Доступність посилання

ТОП новини

Чимало аналітиків і політиків минулі парламентські вибори розглядає як прелюдію до чергових президентських виборів, а то й своєрідний "нульовий тур" цих виборів


Чимало аналітиків і політиків минулі парламентські вибори розглядає як прелюдію до чергових президентських виборів, а то й своєрідний "нульовий тур" цих виборів

Київ, 8 квітня 2002 - Зрозуміло, що ті політичні сили, які зможуть сформувати впливові фракції у Верховній Раді, ба більше – провести своїх людей до керівництва парламентом та урядом, матимуть кращі стартові умови на виборчих перегонах. А до того ж партії-лідери можуть одержати на президентських виборах масштабну підтримку з боку бізнесу – навіть усупереч владі.

Друге місце на парламентських виборах вибороли комуністи, але у них майже відсутній електоральний резерв. Чверть голосів виборців – максимум, на що вони можуть сподіватися на виборах президента. Ще менший резерв голосів у соціалістів. Як про реальних претендентів на посаду глави держави відтак варто вести мову про політиків, які не є лівими й очолюють впливові партії або блоки, що посіли помітні місця у новому парламенті. Це, насамперед, Віктор Ющенко, Віктор Медведчук, Юлія Тимошенко, Володимир Литвин та Сергій Тигипко.

Два останніх, попри належність до одного політичного блоку – "За єдину Україну" – реально є жорсткими конкурентами, оскільки представляють різні політичні групи: вищу державну бюрократію (Володимир Литвин) і наближені до президентської сім`ї фінансово-промислові клани (Сергій Тигипко). У разі, якщо блок "За єдину Україну" створить одну парламентську фракцію, з рівною часткою ймовірності вона стане чи то стартовим трампліном для котрогось з її лідерів, чи, то розколеться навпіл напередодні президентських виборів. Принаймні, боротьба між лідерами блоку за вихід на фінішну пряму президентських виборів буде жорстокою і не завжди публічною. Віктор Медведчук, під проводом котрого об‘єднані соціал-демократи не надто вдало виступили на виборах, попри свої великі медіа-ресурси, зараз навряд чи здатен успішно боротися за крісло глави держави. Єдиний шанс здобути неабияку популярність – стати полум‘яним опозиціонером. Проте на цю роль уже претендує Юлія Тимошенко, конкурувати з котрою у полум‘яності пан Віктор просто нездатний. А от інший Віктор – Ющенко, - якби президентські вибори відбулися зараз, став би главою держави. Проте, щоб стабілізувати свій рейтинг, Ющенкові треба втримати навколо себе у парламенті різношерсту фракцію “Нашої України” у стані “конструктивної опозиційності”, ще краще – зуміти поставити до керма Верховної Ради своїх людей, а ще – здобутися на підтримку бодай кількох телеканалів. Завдання майже неймовірне за рівнем складності, але досі Ющенку посміхалася доля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG