Доступність посилання

ТОП новини

Чи мають якийсь предметний сенс палкі дискусії навколо проблеми третього президентського терміну Леоніда Даниловича Кучми?


Чи мають якийсь предметний сенс палкі дискусії навколо проблеми третього президентського терміну Леоніда Даниловича Кучми?

Київ, 24 липня 2002 - Політично-філологічний аналіз ситуації навколо сакраментального “третього терміну”.

Стаття 103 Конституції України однозначно фіксує: “Одна і та сама особа не може бути Президентом України більше ніж два строки підряд”. КЦ Звернімо увагу: не може бути. Тому всі заяви щодо того, що Леонід Данилович, мовляв, обирався лише раз за чинної Конституції, і тому може балотуватися знову, не мають під собою жодних правових підстав. Якщо, звісно, за якимось новітнім декретом значення слова “бути” не стане дорівнювати значенню слова “обиратися, бути обраним”. Був уже пан Кучма на момент ухвалення Конституції президентом. А потім – підряд – був знову обраний, і, якщо дасть Бог здоров‘я, добуде на посаді глави держави до 2004 року. Півтора терміни в умовах дії чинної Конституції.

Отже, теоретично Леонід Кучма натоді матиме в запасі половину президентського терміну. Але... Бути обраним на пів-терміна не можна. Конституція фіксує, що президент України обирається строком на п‘ять років, себто на повний термін, і ніяк інакше.

Звісно, існує і випробуваний у деяких пострадянських країнах метод продовження президентських повноважень шляхом внесення змін до Конституції. Провести референдум, одержати 99,9% голосів “за” пролонгацію повноважень – і царюй собі наступну п‘ятирічку. Але – от лихо – у цивілізованих державах подібні процедури з якогось дива не модні. Хочеш стати поряд із Лукашенком – продовжуй собі строк. Але міжнародні наслідки будуть відповідні.

Звісна річ, Конституційний суд, зважаючи на його деякі вердикти, може дозволити Леоніду Даниловичу балотуватися втретє. Мовляв, “бути” – означає “обиратися”. Але тоді члени цього високого суду унаочнять свою невідповідність статті 148 Конституції, яка вимагає від члена суду володіння державною мовою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG