Доступність посилання

ТОП новини

Григорій Омельченко: «Де найти кошти на фінансування правоохоронних органів – я можу підказати - з особистих сімейних рахунків Кучми»


Григорій Омельченко: «Де найти кошти на фінансування правоохоронних органів – я можу підказати - з особистих сімейних рахунків Кучми»

Київ, 29 листопада 2002 - Сьогодні Верховна Рада Україна за відсутності більшості депутатів заслухала звіти високопосадовців про те, як вони борються із корупцією та організованою злочинністю у державі. Прикметно, що чи не уперше за усю історію парламентських слухань і законодавча, і виконавча гілки влади дійшли одного висновку – процеси криміналізації в Україні посилюються.

Позитив парламентських слухань про стан боротьби із корупцією та організованою злочинністю – це те, що привернута увага до однієї із найболючіших проблем. Негатив слухань у тому, що усе лишається на рівні констатації фактів. І Голова профільного парламентського комітету Володимир Стретович, і міністр закордонних справ Юрій Смирнов, і Голова СБУ Володимир Радченко наголосили – криміногенна обстановка в Україні залишається складною і напруженою. Пан Стретович вважає, що причинами цього є відсутність політичної волі вищого керівництва боротися із ганебними явищами, фахова неспроможність правоохоронців і низька правова культура громадян. Пан Смирнов як представник вищого керівництва каже, що головні причини - це вкрай слабке фінансування та недосконале законодавство. Але якби там не було, реалії суворі - Україна із транзитної держави перетворилася на місце виготовлення та ринок збуту наркотиків, за роки незалежності втрачений цілий полк міліціонерів, з’явилося таке явище, як політична корупція. За рівнем корумпованості та злочинності Україна поруч із такими державами, як Болівія, Камерун, Уганда. Щодо виходу із ситуації, то конструктиву пропонувалося дуже мало. Голова комітету Стретович сказав, що треба щось робити. Смирнов та Радченко просили більшого фінансування. Який вихід бачать самі народні обранці. Степан Гавриш від провладної групи «Демократичні ініціативи», зокрема, зазначив:

«Як не дивно, вихід знаходиться у серйозній політичній реформі влади. Поки існуюча система влади, яка сама знаходиться у внутрішньому конфлікті, буде причиною і суспільного конфлікту, вийти із ситуації буде неможливо. Тому політична реформа, задекларована Президентом України, має проводитися. На превеликий жаль, проголошене слово залишилося словом. Жодного кроку створена Президентом комісія не зробила. Потрібна реальна реформа, яка би призвела державні інституції у формат стандартів європейської демократії, де не конфлікти, а здорова конкуренція, контроль з боку суспільства стали би причиною зникнення тіньової економіки, яка тиражує високу корупцію.»

Григорій Омельченко від опозиції вихід бачить ось у чому:

«Це негайне внесення змін до Конституції України, які передбачають зміни політичної системи влади, ухвалення закону про вибори народних депутатів виключно на партійно-пропорційній основі. І після цього оголошуються дострокові парламентські та президентські вибори. А де найти кошти на фінансування правоохоронних органів – я можу підказати- з особистих сімейних рахунків Кучми. На цих рахунках акумульовано і валюти, і акцій не менше двох мільярдів доларів США.»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG