Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні зустрічі “Парламентської Четвірки”


Напередодні зустрічі “Парламентської Четвірки”

Київ, 22 серпня 2002 - Зустріч лідерів так званої “парламентської четвірки”, на яку так довго очікувала опозиція, перенесена з четверга на п‘ятницю. Про це повідомив голова Соціалістичної партії України Олександр Мороз. За його словами, після зустрічі відбудеться спільна прес-конференція, на якій журналісти дізнаються про остаточні результати розмови “чотирьох”.

Беззастережно оголосили про свою активну участь в осінніх акціях протесту тільки Соціалістична партія і Блок Юлії Тимошенко.

“Соціалісти не лише візьмуть участь в опозиційних заходах, але й виступатимуть в якості їх організаторів”, - заявив народний депутат України, член фракції СПУ Йосип Вінський.

Після порушення кримінальної проти “газової леді” української опозиції, влада поставила Юлію Тимошенко перед дилемою: або на барикади, або до в‘язниці. Вона заявляє, що вересневі акції протесту відбуватимуться незалежно від того, скільки політичних сил приєднається до них. Юлія Тимошенко повідомила, що комуністи й соціалісти стоять на зрозумілих позиціях. Не визначився лише блок Віктора Ющенка “Наша Україна”.

У привітанні лідера блоку з нагоди одинадцятої річниці незалежності України, зокрема, сказано: “Ми не можемо миритися з тим принизливим становищем, у якому перебуває сьогодні українська державність, і докладемо усіх зусиль, щоб нація позбавилася матеріальних нестатків, щоб український народ відчув піклування й захищеність своєї влади, повагу й гідну оцінку своєї праці”.

Про які зусилля говорить Віктор Ющенко, можна трактувати по-різному. Активіст його фракції Микола Томенко вважає, Що “Наша Україна” за будь-яких умов, у тій чи іншій мірі братиме участь в осінніх акціях протесту. Він обумовив це тенденцією останніх місяців, упродовж яких чинна влада, за словами Томенка, йде на радикальні незаконні кроки, щоб мінімізувати вплив опозиції на ухвалення тих чи інших рішень. Серед таких кроків він назвав відкриття низки кримінальних справ проти членів “Нашої України”.

Хоча проти комуністів влада кримінальних справ не порушувала, але президія ЦК КПУ ухвалила рішення готуватися до проведення акцій протесту у вересні цього року. Ці акції, на думку комуністів, повинні стати кінцем корупційної монархії Леоніда Кучми і привести народ України до вирішення головного питання – питання про владу”.

Принаймні, поки що лідери четвірки не мають спільного погляду на це головне питання. Юлія Тимошенко, Олександр Мороз, Петро Симоненко й Віктор Ющенко, мають зустрітися в п‘ятницю. І якщо вони так і не знайдуть спільної мови, то наступну зустріч, як колись жартувала Юлія Тимошенко, можна збирати у Каневі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG