Доступність посилання

ТОП новини

Мусульмани в Криму


Мусульмани в Криму

Симферополь, 7 вересня 2002 - Як відомо, найбільша мусульманська громада України мешкає в Криму. За різними оцінками її чисельність перевищує 300 тисяч осіб. Переважно – це кримські татари, які сповідують Іслам сунітського напрямку з елементами особливих національних традицій. Розмова на цю тему з відомим кримським богословом, заступником голови Духовного управління мусульман Криму Закіром Куртнезіровим.

Закір Куртнезіров каже, що заклики муетдинів на молитву над Кримом з невеликими перервами звучать щонайменше 8 століть, але перші послідовники пророка Мухамеда з’явилися на півострові ще за півтисячі років до цього. Закір-ага переконаний, що Іслам збагатив Крим, як і загалом людство:

“Як відомо, Іслам – це остання, наймолодша з традиційних релігій світу. Іслам у перекладі означає “повина”, “поклоніння єдиному Аллаху”. Не дарма, коли мусульмани зустрічаються, то кажуть один одному: “Ассалам алейкум!”. “Ассалам” та “Іслам” – слова одного кореня. Тому сутність Ісламу закладена і в цих словах. Це - релігія людей, які мають жити між собою в мирі й братстві, робити один одному добро”.

Закір-ага наголошує на тому, що Коран – священня книга Ісламу – не дозволяє мусульманам жити у сварці:

“Є такі Хадиси, де мовиться: Пророк Мухамед говорив, що, коли ви між собою посваритися, обійдіть хату, заходьте й візьміть один одного за руки. Як і в християнстві, в інших небесних релігіях – в Ісламі людей убивати не можна. Це великий гріх. Ми всі маємо право жити на цій землі. Іслам ворожнечі не схвалює. І ті, хто убиває, прикриваючись Ісламом, - насправді не мусульмани. Це вороги Ісламу, які йому дуже шкодять. Усі мусульмани засуджують тероризм і вбивства мирних людей”. – каже Закір Куртнезіров.

Він згадує, що у часи Кримського ханства, коли мусульмани складали більшість населення півострова, Іслам, християнство та юдаїзм мирно уживалися на кримській землі:

“У часи ханства в Криму – давайте згадаємо – мусульмани й християни тут жили біч-о-біч, були хорошими сусідами. Ніхто нікого не ображав. Іслам, який тоді був державною релігією, проповідував віротерпимість. І ці принципи зберігалися в Криму в подальші часи – аж до депортації кримськотатарського народу в 1944 року. Тепер нам доводиться відроджувати ці принципи заново”. – каже кримський богослов.

Закір-ага продовжує:

“Як живеться мусульманам у Криму зараз? Слава Аллаху, після повернення до Криму наш народ розпочав відроджувати Іслам. Як всім відомо, у радянські часи, у депортацію – усі мечеті, релігійні культові споруди майже повністю були знищені або перетворені у склади, клуби чи крамниці. Але дякувати уряду України і Криму – протягом останніх 10-12 років у Криму відроджується Іслам, передаються віруючим культові споруди. Збудовано близько 40 мечетей. Відкрили три медресе. У цьому відношенні – у нас свобода. Слава Аллаху, жалітися гріх. Жодних заборон з боку влади й держави немає. Тут в Криму ми знову вчимося всі разом жити в мирі й злагоді”. – сказав Закір Куртнезіров.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG