Доступність посилання

ТОП новини

Кримські політики – про політичне повернення Леоніда Грача


Кримські політики – про політичне повернення Леоніда Грача

Симферополь, 22 квітня 2002 - Ми вже повідомляли, що у п’ятницю Верховний Суд України задовольнив скаргу спікера кримського парламенту Леоніда Грача і відновив його реєстрацію кандидатом у депутати Верховної Ради АРК. А вже у суботу місцева преса написала: “Тато повертається!” Детальніше про реакцію кримських політиків на політичне повернення Леоніда Грача – розповідаємо.

У суботу симферопольська газета “Кримская правда” вийшла з крикливим заголовком на першій шпальті: “Тато” повертається! Що робитимуть пустотливі “діти”?” Справді, Леонід Грач після рішення Верховного Суду повертається до Криму як переможець. Уже в п’ятницю ввечері Центрвиборчком автономії зареєстрував його як новообраного депутата кримського парламенту. Сам Леонід Грач назвав це рішення суду справедливим. Цитую: “Справедливість перемогла. Моя честь залишилася незаплямованою”, - заявив кримський спікер. Його прес-секретар Галина Мамико додала, що таким чином Леонід Грач цілком легітимно брав участь і переміг на виборах 31 березня.

Тим часом його політичні суперники вже заявили, що наполягатимуть на проведенні перевиборів в окрузі, де балотувався Леонід Грач. 23 квітня місцевий суд Центрального району Симферополя розглядатиме позов одного з кандидатів у депутати про визнання виборів в окрузі №25 – недійсними. Водночас, більшість не лівих кримських політиків заявляють, що рішення суду жодним чином не вплине на ситуацію у новому кримському парламенті. Зокрема, координатор новоутвореної парламентської більшості Василь Кисельов сказав в інтерв’ю журналістам, що комуністів у Верховній Раді АРК так мало, що у пана Грача немає підстав сподіватися на переобрання знову на посаду спікера. За словами Василя Кисельова, центристська більшість не дозволить комуністам захопити владу у новообраній Верховній Раді Криму.

Схожу думку висловив радник Президента України Сергій Куницин, який заявив, що комуністи та їхня ідеологія втрачають позиції, і що б не говорили про Грача, але зараз у нього помітно менше прихильників у новому парламенті, аніж 4 роки тому. Водночас, Сергій Куницин відзначив, що впевнений у стійкості лише своєї команди. Для інших депутатів, які приєдналися до демократичної більшості, перша сесія стане серйозним випробуванням.

Більш відвертим і різким виявився коментар члена Меджліса кримськотатарського народу, депутата від Бахчисарайського району Ільмі Умерова: “Я б дуже коротко охарактеризував це, як справжнє правове беззаконня. Я думаю, що тут не обійшлося без найвищих державних осіб України. Я боюсь, що зараз у Криму підуть зворотні процеси. За присутності Грача, деякі депутати покинуть центристську парламентську більшість і перекинуться до лівих”, - сказав Ільмі Умеров. А в понеділок сам Леонід Грач заявив журналістам, що сподівається зібрати більшість і спробує знову стати спікером.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG