Доступність посилання

ТОП новини

Вибори не зметуть нинішній скорумпований істеблішмент - коментар часопису The Economist


Вибори не зметуть нинішній скорумпований істеблішмент ― коментар часопису The Economist

Прага, 8 лютого 2002 - З наближенням виборів зростає інтерес міжнародних засобів масової інформації до України. «Країною Кучми» називає її впливовий британський часопис Економіст і прогнозує, що і після парламентських виборів Україна не стане приємнішим місцем для життя для майже 50 мільйонів її громадян. Змінити ситуацію, на думку оглядачів британського часопису, міг тандем двох активних політиків – Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко, але їхній передвиборний союз не вдався, а тому в Україні триватиме ера Кучми до загального невдоволення як самих українців так і Заходу.

Публікацію про українські вибори у часопису Економіст супроводжує фотографія бідної та по-сільському вдягненої старенької жінки. У сірій хустині, старому халаті, підперезаному ще однією хусткою, вона стоїть на міській вулиці і продає те, що очевидно, виростила на власному городі – моркву, петрушку, кріп. В руках у неї, крім пучка зелені, нові віники. Але вони будуть потрібні десь інде, говорить підпис під фотографією. Оглядачі Економісту не вірять у те, що в результаті парламентських виборів нинішній політичний істеблішмент в Україні виметуть, ані поганою мітлою, ані новим віником.

Те, що Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко, два політики, на яких покладалися найбільші надії на зміни, не зуміли об’єднатися, на думку оглядачів британського часопису, означатиме, що зміни в Україні йтимуть ходою равлика і непослідовно, це якщо взагалі якісь зміни відбудуться.

Поки що тактика поміркованої опозиції лідера Нашої України здається британським оглядачам удалою, адже вона дозволила йому об’єднати на свою підтримку не лише «незалежний» захід країни, але і нерішучий російськомовний схід. Зараз Наша Україна навіть має шанси стати найбільшою парламентською фракцією. І президент, який не любить Ющенка і не довіряє йому, може бути готовий терпіти його, а заодно і використати його корисні закордонні зв’язки. Про це свідчить той факт, що під час свого нещодавнього візиту до Вашинґтона Віктор Ющенко привіз до США листа від президента Кучми, адресованого американському президентові Джорджу Бушу.

Пані Тимошенко, навпаки втрачає позиції, незважаючи на солідний фінансовий тил. Їй рідко вдається виступити у місцевих засобах масової інформації, а влада намагається весь час засадити її за ґрати, звинувачуючи у корупції. Ще одни удар по її шансах на виборах завдала нещодавня автокатастрофа, через наслідки якої вона досі перебуває в лікарні.

Тим часом блок самого пана Кучми, За єдину Україну, виглядає фаворитом передвиборних перегонів. Серед його лідерів – Володимир Литвин, глава президентської адміністрації, що є практично паралельним урядом, та прем’єр міністр України Анатолій Кінах. Засновником блоку Кучми є Микола Азаров, голова податкової адміністрації. Усі вони мають до свого розпорядження так званий адміністративний ресурс, так у пост-комуністичних суспільствах називають можливості підтасовувати результати виборів, пояснює часопис Економіст своїм читачам.

Ще на виборах в Україні активно використовують компромат. Преса прихильна до президента Кучми звинувачує Віктора Ющенка, зокрема у поблажливому ставленні до збанкрутілого банку Україна, коли пан Ющенко, колишній керівник цього банку, був головою Національного Банку. Деякі напади на Ющенка організовують інтренет видання з тісними російськими контактами, зауважує часопис Економіст.

На цьому тлі життя звичайних українців стає не таким сірим. Заробітня платня, хоч вона і досі мізерна, зросла на 20% минулого року. На понад 8% зросла економіка і впала інфляція. Закордонні оглядачі радіють із таких результатів, але вони побоюються, що без глибших реформ успіхи швидко зійдуть нанівець. Але що найбільше непокоїть Захід, це те, що в результаті виборів Кучма закріпиться при владі, а Україна буксуватиме й залишатиметься злиденною. Не таким би хотів бачити свого майбутнього нового сусіда Європейський Союз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG