Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба опозиції за мас-медіа


Боротьба опозиції за мас-медіа

Київ, 9 вересня 2002 - Лідери опозиційний сил - Петро Симоненко, Юлія Тимошенко та Олександр Мороз звернулися до президента Національної телекомпанії Ігоря Сторожука і голови Державного комітету з питань інформаційної політики, телебачення та радіомовлення Івана Чижа з вимогою надати їм ефірний час для роз’яснення мети акції “Повстань, Україно!”, яка розпочнеться 16 вересня. Організатори антипрезидентських виступів твердять, що за нинішніх умов вони не мають жодної можливості інформувати громадян про свої дії.

Перефразувавши Леніна, можна сказати, що сьогодні лише та революція чогось варта, коли вона має інформаційну підтримку. Усвідомлення цього, напевно, і спонукало лідерів опозиційних сил упродовж останніх двох тижнів продемонструвати свою зацікавленість медіа-ринком. Спершу голова парламентського Комітету з питань свободи слова й засобів масової інформації Микола Томенко оприлюднив так званий “темник” – перелік заборонених начебто адміністрацією президента тем для висвітлення на телебаченні. Наприкінці минулого тижня про намір створити медіа-холдинг заявив лідер “Нашої України” Віктор Ющенко. Однак, розпочата опозицією боротьба за пресу не вирішує головного завдання, а саме: медійне забезпечення акцій 16 вересня. Петро Симоненко, Юлія Тимошенко та Олександр Мороз зажадали від президента Національної телекомпанії Ігоря Сторожука і голови Державного комітету з питань інформаційної політики, телебачення та радіомовлення Івана Чижа, починаючи з 10 вересня, щоденно виділяти одну годину ефірного часу на телеканалі УТ-1 для пропаганди виступів народних депутатів України та лідерів опозиційних партій з роз’ясненням дій акції “Повстань, Україно!”. Якою буде відповідь Ігоря Сторожука й Івана Чижа – здогадатись не важко. У Держкомінформі відмовились коментувати звернення опозиції. А як його оцінюють творці самого медіа-продукту?

Як каже керівник інформаційно-аналітичного бюлетеню “Політичні хроніки” Ірина Погорєлова, звернення опозиції є логічним, хоча і сумнівно, що вимога надати телеефір буде виконаною .

Ірина Погорєлова:

Відмова Сторожука, яка я думаю, не викликає сумніву, і буде оформлена якимись формальними причинами, буде виразно засвідчувати, що влада побоюється самого факту цих акцій і хоче ігнорувати цю тему, щоб не мати змоги потім демонструвати і самі акції і показувати кількість людей, яка може з’явитися на них.

Головний редактор тижневика “Столичные новости” Володимир Кацман не відкидає права опозиційних сил на оприлюднення своїх ідей. Водночас він також сумнівається, що вимоги організаторів “Повстань Україно!” можна задовольнити технологічно.

Володимир Кацман:

Керівництву Першого національного каналу видніше, куди їх відносити - чи до парламентського часу, який розподіляється за певних постанов Верховної Ради або відносити до окремих політичних програм, які існують - в якому форматі все це робити, хто це буде робити, за які кошти. Усе це не так просто. Я знаю, що телебачення як цех - він працює за певних матеріальних затрат і значно більших, ніж газета. І, я думаю, це викликатиме певні труднощі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG