец”

Варто відзначити, що компанія, на котру посилається «Гаарец», дійсно має своє представництво в Україні. Правда, її повна назва LR Avionics Technologies Ltd. ЇЇ українське представництво морально дозріває до того, щоб дати свої коментарі до цієї історії. Так що поки що е лише категоричне твердження керівника оборонного відомства Ефіопії, що «ми дійсно купили три станції «Кольчуга», котрі були поставлені з України в 2000 г. На даний час усі комплекси знаходяться в Ефіопії и використовуються ефіопським міністерством оборони».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG