Доступність посилання

ТОП новини

Закордонна преса коментує відкриття судової справи проти Кучми


Закордонна преса коментує відкриття судової справи проти Кучми

Прага, 16 жовтня 2002 – Порушення судової справи проти президента Кучми дає неочікуваний поштовх руху опозиції, що останніми тижнями вивела на вулиці України десятки протестантів, що вимагають від Кучми піти у відставку. Про це у середу пише західна і російська преса. Усі газети звертають увагу на те, що кримінальна справа проти президента порушена наступного дня після того, як міжнародні експерти з озброєнь почали перевірку звинувачень проти Кучми на рахунок контрабанди зброї в Ірак.

Подібного пострадянська історія ще не знала – вперше на теренах СНД проти діючого президента порушують кримінальну справу одразу за кількома статтями карного кодексу – пише у середу російський щоденник "Врємя новостєй". Пікантність ситуації у тому, наголошує інша "Нєзавісімая газєта", що самі опозиціонери визнають: суд (ще й апеляційний) не може порушувати кримінальні справи за позовом. Підставою для цього може бути виключно подання прокуратури. Малоймовірно – прогнозує "Врємя новостєй", що Генпрокуратура піде проти президента, адже Леонід Кучма цілковито контролює призначення й усунення глави цього відомства. Швидше за все, прокуратура прохатиме Верховний Суд закрити справу через відсутність складу злочину.

Американський щоденник "Вошінгтон Поуст" нагадує минулотижневу заяву Генпрокурора Піскуна про те, що він не має підстав порушувати кримінальну справу проти Кучми, хоча припускає приналежність голосу на записах президентові. Газета цитує слова Піскуна: "Якщо навіть і були розмови, що фігурують у записах, ці розмови не супроводжувалися жодними діями". В інтерв'ю Радіо Свобода Генпрокурор висловив думку, що важко просту розмову вважати за злочин, тому, що намір та його втілення – дві різні речі.

Американські щоденники "Вошінгтон Поуст", "Вол Стріт Джорнел", "Вошнгтон Таймз", британська "Файненшл Таймз" наголошують на тому, що рішення судді Василенка збігається у часі з потужним внутрішнім і зовнішнім тиском на пана Кучму. Звісно, пише оглядач "Файненшл Таймз", прихильники президента назвуть судову справу політичним кроком, а сам Леонід Кучма навряд чи капітулює. Він зміг утриматися дотепер, витримає й нинішні погрози.

Російська газета Комерсант дає довідку про суддю Київського апеляційного суду Юрія Василенка, який порушив кримінальну справу проти президента. Раніше він обіймав посаду старшого прокурора Генпрокуратури, а ще до цього майже 20 років працював у військовій прокуратурі. Його повноваження судді закінчуються у 2004 році, як і Кучмині, а ті, хто знає Василенка, кажуть, він готовий іти до кінця. Російський Комерсант розмірковує над наслідками скандалу з Кучмою, чия можлива відставка стане прецедентом для цілого пострадянського простору. Адже гріхи, що інкримінують українському президентові, можна віднайти і в інших лідерах СНД, особливо, якщо останні також будуть помічені у зв’язках з одіозними режимами, що підтримують тероризм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG