Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Тигипко в українській політиці


Сергій Тигипко в українській політиці

Київ, 26 листопада 2001 - Голову партії “Трудова Україна” Сергія Тигипка свого часу називали наступником Леоніда Кучми на посаді Президента України, оскільки у квітні цього року він мав реальні шанси стати прем‘єр-міністром України. Але після того, як прем‘єром затвердили Анатолія Кінаха, а блок пропрезидентських партій “За єдину Україну” очолив глава президентської адміністрації Володимир Литвин, шанси Сергія Леонідовича дещо впали. Однак він продовжує залишатися на політичному олімпі України.

Сергій Тигипко з‘явився у Києві літом 97 року. Тоді маловідомий голова правління комерційного банку “Приватбанк” змінив Віктора Пинзеника на посаді віце прем‘єра з питань економічної реформи, яка ніяк чомусь не відбувається. Віце-прем‘єром Сергій Тигипко працював у урядах Павла Лазаренка і Валерія Пустовойтенка, а в кабінеті міністрів Віктора Ющенка його дещо понизили....до рангу міністра економіки.

Весною двохтисячного року Сергій Леонідович несподівано пішов у відпустку і оголосив, що братиме участь у оголошених ЦВК довиборах до Верховної Ради України. Він обрав собі Павлоградський виборчий округ, де серед серйозних конкурентів можна назвати хіба що голову Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця. 25 червня без особливих проблем Сергій Тигипко і став народним депутатом. Прикрістю можна назвати лише самогубство одразу після виборів одного з членів окружної виборчої комісії.

У парламенті Сергій Тигипко працює в комітеті з питань фінансів і банківської діяльності, а в листопаді двохтисячного року очолив ще й політичну партію “Трудова Україна”. Партія має другу за чисельністю після комуністів парламентську фракцію – майже пів сотні багнетів.

Тут варто нагадати, що виборчий блок політичних партій “Трудова Україна” створено на парламентські вибори 98 року структурами, наближеними до влади. І за активної реклами на радіо і телебаченні блок впритул наблизився до омріяного чотиривідсоткового бар‘єра, але в парламент не потрапив. У списку “Трудової України” були особи, яких важко назвати “трударями”: бізнесмен Віктор Пінчук, міністр Сергій Осика, син головм СБУ Андрій Деркач, активний прихильник російської культури Олександр Лузан.

Але повернімося до нової “Трудової України”, яку очолює Сергій Тигипко. На наступних виборах ця партія створила блок з Аграрною партією, Народно-демократичною і Партією регіонів, який називається “За єдину Україну”. Очолити цей блок запропоновано главі Адміністрації Президента України Володимирові Литвину. Однак, його офіційної відповіді, принаймні поки що – немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG