Доступність посилання

ТОП новини

12 жовтня, як і анонсувалося українською опозицією, відбувся Народний Трибунал над президентом України Леонідом Кучмою


12 жовтня, як і анонсувалося українською опозицією, відбувся Народний Трибунал над президентом України Леонідом Кучмою

Київ, 15 жовтня 2002 - Від звичайної акції протесту суботній захід відрізнявся хіба що незвичною формою. Це було судове засідання. Виступаючі були свідками. Обвинувачами (тобто прокурорами) – юристи за фахом Сергій Головатий, Григорій Омельченко, Анатолій Єрмак та Віктор Шишкін. Адвокатом Леоніда Кучми запрошували стати главу його адміністрації Віктора Медведчука. Він не брав участі у заходу опозиції зі зрозумілих причин. Тому захисником Кучми 12 жовтня був головний редактор опозиційної газети “Свобода” Олег Ляшко. Як і під час акції 16 вересня, для опозиції принциповим було питання – уникнення сутичок із правоохоронними органами. І все ж 12 жовтня зовсім цього уникнути не вдалося. Я випадково опинилася у центрі події біля пам’ятника Грушевському.

Голоси на вулиці:

Хлопці, в чому справа?! - Хулігани... (Олег Завада): Секундочку, моє прохання, залиште будь ласка місце під моє чесне слово. - Вони ж вдарили по голові дуже сильно, в мене був колись струс мозку.

Юлія Жмакіна

У таку сутичку я потрапила випадково у суботу, проїжджаючи повз пам’ятник Михайлу Грушевському приблизно за півгодини до початку акції Народний Трибунал, що мала розпочатися о 14-й годині на Європейській площі. Билися чоловіки, кричала якась жінка... на місці бійки опинився і народний депутат від фракції СПУ Юрій Луценко. Виявилося, що сутичка розпочалася під час руху колони Соцпартії до місця проведення Народного Трибуналу. Журналіст Олег Завада, судячи з усього, зачепив словами образи невідомих, які вели відео-зйомку колони. Ці люди, які категорично відмовилися представлятися і яких журналіст кваліфікував як оперативників, кажуть, що крім образ цей молодик намагався розбити їхню відеокамеру. Олег Завада прямо на місці бійки під пам’ятником першому президентові України заявив:

Олег Завада

Я журналіст із Канади Олег Завада, я три роки тому емігрував у Канаду, приїхав зараз в Україну, щоб зняти ці події, це оперативник, я перепрошую, не знімайте мене, руки заберіть будь ласка, я приїхав знімати акцію «Повстань, Україно», я йшов попереду колони Мороза і хотів фотографувати портрет Кучми, який несли попереду колони. Ці люди почали мене штовхати, я кажу, що знаю, що ви оперативники, не заважайте мені працювати. Я їм сказав, що вони оперативники. Вони на мене накинулися і почали мені крутити руки і привели сюди, причому це все виконувалося в дуже брутальній формі. Я їм сказав, що має офіційне посвідчення канадського емігранта, вони мені ще більше заломили руку, ліва рука в мене мало не тріснула, я зараз звичайно в шоку, але хочу заявити, що я такого безправ’я я ще не бачив у жодній країні. Чесно кажучи, це перший раз, коли я справді злякався. Вони сказали, що я провокатор. Я вам заявляю, що я незалежний журналіст.

Юлія Жмакіна

Для кого Ви знімали?

Олег Завада

В даному випадку я робив репортажі для ІРІ у Відні, також я працював на українському телебаченні у Торонто. Те, що я тут побачив на собі, може, це й добре, я просто щасливий. Якщо вони так поводиться з міжнародними журналістами, мені шкода простих людей, які живуть в Україні. Дійсно, це безправ’я.

Юлія Жмакіна

Разом із народним депутатом Луценком Олега Заваду взяли до відділу міліції, де у нього взяли паспортні дані. Звідти викликали швидку допомогу, оскільки Олег Завада скаржився на головний біль, що виник після його побиття. Після обстеження у лікарні швидкої допомоги у журналіста був таки виявлений струс мозку.

Завтра Олег Завада збирається прямо у приміщенні лікарні дати прес-конференцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG