Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Об’єднання опозиції з більшістю для ухвалення Закону про відмивання брудних грошей


Прямий Ефір: Об’єднання опозиції з більшістю для ухвалення Закону про відмивання брудних грошей

Прага-Київ, 24 грудня 2002 - Гості: народний депутат України, лідер СПУ Олександр Мороз, народний депутат, представник фракції "Наша Україна" Павло Мовчан та кореспондент Радіо Свобода Сергій Згурець.

Ведучі: Ірина Халупа та Ганна Стеців

Ірина Халупа

Сьогодні увечері народні депутати України розблокували роботу парламенту, вони ухвалили постанову, яка зокрема, передбачає створити узгоджувальну комісію між більшістю і меншістю, накладання мораторію на перерозподіл комітетів. З цим документом не погоджується лише фракція СДПУ (о), керівник якої оголосив про початок розколу в більшості. Але це не завадило депутатам ухвалити закон про відмивання брудних грошей.

За подіями спостерігав Віктор Міняйло

Віктор Міняйло

Ранкове засідання Верховної Ради Володимир Литвин оголосив зборами депутатів, які майже 4 години шукали вихід з парламентської кризи. Меншість знову наголошувала на порушенні регламенту і поверненні статус-кво голосуванню іменними бюлетенями. Більшість стверджувала, що порушення регламенту в ім’я роботи парламенту не є порушенням. Найбільш емоційним був виступ Юлії Тимошенко: “Я хочу, щоб ви, більшість, знали, що вас в адміністрації президента, коли зі мною спілкуються ваші великі керівники, називають “кнопками”. Розумієте? Я не хочу, щоб так було. Ми що, для того ці мандати виборювали? Хочу, щоб ми з вами разом повернули честь нашій посаді. Ми готові віддати вам всі комітети – діліть, але в легітимному порядку. Якщо ці комітети є тією кісткою, заради якої можуть перегризти горло будь-хто кому, це не є нормальне. Я звертаюся з проханням: давайте перейдемо цей рубікон.”

А рубікон було перейдено о 17:30.

Володимир Литвин: “Ставлю на голосування про прийняття в цілому проект постанови Верховної Ради України про деякі заходи щодо забезпечення роботи Верховної Ради України, в цілому як постанову.”

Ця постанова, серед іншого, залишає за опозицією керівництво парламентськими комітетами. Проти неї лише категорично виступала фракція СДПУ (о). Ось як її лідер Леонід Кравчук одразу після голосування відповів на запитання, чи означає це початок розколу більшості.

Леонід Кравчук: “Ми не ставимо питання про вихід х більшості. Я не можу на сьогодні більше, принаймні, управляти депутатами. Я не можу. Я не маю права їм говорити – голосуйте чи не голосуйте. Їх кинули. Кинули тому, що домовлялися керівники більшості, щоб відміняти будь-яку постанову. Що означає скасування постанови про комітети? Це позначає, що під сумнів поставлені і ті постанови.”

Отже, розблокування роботи Верховної Ради України може заблокувати роботу парламентської більшості.

Ірина Халупа

Це був Віктор Міняйло. Шановні гості, так що – це перемога демократії і здорового глузду в парламенті?

Олександр Мороз

Я не хотів би давати гучних назв тому, що відбулося. Треба говорити з точки зору відповідності законодавству. Відбулося те, що мало статися. Зґвалтована більшість робила те, що їй казали робити з адміністрації президента. А коли дійшли до тупикового стану і побачили, що адміністрація вимагає і далі руйнувати парламент, - депутати стали перед вибором: аби вони будуть депутатами аби прислужниками конкретних людей на Банковій.

Ірина Халупа

“Кнопками”, як сказала Юлія Тимошенко

Олександр Мороз

Я не хотів би так називати, адже переважна більшість у більшості – це нормальні люди, які хочуть працювати в парламенті. Але над ними постійно висить сокира – ми тебе примусимо, ми твій бізнес зруйнуємо. До того були передумови.

Але я не хотів би, щоб це зводилося тільки до відновлення керівництва комітетами, як це все і мало бути, як було вирішено на законних умовах.

Найважливіший пункт ухваленої постанови – це те, що втратила чинність постанова про порядок проведення голосування щодо прийняття рішень з окремих питань, які належать до повноважень Верховної Ради. Тобто парламент не буде повертатися до голосування іменними бюлетенями, до цього шахрайства, яке захищає сьогодні Леонід Кравчук.

Так у мене питання – біда в тому, що руйнується більшість чи в тому, що потрібні закони приймаються? У мене виникає підозра, що тим сценаристам, які руйнували парламент, не потрібні ні закони, ні бюджет, нічого. Їм поставили установку в адміністрації – нам потрібен Нацбанк і нам треба комітети.

Також треба було сьогодні проголосувати про проти призначення нового голови Нацбанку. Керівник такої установи має бути легітимним, адже визнання нечинності постанови, про яку я тільки що говорив, не повертає нас до минулого четверга, але тим не менш, це ставить під сумнів Тигипка на посаді голови Нацбанку.

Ірина Халупа

А чому не встигли це зробити?

Олександр Мороз

Справа в тому, що сценаристам цього надуманого конфлікту в парламенті не потрібна робота парламенту, їм не потрібен нормальний голова Нацбанку, їм треба вести справи шляхом шахрайства, підкупу, обману і так далі.

Ірина Халупа

Але Україна не існує в якомусь ізольованому космічному яєчку. Усе, що відбувається, має досить серйозне відлуння в західному світі, і люди на це реагують. Є західні кореспонденти, які спостерігають за подіями в Україні і пишуть про все це. Отже, якщо Адміністрація президента має намір захопити все, то як вона буде воювати із західною думкою і взагалі, як їй далі бути?

Олександр Мороз

Я був присутнім минулої п’ятниці на зустрічі з послами інших країн. Справді, ніколи ще таке високе представництво не було на запрошення опозиції у парламенті України. Вони цією ситуацією стурбовані, вони ж бачать безчинства, які творяться навколо парламенту. Якщо це називається демократія по-європейські, як дехто на Банковій говорить, то вони або не розуміють, де знаходиться Європа, або не знають, що таке демократія. Треба працювати зовсім інакше. Ми пропонуємо зміни системи влади, щоб таких безчинств більше ніколи не було. І ми цього доб’ємося обов’язково.

Павло Мовчан

Хотів би додати тільки одну річ. Період нашого такого бутафорного входження в Європу, такої інтеграції фактично закінчився. Ми можемо тепер чути, що наша орієнтація зовсім інша. Це підтверджується не тільки частими візитами нашого президента до Росії, а і заявами багатьох лідерів фракцій, які представляють парламентську більшість, тобто більшість президентську. Тому знову виникає питання, кому вигідно, щоб зник парламентаризм в Україні, щоб були тільки димові завіси, була фразеологія, а насправді існував зовсім інший режим. Говорити, що Україна демократична і прагне реформ – це ми вже чули. Що ми маємо на протязі тривалого часу? Ми маємо режим Адміністрації президента. І саме тому зводилася нанівець робота парламенту. Для чого? Я можу тільки припускати, що це готувався черговий сюжет, із подібними сюжетами, які ми вже переживали. Референдум, наприклад, чи ви підтримуєте президента, коли парламент нежиттєдіяльний. У нього парламентська криза. Давайте, щоби в Україні була сильна влада. Кому ви можете доручити це? Існуючій владі. Якщо йдеться про нового спадкоємця, то він відомий, він – на білому коні, сидить поруч із президентом, віце-президент відомий. Або давайте, ми все ж таки залишимо старого президента і дамо йому ще більше повноважень. Не слухаються, погляньте, що там робиться, шановні! І тоді референдум з ініціативи Черкаської, Вінницької, Житомирської обладміністрацій, Закарпаття – вони всі висунуть цю ідею, вона буде схвалена... Ми вже це проходили, це – своєрідне дежа вю. Тому важливість сьогоднішнього переголосування, повернення до позицій 17 грудня є надзвичайно важливим і для України, і для майбутнього нашої держави.

Ганна Стеців

Як зуміла опозиція об’єднатися, працювати разом і домагатися цієї першої перемоги, пане Мороз?

Олександр Мороз

Я всі ці дні працював в узгоджувальній групі голови парламенту і хочу сказати, що ми добивалися того, що є правдою. І коли ми говоримо з керівниками груп в опозиції, то, справді, знаходимо порозуміння, коли говоримо один на один. А коли вони разом, то відчувається, що присутня третя сила. Навіть останнього разу, сьогодні, перед тим, як іти в зал голосування раптом виявилося, що їх уже ніби то не хвилює... ми можемо колись повернутися до комітетів, але сьогодні давайте розглядати економічні закони. Це, як діти кажуть – заграли вже. Воно вже пішло в минулий час. Я тоді там не стримався й сказав приблизно таке, що політика – це як гра в карти - можна сидіти на прикупі, але не хочу, щоб мене мали за дурня. Ви домовилися під час перерви, маєте вказівку, як треба робити, а тепер хочете нам це все замаскувати різними словами і думаєте, що це так пройде. Ми сказали – є грубе порушення регламенту, який є законом для парламенту, ми на таке шахрайство не згодимося і будемо добиватися, щоби процедура була відновлена.

Павло Мовчан

Маленька репліка. Коли готуються до гри в шахи, кожен продумує свої ходи - той, хто буде грати білими, і той, хто буде відповідати чорними шахами. Ти вже приготувався до гри, знаєш усю розроблену схему ведення цієї гри, і раптом приходить людина, перекидає шахівницю і каже:«Я переможець!» Оце те, що відбулося 17-го. Вони запропонували зовсім інші правила – перекидання шахівниць. Немає в Україні правил і не може бути. Є тільки одне – перекидання.

Ірина Халупа

Так що, сьогоднішній день можна вважати поверненням правил?

Павло Мовчан

Так.

Ірина Халупа

Давайте поговоримо про цей закон, який ви сьогодні ухвалили. Але доки ми про це поговоримо, я хочу запевнити наших слухачів, що як завжди ми намагалися мати супротивників у студії, ми не хочемо, щоби наші гості завжди «співали одним хором», як це може трохи виглядати сьогодні. До нас мала сьогодні прийти пані Катерина Ващук від Аграрної партії, але, на жаль, її вечірні плани не співпали з нашими, і тому в нас сьогодні два представники опозиції.

Отже, свого часу деякі представники «Нашої України» виступали проти деяких моментів й цьому законі, мовляв, влада намагається перетворити цей закон на своєрідний фінансовий тероризм. Що тепер сталося, що дозволило вам погодитися з більшістю, щоби ухвалити цей закон? Як ви дійшли спільної мови, пане Мороз?

Олександр Мороз

Спочатку про арифметику. Проголосований цей закон 424 голосами. Якби ми зняли звідси голоси опозиції, то виявляється, що більшість не проголосувала б цей закон. Але річ не в тім. Сьогодні під час голосування вилучені деякі норми цього закону, які були двозначні – давали право суб’єктивним чином впливати на господарюючих суб’єктів. Уряд відразу ж хотів відновити статус кво в цьому сенсі. Ці деталі важко пояснювати радіослухачам. Ми відмовилися і від цього.

Кого цей закон, скажімо так, лякає? Він не лякає, наприклад, 90% населення України, бо для них він ніколи не буде застосовуватися. Тому ми голосували спокійно, бо у фракції соціалістів немає таких суб’єктів, які б боялися цього закону...

Ганна Стеців

А Ви тільки за соціалістів?..

Олександр Мороз

Ні, я кажу...взагалі за порядних людей. Тому, думаю, що так треба на цей закон дивитися. Потім, коли прийде час і цим законом буде користуватися чесна влада, тоді і буде порядок у державі.

Павло Мовчан

Ви заторкнули тему більшості. Це була міфологема, вона творилася вже довгий час і сьогодні вона в черговий раз розсипалася...

Ірина Халупа

Пане Мовчан, я вже перестала рахувати більшості, бо їх уже так багато було.

Павло Мовчан

Так, і вона ще буде виникати, бо це – віртуальна величина. Ïї будуть весь час малювати і до неї підмальовувати. А тим часом головне завдання – викрадати вівці з отари. Коли вовк краде овець, що роблять? Господар намагається або позбавитися цього вовка, або відлякувати його. І таким чином припиниться процес. Бо вони розраховують до цієї віртуальної величини весь час долучати людей, яких зігнули, перелякали, перекупили. Цей процес, думаю, вже сьогодні припиниться. Усі зрозуміли – навіщо викидати величезні кошти? Хай вони зосереджуються на наступних виборах.

Ірина Халупа

На жаль, наш час добігає кінця. Хотіла б вас обох запитати, чи цей закон задовольнить міжнародне співтовариство - що Україна всерйоз буде боротися з відмиванням «брудних» грошей?

Олександр Мороз

Задовольнить - то буде працювати, не задовольнить – немає великої біди. Можна працювати і без цього закону, річ не в тім. Ми сьогодні ще прийняли 3 закони, які забезпечують наповнення бюджету. Яким чином? Ми закрили дірки у здійсненні акцизної політики, при переході митного кордону тощо. І це дає змогу сподіватися, що порядку в державі буде більше. Але, безперечно, міняти владу треба, тоді взагалі буде порядок.

Павло Мовчан

Я маю надію, що наступний рік дійсно принесе нам потрібні зміни й розуміння того, що ревізувати результати виборів, які відбулися цього року, не можна безкінечно...

Ірина Халупа

На цьому ми завершуємо Вечірню Свободу. Залишайтеся з нами. Шануймося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG