Доступність посилання

ТОП новини

Русини i українцi в Сербiї уже два з половиною столiття в багатонацiональному й не завжди сприятливому до них оточеннi зберiгають давнi звичаї, насамперед рiздвянi


Русини i українцi в Сербiї уже два з половиною столiття в багатонацiональному й не завжди сприятливому до них оточеннi зберiгають давнi звичаї, насамперед рiздвянi

Белград, 6 сiчня 2003 – Дивна доля емiгрантiв. Люди покидають рiдний край, сподiваючися, що їм у чужинi буде краще. А там, мiж чужими, сумують за тими, кого покинули.

Ностальгiя зокрема сильна на свята. Закарпатцi, якi на терени нинiшньої Сербiї прибули у вiсiмнадцятому столiттi й переважно досі називають себе правічним ім’ям українців – “русини”, – та галичани, котрi тут поселилися 150 рокiв пiсля них, на бурхливих Балканах багато в чому пристосувалися до мiсцевого населення. Змiнилася чи, правду кажучи, зiпсулася мова. Забулося чимало весiльних та iнших звичаїв.

Але є один день коли усi вони, незважаючи на те, як себе називають, збираються докупи в окремому настрої. I в кожнiй хатi тодi лунає та сама стародавня коляда, слiв якої дехто з молодших, може, й не розумiє. Зрештою, не усе в словах: таїнство народження Божого Сина можна зрозумiти лише серцем i душею.

Саме напередоднi Рiздва у Белградi оприлюднено офiцiйнi данi про кiлькiсть населення на пiдставi торiшнього перепису. Згiдно з ними, у Сербiї є лише 16 тисяч русинiв та чотири з половиною тисячi українцiв, розсiяних у тридцятьох мiстах i селах. У п’ятнадцятьох є греко-католицькi церкви, в яких сьогоднi також спiвають “З нами Бог”. Та навiть там, де є лише кiлька сiмей, де немає нi церкви, нi священика, лунає “Бог предвiчний”, “Дивная новина” чи “Возвеселiмся всi вкупно нинi”.

Пiд столом уже давно немає обрядової соломи. Все ж у хатi є ялинка, а на столi такi самi страви, якi готували бабуся, її мати та її бабуня. Господар дому перед вечерею вимовляє давню молитву: “Де Христос Спаситель мав ся народити…”

Нi десятилiття комунiзму, нi чуже оточення, нi недавнi вiйни, якi додатково розпорошили русинсько-українську громаду у Сербiї, не позбавили наших землякiв священного почуття єдностi з усiма, якi на Святвечiр так само колядують i з такою самою радiстю святкують свято народження Божого Сина й свято вiдродження кожної людини щирого серця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG