Доступність посилання

ТОП новини

Як саме товариство “Просвіта” активізувало свою діяльність в Одеській області


Як саме товариство “Просвіта” активізувало свою діяльність в Одеській області

Одеса, 5 квітня 2001 - Товариство «Просвіта” активізувало свою діяльність в Одеській області. На засіданні правління товариства вирішено увійти до складу блоку політичних партій і організацій “Українська правиця”, а також визначено плани подальшої роботи.

Просвітяни визначили план проведення різних заходів до кінця травня поточного року. Мова йде, перш за все, про відомі свята: День матері, День перепоховання Тараса Шевченка і роковини пам”яті Івана Франка, а також про участь у проведенні “Петлюрівських читань” та виставці-продажу української книжки в Одесі. Цими днями товариство “Просвіта” вже ініціювало засідання “круглого столу” в центрі культури “Україна” під назвою: “Тарас Шевченко та українська національна ідея”. Стосовно національної ідеї в інтерв”ю для Радіо Свобода поет Станіслав Стриженюк зазначив: “У нинішньої української влади немає національної ідеї. Тому Україна програла під час зустрічі з Президентом Росії Путіним у Дніпропетровську”.

Одеський учитель, лідер обласної організації Конгресу українських націоналістів Михайло Перегінчук порушив під час виступу на “круглому столі” дуже болюче для причорноморського міста питання – мовне.

За його словами, нині у школах Одеси української мови, фактично, не існує. Вчителі спілкуються нею лише на уроках, як мовою викладання, а мовою спілкування, твердять вони, є все таки російська. Нею одразу ж починають спілкуватися між собою і учні, щойно вийшовши з уроку. Мова йде, зрозуміло, про українські школи, яких в Одесі є набагато менше від російських. На думку лідера КУН в Одесі Михайла Перегінчука, це викликає занепокоєння. За його словами, особливо небезпечним є те, що не помічають нинішнього стану в державному управлінні освіти.

Минулого року письменники на своїх зборах, обговорюючи питання функціонування державної мови в школах та вищих навчальних закладах, запропонували створити Комітет захисту української мови.

Ця ідея була забута. Активіст громадсько-політичної організації “Демократична дія” Михайло Мацюк запропонував відродити її силами товариства “Просвіта”. “Наше завдання,” - зазначив керівник обласної “Просвіти” професор Валерій Рудюк, - “піднімати культурну, історичну, політичну свідомість людей. У 21 столітті буде поглиблюватися та розвиватися теорія національної ідеї, яка є метою кожної нації, її життєдайною силою.”

Голова обласної організації Українського Народного Руху Віктор Цимбалюк повідомив учасникам засідання правління товариства “Просвіта” про входження на регіональному рівні 13 політичних партій та громадських організацій Одеси до “Української правиці”. Ухвалено рішення про збирання підписів на підтримку уряду Віктора Ющенка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG