Доступність посилання

ТОП новини

Цього тижня до Сполучених Штатів поїдуть представники Генеральної прокуратури України у справі Георгія Гонгадзе


Цього тижня до Сполучених Штатів поїдуть представники Генеральної прокуратури України у справі Георгія Гонгадзе

Прага, 9 вересня 2002 -

Мар’яна Драч

Мирославо, чи знаєте Ви, що до Сполучених Штатів мають приїхати представники Генеральної прокуратури України?

Мирослава Гонгадзе

Я звернулася ще раніше до Державного Департаменту з проханням про поновлення розслідування й поновлення участі ФБР у розслідуванні справи. Так само я звернулася до Генеральної прокуратури, щоб вони звернулися по допомогу до США. Справа в тому, що основний свідок у цій справі Микола Мельниченко є на території США, і друге – США могли б допомогти з експертизою плівок, яка б могла служити доказом у справі. Я знаю, що такі робочі контакти зараз налагоджуються, і такий робочий візит відбудеться вже цього тижня. Я звернулася з проханням зустрітися зі слідчими української прокуратури і звичайно, я зацікавлена в максимальній ефективності розслідування. Мене турбує, правда, що пан Шокін стверджує, що Кримінальний кодекс не дозволяє потерпілим ознайомитись зі всіма матеріалами експертиз. Точніше, закон не забороняє ознайомитись потерпілим, і це дві «великі різниці». Потерпіла сторона є учасником процесу і може брати участь у розслідуванні і надавати докази. Так само, як і слідча група.

Мар’яна Драч

Також відомо, що в Україну їдуть американські експерти, представники ФБР. Чи спілкувалися Ви з ними? Чи знаєте Ви, яким чином вони будуть сприяти розслідуванню справи Гонгадзе в Україні?

Мирослава Гонгадзе

Наскільки я знаю, то візит групи ФБР до України поки що ні з датами, ні зі складом групи не визначений. Я думаю, що це дещо поспішна інформація генерального прокурора. Він, звичайно, прагне показати, що він працює дуже ефективно, але за моєю інформацією такий візит ще не узгоджено. Можливо, він буде узгоджений після візиту цієї робочої групи з України до Америки.

Мар’яна Драч

Так, і ми пам’ятаємо про те, що у квітні американські представники вже приїжджали в Україну на запрошення української сторони, але так і не отримали матеріалів слідства у справі Гонгадзе.

Мирослава Гонгадзе

Якраз із цього приводу я і турбуюся. Оскільки це слідча група, і український закон дає право слідчим робити оцінку доказів, і потерпілі зовсім не знають про результати даної оцінки до завершення справи - це часто дає можливість фальсифікувати справи, як сталося в ситуації зі справою Александрова, і тому дуже важливо, щоб слідча група працювала відкрито, саме тому я наполягаю постійно на доступі, якщо вже не потерпілої сторони, то принаймні третьої сторони до матеріалів справи. Тоді ми будемо мати об’єктивну оцінку розслідування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG