Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Про поїздку до Москви Кучми і Януковича. Які наслідки може мати підписання політичної угоди про співпрацю і солідарну відповідальність між урядом та парламентською більшістю


Прямий Ефір: Про поїздку до Москви Кучми і Януковича. Які наслідки може мати підписання політичної угоди про співпрацю і солідарну відповідальність між урядом та парламентською більшістю

Київ–Прага, 9 грудня 2002 - Ведучий – Зіновій Фрис. Гості: Микола Онищук - народний депутат України, перший заступник голови партії промисловців та підприємців, заслужений юрист України і Йосип Вінський - народний депутат України, заступник лідера соціалістичної партії

Зиновій Фрис

Подій в Україні й подій, пов’язаних з Україною, доволі багато. Сьогодні у нас був, навіть, такий собі здоровий вибір. А вибрали ми такі теми:

Про поїздку до Москви президента Леоніда Кучми і прем’єр-міністра Віктора Януковича в контексті, зокрема, оглядин вірогідного наступника нинішнього глави української держави та нових віянь прискореного розвитку стратегічного партнерства Україна-Росія.

Друга тема торкатиметься останніх внутрішніх подій в Україні, а саме: підписання в суботу політичної угоди про співпрацю і солідарну відповідальність між урядом та парламентською більшістю: яка наслідки може мати ця подія? Ми також торкнемося теми майбутнього голосування в четвер щодо зняття Володимира Стельмаха з посади голови Національного банку й перерозподілу деяких парламентських комітетів.

Леонід Кучма І Віктор Янукович провели нинішній день у Москві. Офіційна мета візиту президента Кучми – закриття року України в Росії. Однак ще минулої п’ятниці подейкували, що до російської столиці їдуть одразу 2 президенти – нинішній і майбутній. Ця поїздка – ніщо, мовляв, інше як оглядини майбутнього українського лідера. Політолог Михайло Погребінський, якого вважають наближеною до президентських кіл особою, у «Вечірній Свободі» у п’ятницю не спростовував подібної версії, водночас і не стверджував. Утім, про те, в якій якості – лише прем’єр-міністра чи обранця на посаду майбутнього президента України пан Янукович їздив до Москви, - дещо пізніше, а зараз про деякі дуже суттєві заяви, що їх зробили перші українські особи у Москві.

Президент України, нарешті, схоже, визначився з найстратегічнішим партнером. За його словами, «най-найстратегічнішим партнером України, яким не може бути жодна інша країна, є Росія».

Зі свого боку, президент Путін визнав, що Україна є для Росії " пріоритетним партнером, найголовнішим і основним".

Кучма далі: «Майбутнє України я не бачу без дуже-дуже теплих взаємин із Росією, якщо цього не буде, то це велике лихо. Якщо хтось цього хоче, то він не наш друг».

«Нам, тобто Росії та Україні, не потрібно переконувати один одного у багатьох речах, тоді як у розмові із західними колегами нас часто не розуміють,» - сказав Леонід Кучма.

Подібні думки щодо посилення розвитку стратегічного партнерства між Росією та Україною висловлював і новий прем'єр-міністр України Віктор Янукович. Глава уряду в цьому контексті висловився за якнайшвидше підписання російсько-українського договору про вільну торгівлю.

Пане Вінський, чи можна говорити про те, що справді сьогодні, 9 грудня, Україна взяла якийсь особливий курс на Росію і, таким чином, багатовекторність з нинішнього дня перестає бути актуальною для української зовнішньої політики?

Йосип Вінський

Думаю, сьогодні ніхто всерйоз не вірить у слова Кучми, і що б він сьогодні не заявляв, не говорив, ці заяви ніхто не сприймає серйозно. Він 8 років президент України, і за цей час він уже стільки наговорив про всі ці речі, що довіри до його слів немає.

Зиновій Фрис

Але вперше він заявив, що Росія – най-найстратегічніший партнер, наскільки я пам’ятаю, раніше він нічого подібного не говорив. Він говорив про те, що ми маємо багато стратегічних партнерів, говорив про Сполучені Штати, ще про 18 –20 партнерів, але так очевидно він не заявляв ще досі, пане Вінський.

Йосип Вінський

Я розумію - йому ж треба якісь нові нюанси в інтонацію вносити, бо якщо говорити весь час одне й теж, то зовсім ніхто не буде його слухати. Тому ці заяви я не став би розцінювати як серйозні. На мою думку, це просто механізм, так би мовити, працевлаштування чи знаходження місця на пенсії. І він зрозумів, що на Заході, очевидно, хатинку йому влаштувати не вдасться, тому треба влаштовувати десь під Москвою, тому такі заяви, щоби спокійно себе почувати на пенсії. Йому ж треба до якогось берега прибиватися, і не більше. Я би не вважав, що це – механізм міждержавних відносин, я вважаю, що це – особисті проблеми Леоніда Кучми, і він таким чином їх інтерпретує.

Зиновій Фрис

Тобто Ви вважаєте, що Леонід Кучма все ж таки готується до свого відходу з посади і хоче це зробити, скажімо так, на високій і водночас, можливо, вигідній для себе ноті. Є така фраза:«Без Бога - ні до порога!» У даному випадку її можна було би перефразувати:«Без Росії, як і без Бога – ні до порога!»

Пане Онищук, такий різкий поворот на Схід – чому саме цей час Леонід Кучма вибрав для того, аби зробити таку дуже серйозну заяву?

Микола Онищук

Я, можливо, не зовсім поділяю Ваш погдяд, що це подія, яка виходить за межи традиційного дипломатичного етикету й політики країни взагалі, оскільки ми добре знаємо, що тиждень тому той же Леонід Кучма був у Празі, де була підписана угода щодо подальшої співпраці України з НАТО. Після цього була Італія, Словаччина, так що, швидше, це – нормальна дипломатична практика. Це перше.

Друге, що я хотів би сказати, - ми не мусимо забувати, що основне завдання політичних еліт у будь-якій країні, а особливо в Україні, - завойовувати ринки для своїх товарів та послуг. Тобто створювати передумови, щоби національний бізнес міг ефективно діяти на зовнішніх ринках. Тому природно, що звернення чи поїздка до Росії, яка є лідером у товарообігу між Україною і нашими партнерами, є тут позитивним фактором.

І третє. Ви сказали, що це схоже на оглядини нинішнього і, можливо, майбутнього президента…

Зиновій Фрис

Це ми трішечки далі, пане Онищук.

Микола Онищук

За суто політичним акцентом журналісти та, власне, і політики будуть робити висновки з цього, є тут і прагматичні політичні цілі. Як заявили два прем’єри – Янукович і Касьянов, у лютому наступного року вони підготують документи для підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною й Росією. Також було ухвалено рішення, Ви, очевидно, про це знаєте, що визначені представники від урядів України та Росії у складі керівних органів від Газотранспортного консорціуму. Тобто візит має конкретний політекономічний і прагматичний вимір, і я не бачу в ньому чогось особливого. Особливим є те, і Ви це правильно зауважили, що вперше Москву в якості прем’єра відвідує нинішній прем’єр-міністр.

Зиновій Фрис

З іншого боку, Путіна вважають тепер другом Заходу, зокрема, Сполучених Штатів. Чи ця беззастережна підтримка Леоніда Кучми, а таку підтримку ми бачимо з боку Путіна, якимось чином не зашкодить Путіну у своїх стратегічно-партнерських взаєминах із Заходом?

Йосип Вінський

На мій погляд, Путін поводить себе адекватно як керівник Росії. Якщо наш готовий здати все в обмін на добрі відносини, то чому би не скористатися цим? Що отримала Україна за останній час від такої позиції? Мінус 15% товарообміну під час року України в Росії. Це те, що є реально. Є віддача певних стратегічних об’єктів. Росія бере те, що Україна віддає. Хоча я б сказав, що це не Росія бере, а російські олігархи – це трохи інше. Путін – прагматичний політик, має чітку позицію. Дійсно, в Росії сьогодні напрямок на Захід посилюється. Нещодавно я був у Санкт-Петербурзі і мав можливість із цього приводу спілкуватися.

А те, що наші сьогодні взагалі втратили будь-яку стратегію, також зрозуміло, тому що таке хитання – то на Захід, то на Схід, така невизначеність, така кон’юнктурність зовнішньої політики не може бути взагалі припустимою для такої великої держави як Україна. Президент повинен визначатися у своїй стратегії незалежно від того, як складається його особиста доля, а залежно від того, як повинна розвиватися держава – наскільки вона повинна бути стабільною, прогнозованою, наскільки адекватно вона повинна впливати на ситуацію. На жаль, цього в нас немає.

Тому, на мою думку, Росія в цій ситуації поводить себе абсолютно прагматично, як повинна це робити велика держава. А Україна, на жаль, у зв’язку з такою диспозицією нашого президента дуже багато втрачає. В даному випадку, що би не робив Кучма, «не в коня корм», як говорять. Реально з цього нічого не вийде.

Микола Онищук

Я хотів би сказати, що, насправді, треба розуміти, що Україна як держава не є геополітичним світовим лідером. А відтак вона мусить у своїй політиці враховувати цю реалію і діяти у такий спосіб, щоби отримувати із ситуації, у якій вона знаходиться, якомога більше…

Йосип Вінський

І що ж вона отримала?..

Микола Онищук

До речі, Ви говорили про зменшення товарообігу між Україною й Росією на 15%, але добре відомо, що це стало і завдяки тому, що уряд Кінаха займав досить жорстку позицію. Це було якраз свідченням того, що Україна може займати й визначати позицію.

Зиновій Фрис

Пане Вінський, трішечки раніше Ваш опонент, пан Онищук, говорив в тому сенсі, що візит Кучми –такий собі звичайнісінький, рутинний, з чим, очевидно, не погодиться чимало спостерігачів. Чи оце подальше зближення – не тільки нинішній візит, а, особливо, ті заяви, які зробив Леонід Кучма - це результат і, зокрема, тиску Заходу в сенсі «Кольчуг», це новий факт про те, скажімо, що Мельниченко має намір звернутися до американських установ щодо проведення експертизи того фрагменту, де Кучма говорить про Гонгадзе, а точніше про те, щоб знищити його? І можна сподіватися, що американські установи таку експертизу проведуть. Пане Вінський, іншими словами, чи не склалася така ситуація безвиході для Леоніда Кучми, і через те отой єдиний порятунок, який він собі шукає у нинішній ситуації, - це Росія, це Володимир Путін особисто?

Йосип Вінський

Я вже говорив про це, я абсолютно на 100 відсотків переконаний, що саме така стратегія реалізується. Я би так її сформулював: майно України в обмін на політичну лояльність після відставки Кучми. І мене це найбільше турбує, тому що при такій неадекватній ситуації, при такій неадекватній реакції президента на потреби державні він може дуже багато зробити для того, що Україна втратить, і ми вже це бачимо. Ми бачимо, як дуже багато проблем державних, зовнішньо-політичних, зовнішньо-економічних вирішується, виходячи з якоїсь «хвилинної» кон’юнктури, а не з загальної стратегії розвитку держави. І я думаю, що під час цієї поїздки не буде нічого нового. Не буде нічого такого в стратегічному плані реально зроблено. Це буде ще раз – ну знаєте – як їхали свого часу на поклон царю, от і це така поїздка. Я ще раз кажу – ніхто не вірить сьогодні в щирість Кучми, і я переконаний, що і Путін не вірить в його щирість, я думаю, що всі розуміють прекрасно, що час цього диктатора вже проходить, і що повинна бути зміна йому і, можливо, ви праві в тому плані, що один із кандидатів поїхав на оглядини до Москви. Але я думаю, що сьогодні вже не вдасться нікого обманути, і всі ці гарні слова навколо поїздки, все що робиться на телебаченні, в пресі – все це бутафорія. Не більше. Я особисто не можу сприймати всерйоз будь-які кроки нашого президента.

Зиновій Фрис

Пане Вінський, ми тут якраз, здається, і підійшли до цього моменту про те, чи не два президенти – нинішній і майбутній – їздили до Москви. Пане Онищук, мені сьогодні доводилося чути в розмові з однією людиною таку версію, що мовляв є якась там домовленість Сполучених Штатів Америки з Путіним про те, що він допомагає Кучмі відійти з посади, тим часом формується уряд і таким чином йде якась передача влади, щосб на зразок того, що відбулося в Росії. Як Ви розглядаєте таку версію, а в цьому контексті версію про те,що Янукович – саме та людина, яка буде наступником Леоніда Кучми, пане Онищук?

Микола Онищук

Дякую Вам за запитання, хочу сказати – це до теми, яка щойно обговорювалася, – що в політичних подіях, а це моя особиста думка, потрібно бачити не тільки інтереси особистостей, навіть президентів, а я стараюсь бачити явища більш великого розміру, за якими стоять інтереси громадян, взагалі явища національної економіки тощо. Тому не буде перебільшенням сказати, що дивитися на події лише через призму таких вузькополітичних оціночних категорій, мені здається, є помилкою. Водночас, ми плюралістичне суспільство, і кожен має право на висловлення своєї думки.

Йосип Вінський

Хоча б на «Свободі», бо в іншому місці немає такої можливості.

Микола Онищук

Так. Тепер щодо політичних сценаріїв. Ви маєте рацію, Ви сказали про один із можливих варіантів, я, до речі, як реальний політик його не виключаю, але мушу вам сказати, що цих сценаріїв може бути значно більше. І вони можуть бути зреалізовані як політична технологія залежно від того, як будуть розвиватися ті чи ті явища в Україні, і це є нормально, для цього існують політичні еліти, для цього існують політичні технологи. Інша справа – чи буде це на користь пересічним громадянам і чи будемо мати просування вперед, щоб краще жити? Тепер щодо останньої теми, яку Ви в цьому розділі нашої розмови зачепили – про нового та старого президента. Ви знаєте, що багато слухачів погодяться з тим, що наступні президентські вибори будуть виборами між представником Сходу та представником Заходу. І в прямому і в переносному розумінні. Тому очевидно якраз з огляду на це така підвищена увага до візиту президента одночасно з прем’єром, що теж буває досить рідко – щоб дві найвищі посадові особи відвідали сусідню країну одночасно, разом з тим, як я вже говорив на самому початку, є світова політична традиція, коли новопризначені урядовці представляються, якщо так можна сказати, своїм торговим партнерам чи країнам-сусідам чи стратегічним партнерам. Тому в цьому сенсі не можна візит розглядати як якусь надзвичайну подію, це швидше стала політична практика. І останнє. Я б не поспішав із висновками щодо того, чи може бути Янукович новим президентом. Він щойно призначений, і повірте мені, що багато людей, які його сьогодні підтримують і які навколо Януковича, і ті хто стоїть осторонь, хочуть подивитися, чи зможе він діяти ефективно. А під ефективністю, я думаю, що всі ми, і влада в тому числі, розуміємо насамперед те, чи зможе суспільство напередодні президентських виборів отримати новий політичний, інформаційний, економічний і соціальний продукт. Будуть зміни на краще – тоді і можна буде говорити про ці реальні перспективи.

Зиновій Фрис

Про зміни на краще говорити ще рано. Поки що ці зміни просто були не можливі, надто мало часу пан Янукович обіймає посаду прем’єр-міністра. Пане Вінський, якщо все ж таки захочуть Януковича певні сили бачити на посаді президента України, то з огляду на його промосковський орієнтир, – чи легко буде йому завоювати західну Україну? Ми знаємо, які там настрої. Хоча я десь днями прочитав, що для того, щоби сподобатися західній Україні, Янукович полюбить Бандеру і заспіває повстанські пісні. Пане Вінський?

Йосип Вінський

У нас же є досвід, згадайте як західна Україна голосувала за Кучму під час останніх виборів дружно, отож я б не ставив так питання із західною Україною, на жаль, західна Україна часто помилялася під час виборів, і що тут поробиш. А щодо варіанту – Янукович один із можливих кандидатів на президента – він справді має місце, і я думаю, не варто говорити, що його повезли туди, щоб зараз подивитись, перед тим, як він ішов на прем’єра, думаю, що було кому подивитися на нього, і без особливих санкцій з Москви навряд чи так швидко би знайшовся новий прем’єр-міністр в Україні, проте, вважаю, що він буде не єдиний. Тобто я переконаний, що остаточно наступник ще не визначений. Якщо ви пам’ятаєте, і Литвин їздив на оглядини, і Медведчук був там, і Тигипко був там. Тому мені здається, що в даному випадку саме так оцінювати, що це мовляв для того, щоб якісь узгодження вже провести, ще рано. А те, що Янукович буде людина, зорієнтована однозначно в зовнішньо-політичному векторі на Москву – це в мене не викликає ніяких сумнівів, я знаю ментальність цього регіону, знаю ментальність цього регіону, знаю ментальність цих керівників, які там працюють. Це означатиме загострення конфлікту ідеологічного між Заходом і Сходом, я вважаю, що з огляду на те це абсолютно неприйнятна фігура, принаймні для інтересів держави, на президента України, тому що розірвати Україну на дві частини заради якихось особистих інтересів чи якоїсь групи кланової – це просто неможливо. І позиція соціалістичної партії, яку я представляю, саме на це спрямована – щоб не було призначення президента з Москви, чи з Вашингтона, а щоб президента обрали самі люди, і для цього треба створити певні умови.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Вінський, і ми маємо телефонний дзвінок, точку зору слухача, будь ласка, ви в ефірі.

Слухач

Доброго здоров’я, місто Київ. Дозвольте в пана Онищука таке запитати – а може перш ніж визначити нам вектор, хай нам скомпенсують дві війни, ГУЛАГ, три голодомори, може так спочатку треба ставити питання? Взагалі, панування Кучми – це найганебніша і наймерзотніша сторінка нашої історії, дякую вам.

Зиновій Фрис

Пане Онищук, якщо Ви бажаєте щось сказати з приводу цього дзвінка, будь ласка.

Микола Онищук

Ви знаєте, я думаю що почуття людини варто поважати, і природньо – багато українців і росіян, і не тільки їх, потерпіло від тих явищ, які історично справді мали місце, і окрім осудження сьогоднішнє покоління іншого з цього приводу не має. До речі, в Україні, ви знаєте, і офіційна політика, урядова політика і власне позиція громадян була і є в цьому сенсі однозначною. Водночас, я ще раз хочу сказати шановному радіослухачеві, що на майбутніх президентських виборах і він, і багато інших громадян будуть голосувати за своє майбутнє у тому сенсі, чи будуть вони вважати, що їхнє життя стало кращим, чи з цього приводу будть сумніви. Таким чином, не треба залишатися пасивним учасником цих процесів, а бути активним, коли буде час для голосування.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Онищук. Зараз ми приступаємо до другої теми.

Минулої суботи сталося те, чого очікували, тобто Кабінет міністрів, більшість Верховної Ради за участю президента Леоніда Кучми підписали політичну угоду про співпрацю і солідарну відповідальність. Чи не найкраще цю подію прокоментував сам президент Леонід Кучма. Він заявив: «Тепер влада в Україні єдина, парламентська більшість, її уряд та президент як глава держави – складові цієї влади, ми сконцентрували сто відсотків можливостей для плідної роботи і сто відсотків відповідальності за її результат». Кучма також сказав, що Віктор Янукович несе персональну відповідальність за країну. «Не сподівайтеся, що президент буде виправляти ваші помилки, я вважаю неприпустимим, коли всі гарні хлопці, а я поганий», - сказав Леонід Кучма. І ще: «Жодний український уряд не починав свою роботу в умовах такої політичної консолідації». З приводу заяви Леоніда Кучми, що тепер влада в Україні єдина, погоджуються навіть найзапекліші вороги Кучми. Єдина, кажуть вони, в тому сенсі, що цю владу повністю сконцентрував у своїх руках особисто Леонід Кучма та його найближче оточення. Пане Вінський, мені доводилося сьогодні в розмові з доволі авторитетною в Україні людиною, дозволю собі не називати її прізвище, почути ще гострішу фразу. Мовляв, в Україні оточення Кучми в особі так званої парламентської більшості здійснило хоч не класичний, однак справжній переворот. Пане Вінський, можна це назвати, все те що відбувалося, і зокрема, останнє підписання угоди, переворотом по-українськи?

Йосип Вінський

Так, я особисто дотримуюся саме такої оцінки ситуації, вона не закінчилась тим, що відбулося в суботу. Я вважаю, все те, що відбувалося після парламентських виборів в Україні, коли люди проголосували за одні політичні сили, а владу перебрали інші абсолютно незаконно – це якраз є державний переворот. Абсолютно чітке формулювання, я її розділяю, і ми дуже швидко побачимо наслідки цього перевороту, коли і парламент, і кабінет міністрів, і президент абсолютно не відображають інтереси населення. Не може бути так в демократичній державі, коли люди голосують за одних, а державою керують інші, тому формулювання це я абсолютно розділяю, і наша партія якраз зробила заяву того тижня, ми самі таким чином це сформулювали.

Зиновій Фрис

Пане Онищук, а як Ви особисто інтерпретуєте слова Леоніда Кучми, що влада в Україні тепер єдина? Як Ви це розумієте, до речі, як юрист?

Микола Онищук

Для мене у фаховому розумінні, та власне як і для політика більш цікава інша обставина, і вона пов’язана з тим, що вперше в Україні, я не хочу зараз говорити про майбутні чи можливі результати цього процесу, але для мене він цікавий як сам по собі процес. Формується нова політична практика, тобто Конституція України, ви знаєте, швидше зреалізувала модель президентсько-парламентської республіки, а зараз в режимі політичної практики закладені підвали для можливого експерименту, якщо так можна сказати, з точки зору переходу України до парламентсько-президентської республіки, коли парламентська більшість... Я до речі, не погоджуюся з Вами, коли називаєте «так звана».

Зиновій Фрис

Це не мої слова, я цитував опонентів.

Йосип Вінський

Це і мої слова, тому що Конституцією це не передбачено.

Микола Онищук

Я до чого веду – політичні категорії є такі: правляча більшість, опозиційна меншість. І чим швидше ми перейдемо до чіткого формулювання і розуміння що за цим стоїть, тим краще буде для політиків і правників у тому числі.

Зиновій Фрис

Пане Онищук, я Вас переб’ю. Ви сказали, що це експеримент, і з цим можна погодитися. Справді, в демократичних країнах подібних експериментів не проводять. Через це моє запитання: наскільки цей експеримент, який проводить сьогодні парламентська більшість, уряд і Леонід Кучма, відповідає демократичним принципам? Чи він демократичний взагалі?

Микола Онищук

Я на явище демократії дивлюся так: по-перше, це гарантія для меншості, а не превенції для більшості. І далі я спробую показати особливості мого розуміння демократії.

Але насправді категорією, якої завжди бракувало в українській політичній дійсності, була категорія політичної відповідальності. Ми ніколи не могли розібратися, хто несе відповідальність за ті чи інші політичні події. І вперше на себе взяла сміливість сказати - ми будемо відповідати за розвиток України, за наслідки урядування – та низка політичних партій, які утворили більшість.

Зиновій Фрис

Але цю угоду в суботу підписали представники фракцій. Парламентські фракції – це не політичні партії. Вони не можуть брати на себе функцій партій. Як бути з цим? Вас як юриста це мало б турбувати...

Якщо демократія тут ні при чому, то ми будемо в цьому сенсі і вести нашу розмову.

Микола Онищук

Так, в політичному розумінні коаліція утворюється партіями. Разом з тим, ми добре знаємо, що парламентські фракції, які підписали цю угоду, створені на основі партій. І повірте, саме партійні лідери визначають мотивацію поведінки фракцій...

Йосип Вінський

Я вибачаюся, але ці партії не брали участі у виборах, за них люди не голосували, тому політична відповідальність – це бутафорія!

Микола Онищук

Але громадяни добре знали, хто утворив блок “За Єдину” Україну”...

Йосип Вінський

У бюлетені не було жодного слова про це.

Микола Онищук

Це нова політична практика, можливо, вона недосконала, і тут Ви до деякої міри праві. Але важливо, що цей процес зрушився. І на наступних парламентських виборах ці партії, які взяли на себе відповідальність, прийдуть до виборця і скажуть: ось, що ми зробили і що не зробили

Йосип Вінський

Я хочу коротко зазначити, що відбулося в державі.

Змішана система парламентських виборів. Політичні списки програли. Прийшли мажоритарники, більшість з яких навіть не асоціювали себе з блоком “За ЄдУ”. У Верховній Раді їх зігнали в більшість. Більшість узурпувала владу і призначила Кабінет міністрів. А зараз це видається за якусь політичну відповідальність.

Немає ніякої політичної відповідальності! Ніхто не буде відповідати!

Якби вони хотіли відповідати, вони вже давно проголосували б за “Закон про вибори на пропорційній основі”. А вони не голосують, бо розуміють, що за даної ситуації можна сховатися, а потім розбігтися, як це було після обрання “За ЄдУ”.

Тоді вони утворили 9 фракцій. А перед виборами вони розбіжаться, і не буде кому відповідати! Кучми не буде, Януковича не буде. Все. Ніякої політичної відповідальності.

Зараз це просто домовленість між кланами, як розподілити Україну і господарювати далі. Не більше. А частина депутатів просто це прикриває з різних причин – деякі - тому що не розуміють, деякі - за гроші, деякі - із страху.

Зиновій Фрис

Невеличку репліка нашого слухача.

Слухач

Шановні панове, жертвою будь-якого експерименту був кролик. А у нас жертвою будь-якого експерименту є народ. Це вже нас переконало...

Зиновій Фрис

Така репліка.

Наступне питання: а чи немає суперечності у тому, що Леонід Кучма при підписанні цієї угоди заявив - вся відповідальність тепер лягає виключно на прем’єр-міністра, а водночас 9 фракцій підписують угоду про колективну відповідальність?! Чи немає тут суперечності?

Микола Онищук

Відповідно до Конституції, є повноваження президента, думаю, він усвідомлює, що в межах цих повноважень і обов’язків він і надалі має здійснювати політику в державі. Що стосується відповідальності уряду, мені тут слова президента зрозумілі. Фактично сьогодні уряд отримав унікальну можливість мати досить суттєву підтримку своїм законопроектним ініціативам у парламенті. Це проблема, з якою дуже часто стикалися українські уряди, коли вони приходили до парламенту з законами під свою програму, а парламент половину цих законів відправляв на доопрацювання.

Тому думаю, президент саме це мав на увазі, коли говорив про повну відповідальність уряду.

Окрім того, відповідальність на себе взяли ( і це не слова, а реальна політична ситуація) і ті партії, їхні лідери, які цю угоду підписали, представляючи фракції.

Зиновій Фрис

Дякую. Пане Вінський, Ви перед нашим ефіром були на засіданні лідерів опозиції. Чи є в них якась єдина позиція стосовно всього, що відбувається в Україні?

Йосип Вінський

Наша позиція була висловлена в заяві, яку ми оприлюднили минулого четверга. Там ми надали оцінку тому, що відбувається в уряді.

А оскільки ситуація з перманентним переворотом в державі триває, то відповідно, оцінка буде надана і змінам в керівництві Нацбанку, і розподілу парламентських комітетів. Тобто ми абсолютно чітко розуміємо, що відбувається в державі. Ми намітили конкретні заходи, зараз не можу сказати про їхні нюанси, повідомимо про це пізніше.

Але скажу: заходи, до яких буде вдаватися опозиція, будуть абсолютно адекватні. І у четвер, думаю, ви зможете їх побачити.

А стосовно слів президента, що Янукович буде нести відповідальність – це дійсно так. Тепер зрозуміло, що Кучма перед своїм уходом хоче перекинути відповідальність за все, що було за ці 8 років, на когось. Випало – на Януковича. Але реально нічого в управлінні державою мінятися не буде. Якби було навпаки, був би вже указ, який би розформував відповідні відділи в адміністрації президента. Вона сьогодні є фактично паралельним Кабміном.

Усе залишається без змін. І на жаль, щодо таких серйозних речей, як розподіл влади, як форма правління державою – багато слів, а мало справ, аби покращити ситуацію в житті України.

І Ви абсолютно правильно сказали: якщо немає демократичних засад формування влади – нічого не відбудеться. Так, один клан, вищий за інший, буде вирішувати проблеми, але для держави це нічого не змінить. Цей уряд і ця влада немає підтримки в населення. Це факт. Це найголовніший факт!

А влада, яка немає підтримки в населення, – немає права на існування.

Зиновій Фрис

Дякую. Лише наведу пару цитат Кучми та Януковича в суботу після підписання угоди. Янукович зазначив, що це визначальна подія для новітньої історії України, а Леонід Кучма, в свою чергу, сказав Януковичу, що відтепер його регіон – це вся держава.

Шановні слухачі, "Вечірня Свобода" добігає кінця. До зустрічі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG