Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Внутрішня дилема: реформа чи революція. У студії Віктор Ющенко


Прямий Ефір: Внутрішня дилема: реформа чи революція. У студії Віктор Ющенко

Київ – Прага, 11 вересня 2002 - Ведучі: у Празі - Василь Зілгалов, у Києві – Надія Степула. Гість студії - лідер політичного блоку «Наша Україна» Віктор Ющенко.

Василь Зілгалов

Нагадую, шановним слухачам, що у прямому ефірі «Вечірньої Свободи» сьогодні у нас гість лідер політичного блоку «Наша Україна» Віктор Ющенко.

Ми переходимо до другої частини нашої розмови, умовно названої : Реформа чи революція? Дилема України.

І я на початку хочу зачитати листа від нашого слухача з Харківщини, який адресований панові Ющенкові. Він пише: «Чи погоджується зі мною, з моїм твердженням Віктор Ющенко, що у сучасній Україні подолання всебічної кризи, яка охопила нашу державу шляхом проведення реформи в найближчій історичній перспективі до 40 років (час народження двох поколінь українців) не можливе, бо ми маємо не готове до цього суспільство. А цей час буде використано нинішніми олігархічним владним режимом для незворотної колонізації країни. Тому, єдиним порятунком для української демократії сьогодні є революційний метод у формі масової акції протесту, який, на відміну від реформаторського, передбачає участь не всього пасивного затурканого заляканого суспільства, а лише його найкращої частини. Тобто, національно свідомої рішучої і солідарної меншості».

Ось із таким довгим, але конкретним запитанням звертається до Вас слухач із Харківщини.

Віктор Ющенко

Або ми вибираємо демократичний - в редакції запитання - політичну реформу, або ми вибираємо радикальний шлях - як називається у запитанні революції. Я переконаний в тому, що дві обставини можуть сьогодні нас схилити до того, щоб вжити можливості першого, якщо вони не вживаються, не дають плодів - тоді говорити про більш радикальні заходи. Я переконаний в тому, що український парламент суттєво відрізняється від попередніх. Український парламент сьогодні вперше володіє найбільшим демократичним потенціалом за всі 11 років. Я відверто скажу: якби влада, адміністрація президента сьогодні не формувала тиск різного характеру на народних депутатів, питання формування більшості не є технічно складним. Це перша позиція. Друге - якщо ми розуміємо, що формулою відповіді - як вийти Україні з кризи - буде сюжет - парламент України має бути центром політичного життя. Парламент повинен мати політичну більшість, бо тільки партії сьогодні вирішують конфліктні ситуації в суспільстві Це їхній обов’язок. Вони через механізм виборів отримують відповідні владні повноваження. Іншими словами - створити сьогодні інститут більшості на базі тих демократичних сил, які прийшли до парламенту, не є проблема. При одній умові, що на це буде добра воля чинної влади. Якщо цей крок нам вдасться сформувати, я переконаний, що можна говорити про перший варіант. Якщо цього не буде, тоді треба, щоб говорив майдан, тоді треба, щоб говорила площа. Вона приведе до створення нової політичної конфігурації, вона приведе до створення нової політичної більшості в парламенті. А потім формування уряду народної довіри, і далі по тексту, відповідь на всі українські проблеми.

Василь Зілгалов

Зрозуміло. Дякую. І от кажуть, що головне для політиків і партій - не вивести людей на вулицю, а вміло використати масові протести для реальних політичних реформ. Згадаймо, наприклад, листопад 1989 року в Празі, коли на площу вийшло близько двох мільйонів чехів, і це стало підставою для кардинальних політичних змін у тодішній Чехословаччині. Пане Ющенко, а чи уявляють собі сьогодні в опозиції, як використати масові акції протесту - чи по-більшовицьки, наприклад, для штурму Банківської, як дехто з комуністів вважає, чи якось цивілізованіше, мудріше, і чи можуть бути внаслідок цієї акції якраз реалізовані оті перспективи, про які ви вчора говорили, в інтернет-контакті з інтернетниками, мається на увазі проведення дострокових президентських, а можливо парламентських виборів. Якщо вони важливі, то хто оголосить ці вибори достроково? Які орган може оголосити такі вибори внаслідок цих акцій протесту?

Віктор Ющенко

Якщо говорити про правову площину, безумовно це тема, яка відноситься до кафедри парламенту. І коли ми говоримо про те, що ця ініціатива повинна належати парламенту, ми весь час повинні давати відповідь про достатність і рішучість тих сил, які володіють достатнім політичним ресурсом для такої поведінки.

Василь Зілгалов

У нас є слухач, в нього є запитання до Вас. Прошу, ви нас чуєте? Ваше питання.

Слухач

Шановний Вікторе Андрійовичу, Ви мене пам’ятаєте, бо на зустрічі з виборцями Ви казали, що Вас дуже переслідує Медведчук і його компанія, а я Вам сказав: «Собаки гавкають, а караван іде». А Ви мені сказали: «Правильно Ви говорите». Я хочу запитати - вам довірила Україна, хто Ви - український Мойсей, чи Ви Іван Сусанін і куди Ви нас ведете?

Віктор Ющенко

На першу частину я хотів сказати, що караван іде. Тепер по другій частині - Ви можливо є прихильник одної версії, я - іншої. І це не говорить про те, що хтось з нас гірший чи менший, чи більший. Я певен, помилка буде сьогодні для тої ситуації, якає в Україні - шукати відповіді. Якщо ви готуєте себе для того, що 16-те вам дає відповідь, я повинен вас розчарувати. У нас повинно бути не одне 16-те, у нас повинна бути стратегія, яка нас приведе до кінцевої і повної перемоги української демократії. Мені боляче від того, що кроки такої поведінки могли б бути переоцінені. Від нас вимагається виважена стратегія, ми повинні передумати, ми повинні перемогти, ми повинні у багатьох речах бути набагато упередженіші, ніж наші противники. Я не хочу зараз говорити про якісь імена. В Україні в нас є одна проблема, породжена системою, і імена, які з’являються – це хороші діти цієї системи. І тому я переконаний – помилка буде в тому, якщо ми відмовимося від порозуміння і консолідації всередині політичних сил, якщо ми будемо боятися діалогу.

Василь Зілгалов

Пане Ющенко, чимало спостерігачів вважає, що Україна постійно повторює політичні сценарії, котрі вже апробовані в Росії. Чи можливо в Україні стати народним президентом? Чи тут варто йти лише шляхом компромісу з партією влади, бо тільки вона є справжнім трампліном до президентства? Тобто образно, якщо ви не з Банківською, не з Леонідом Кучмою, то вам нічого не світить навіть при найвищих політичних рейтингах?

Віктор Ющенко

Я переконаний в іншому – що Україну чекає народний президент. Тому що ми настільки обтяжили себе системними кризами, настільки статус влади понижений, що якогось роду політична спадщина сьогодні в Україні не можлива. Нам не треба творити академічні дискусії, яка Україна за політичною системою повинна бути – чи президентська чи парламентська. За два роки до виборів академічних дискусій ніхто не влаштовує. Всі розуміють, що мова не про це іде. Мова йде про те, що ми готові провести демократичні вибори, загальні і прямі.

Василь Зілгалов

Пане Ющенку, А чи вели Ви переговори з Кучмою з приводу формування коаліційного уряду, про що сьогодні ми згадували на початку у вістках. Якщо так, то що це означає?

Віктор Ющенко

Ні, я з президентом не вів цю дискусію по одній лише причині. Є перший крок для того, щоб на повістку стало питання уряду народної довіри. Ви звернули увагу, що за 11 років українського парламенту, коли ми будували, здавалось би, демократію в Україні, жодного року не було демократичної більшості в парламенті?!

Ми проводили реформи, але в парламенті не було тої політичної сили, яка б потребувала реформ. Тому давайте перед возом все-таки поставимо коня.

“Кінь” – це вперше на базі політичних результатів виборів березня 2002 року зробити більшість демократичних сил. Не адміністративно - з Банківської робити, а з Грушевського 5 – це адреса українського парламенту.

Сьогоднішній парламент, повірте, в рамках чотирьох стін, має повний потенціал створити правдиву демократичну більшість - якщо парламентарів не будуть переслідувати за їхні політичні мотиви, Україна сьогодні може бути найближче до такої демократичної конфігурації.

Тому давайте поставимо перше питання: якщо в парламенті буде реальна національна демократична більшість, тоді друге питання, яке терміново треба буде починати – формування коаліційного уряду, уряду народної довіри.

Якщо в парламенті такої більшості не буде, я переконаний, що здорових політичних сил не буде цікавить питання уряду. Бо це буде посміховисько, яке не буде давати відповіді на ключові проблеми України.

Василь Зілгалов

Пане Ющенко, але Ви самі знаєте, що в парламенті вже влада намагалася, і небезуспішно, створити більшість. Вона вже про це оголошувала неодноразово, і тепер виглядає, що колесо подій крутиться назад, тобто Ви хочете його повернути назад. Це можливо? Відійти від тієї більшості, яку формувала Банківська, і створити коаліційну демократичну більшість?

Віктор Ющенко

Я сьогодні переконаний як ніколи, що адміністративна більшість в Україні більше не пройде. Що ті люди, якими водили на повідку в парламенті, якими “тикали” як народними депутатами - сьогодні відчувають потребу людської гідності... що адміністративна модель не вийде. Тому я переконаний, що сьогодні той момент і той час, коли ми можемо говорити в Україні про правдиву демократичну більшість.

Слухач

Євген з Києва. Уявіть такий сценарій, виступи протесту призводять до того, що президент зрікається влади, і в країні панує безладдя, вакуум влади. Які будуть перші кроки Ющенка?

Віктор Ющенко

Ви задали дуже складне питання. Тому що проблема в тому, що правової моделі виходу з такої ситуації в Україні не виписано, тому працює дуже багато випадкових сценаріїв, які кінець-кінцем в тій чи іншій мірі володіють системним хаосом.

Тому я переконаний, що для української ситуації сьогодні повинен бути, з одної сторони, на стіл покладений відповідальний сценарій, який би дав відповіді, як в найближчі декілька тижнів Україні вийти, перш за все, з політичної кризи.

Такий сценарій є. Я його не буду повторювати. Це є політична публічна угода, зобов’язання політичного, економічного, соціального характеру. Ми її представили, ми готові за неї стояти стіною.

Друге. Чи вистачить політичної волі владі піти на цей крок? Мені здається, що на фоні подій, які відбуваються сьогодні у демократичному колі, з кожним днем росте шанс посадити владу за стіл переговорів і керуватися зрозумілою моделлю виходу з кризи в Україні . Це моє бачення.

Василь Зілгалов

Дехто заявляє у пресі, що Вашим головним політичним завданням є вчасно перехопити ініціативу, точніше, повернути ініціативу шляхом створення більшості на базі “Нашої України”. Таким шляхом відкрити шлях до прем’єрства, а наступне закономірне – і президентства. А там, як стверджують прогнозисти, розрив усяких стосунків з опозицією. Як Ви прокоментуєте такий сценарій?

Віктор Ющенко

Я думаю, що це дурниця. Якщо ми в нашій дискусії розуміємо одне – за будь-яким сценарієм вирішення проблеми кризових явищ знаходиться в площині:

а) формування парламентської більшості; б) формування коаліційного уряду; в) формування угоди, суспільного пакту, загальнополітичної угоди, яка б дала стабілізацію і внутрішнім силам, і на ззовні – якщо ми віримо в цей сценарій, повірте, навіть площа, навіть майдан виводить на реалістичність цього сценарію.

Тому що після площі – відбуваються переговори, перехід до інструментів формування більшості, більшість формує уряд.

І нікуди від цієї логіки ( яка сприймається правильно в будь-якій країні світу, але в Україні вона чомусь викликає велику диковинку) ми не дінемось. Тому незалежно від того, який ми сюжет вибираємо, ключові пункти будуть одні й ті ж: нам треба вийти в лоні демократичних сили на бачення формування більшості. Якщо такого бачення немає, тоді повинні відбуватися дострокові парламентські вибори, дострокові президентські вибори, приводити нові сили, які б сформували більшість і уряд.

Василь Зілгалов

Дякую. І в нас є слухач з Англії, з Нотінгема.

Слухач

Я знаю, що Ви вважаєте, що з цією владою можна зробити коаліційний уряд, яка гарантія, що вони вас не виключать, і не буде тоді народу на кого орієнтуватися.

Віктор Ющенко

Дякую. Хочу підкреслити, що ми коаліцію робимо не з владою, ми робимо коаліцію з демократичними силами, які перемогли у березні цього року. Цей потенціал є достатній для того, щоб сформувати першу в українському парламенті демократичну більшість, якщо будуть відмінені політичні переслідування, адміністративний чи кримінальний тиск.

Для цього ми і говоримо - є радикальні способи впливу на владу, є батіг, з одного боку, є пряник. Є переговорний процес, є радикальні дії.

Я переконаний, що в цій комбінації ми знайдемо гарантії, як українським здоровим політичним силам дати відповідь, як вийти з кризи.

Василь Зілгалов

І ще одне коротке питання. Чи діє, на Вашу думку, сьогодні в Україні механізм громадського суспільства, бо навіть дії опозиції і включеність народу викликають враження якоїсь фрагментарності, розпорошеності суспільних сил.

Віктор Ющенко

Мені ближче відповідь негативна. Ключова характеристика громадянського суспільства – це право вибору. Коли право вибору і аксіома “народ обирає владу” в Україні не працює, це є свідченням того, що ми серйозно віддалені від загальних демократичних процесів.

Василь Зілгалов

Дякую. Ви розповідали самі, що під час навчання в Тернополі в 70-роки дехто сприймав Вас як так би мовити “східняком, “радянським”, а у Сумах після повернення з Західної України Вас називали “бандерівцем”. Ця регіональна суперечність між людьми стерлася, чи грає вона роль у політиці?

Віктор Ющенко

Я переконаний, що це не суперечність між людьми, а фактор, який використовує і експлуатує влада. Влада, яка 11 років немає політичної більшості, повинна експлуатувати конфлікти. І конфлікти - незалежно від того, в якій вони сфері виникають: на конфесійній основі, чи конфлікти на базі мови, чи просто на базі географії – ти “східняк”, я “западенець” – ми вже різні.

Василь Зілгалов

Час добігає кінця. На цьому ми завершуємо нашу програму. До зустрічі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG