Доступність посилання

ТОП новини

Кучму критикують американські інтелектуали: відкритий лист до Буша


Кучму критикують американські інтелектуали: відкритий лист до Буша

Прага, 6 вересня 2002 - Другі роковини зникнення і смерті Георгія Гонгадзе збираються вшановувати не лише в Україні, але й у Північній Америці. 15-16 вересня там має відбутися акція "Реквієм-2002: Обличчям до правди." Її організатори – Форум українських студентів в Америці та Фонд Гонгадзе. У ці дні в українських православних та католицьких церквах відслужать панахиди, у Вашингтоні проведуть мітинг-реквієм і ходу зі свічками. В рамках акції триває збір підписів під відкритим листом до президента Сполучених Штатів Джорджа Буш із закликом наполягати на кардинальних змінах в Україні.

Під листом стоять підписи всесвітньо-відомих американських дослідників проблем демократії на пострадянських теренах, таких як Френсіс Фукуяма, Андерс Ослунд, Майкл Макфол. Поруч – імена майже двох сотень американських та українських науковців, студентів і випускників Гарвардського, Колумбійського, Єльського, Стенфордського університетів, є і представники вузів Києва й Львова.

У листі мовиться, що жорстоке вбивство Георгія Гонгадзе вплинуло на українців так само як події 11-го вересня на американців. Але якщо організаторів минулорічних терактів у США знайдено і їх переслідують, то напади на права вільнодумних українців досі не покарано. І не дивно, що розслідування смерті Гонгадзе відразу перетворилося на фарс, адже головні підозрювані, це ті, хто наглядає за слідством.

Далі звучить невтішний прогноз: причетні до вбивства Гонгадзе, а також численних "випадкових" смертей опозиційних журналістів і політиків не будуть знайдені доти, доки Україною керують ті, хто намагається триматися за владу будь-якою ціною. Автори листа закликають адміністрацію Буша наполягати на кардинальних змінах в Україні, щоб відкрити шлях справжнім народним обранцям. Україна ж наразі, як мовиться у документі, відмежована від Європи завісою брутальної непідконтрольної влади в інтересах невеликої групи привілейованих осіб. Автори листа закликають Білий Дім пов’язувати розвиток українсько-американських відносин і відносин України з НАТО з реальним прогресом у забезпеченні демократичних свобод.

Пояснює професор Ратгерського університету Олександр Мотиль: "Це свого роду моральний і рівночасно професійний обов’язок заявити, що політика кучмівського уряду негідна і її треба критикувати як усередині країни, так при можливості і ззовні. Хоч я особисто особливого впливу не маю, здавалося мені що прилучитися до такого діла, де беруть участь різні науковці могло би мати якийсь вплив, якщо не на американську політику, якщо не на українську політику, то принаймні на морально-політичний клімат, в якому діє президент Кучма і його уряд."

Лист до Буша мають офіційно передати представникам американської влади 16 вересня. Його повний текст можна прочитати в Інтернеті за адресою www.gongаdze.org, і збір підписів ще триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG