Доступність посилання

ТОП новини

У Криму московські священики пограбували українську церкву?


У Криму московські священики пограбували українську церкву?

Симферополь, 26 квітня 2002 - Вісім священників УПЦ Московської Патріархії у середу напали на парафіян і священика УПЦ Київського Патріархату та пограбували церкву Воздвиження Хреста у Первомайському районі Криму. Про це повідомила прес-служба Кримської єпархії УПЦ Київського Патріархату.

Як повідомляє Кримська Агенція Новин з посиланням на прес-секретаря Кримської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату Тетяну Скорик, напад на церкву Воздвиження Животворного Хреста Господнього у селі Октябрьське Первомайського району Криму стався у присутності працівників міліції, які не втручалися, а лише спостерігали за подіями. Більше того, із групою священників московської церкви, очолюваною благочинним Євпаторійського округу Симферопольсько-Кримської єпархії УПЦ, прибули бійці загону “Беркут”, і вони, практично, охороняли нападників.

Останні винесли з храму всі церковні приналежності. Тетяна Скорик каже, що Кримська єпархія УПЦ Київського Патріархату зазнає постійного тиску з боку влади автономії й представників Московської Патріархії, але фізичного насилля українські православні зазнали в Криму вперше. За її словами, це особливо прикро, оскільки інцидент стався напередодні Паски, у дні Великого посту.

У селі Октябрьське мешкають переважно українці, які давно просили митрополита Лазаря Московської Патріархії, щоб тут служби велися рідною їм мовою. Не отримавши на це згоди, парафіяни на початку року ухвалили рішення про перехід до Київського Патріархату. У квітні це було зроблено юридично.

Єпископ Симферопольський і Кримський УПЦ КП владика Климент в інтерв'ю Радіо “Свобода” висловив обурення позицією кримської влади, яка всіляко утискує неросійські церкви. Він також висловив намір звернутися за захистом до кримських мусульман, за аналогією, як християни зараз захищають палестинців у Віфлеємі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG