Доступність посилання

ТОП новини

В ООН беруться за українські «Кольчуги». Але автентичність записів про їхній продаж до Іраку висітиме над Кучмою завжди


В ООН беруться за українські «Кольчуги». Але автентичність записів про їхній продаж до Іраку висітиме над Кучмою завжди

Вашинґтон, 30 вересня 2002 – У понеділок, 30 вересня, Комітет із питань санкцій щодо Іраку в Раді Безпеки ООН розпочинає обговорення справи нелегального продажу радарних систем «Кольчуга» Іракові. Уряд Сполучених Штатів для вияснення цієї справи висилає 1 жовтня з дводенним візитом до Києва заступника державного секретаря США з питань Європи та Євразії Елізабет Джоунз. У Конґресі також стурбовані справою «Кольчуг».

Американський дипломат, який бере участь у засіданні Комітету з питань санкцій щодо Іраку, сказав у понеділок Радіо Свобода, що Вашинґтон не вірить, що українська влада говорить правду щодо справи таємного нелегального схвалення президентом України Леонідом Кучмою продажу, попри ембарго ООН, української радарної системи Кольчуга Іракові. Про це американські офіційні особи заявлять на засіданні комітету Ради Безпеки ООН.

Американський дипломат зазначив також, що рішення, чи проводити розслідування в рамках Комітету Ради Безпеки, або окремо урядом Сполучених Штатів, буде схвалено, ймовірно, лише після повернення з візиту до Києва 2 жовтня Елізабет Джоунз – помічника державного секретаря США з питань Європи та Євразії.

Якщо в Раді Безпеки ООН вирішать розглядати це питання, то, як сказав Радіо Свобода дипломат Норвегії (а ця країна тепер очолює Комітет із питань санкцій щодо Іраку в Раді Безпеки ООН), це безпрецедентне розслідування може потривати від трьох то шести місяців.

Американські офіційні особи наголошують на тому, що до заяв щодо готовності української влади вияснити цю справу втрачено довір’я. Слід не забувати, що тоді, коли, згідно зі звинуваченнями, президент Кучма давав згоду на продаж попри санкції ООН українських радарних систем Іракові, Україну було обрано на два роки до Ради Безпеки ООН.

Скандал щодо «Кольчуг» викликав занепокоєння також у Конґресі Сполучених Штатів. Голова конґресової групи підтримки України конґресмен Боб Шефер в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що ця справа викликає глибоке розчарування: “автентичність записів, на яких Кучма схвалює нелегальний продаж «Кольчуг» Іракові, вказує на те, що Америка повинна переглянути взаємини між двома країнами. Народ України повинен залишитися в центрі уваги, Сполучені Штати повинні залишитися партнером українського народу. З іншого боку, ця справа вагомо змінює стосунки з офіційними представниками України”, – заявив конґресмен Боб Шефер.

На думку американського законодавця, Сполучені Штати повинні провести розслідування цієї справи, отримати доступ до підприємства «Топаз», перевірити, чи відповідають правді заяви української влади про те, що, мовляв, «Кольчуги» не було перевезено до Іраку.

Натомість над президентом Кучмою буде завжди висіти справа автентичності записів із усіма її наслідками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG