Доступність посилання

ТОП новини

Чотириразова чемпіонка світу з біатлону Олена Зубрілова з України переїхала до Білорусі на зарплатню 1500 доларів на місяць. В Україні їй платили менш ніж 100 доларів


Чотириразова чемпіонка світу з біатлону Олена Зубрілова з України переїхала до Білорусі на зарплатню 1500 доларів на місяць. В Україні їй платили менш ніж 100 доларів

Мінськ, 18 липня 2002 - Українська біатлоністка Олена Зубрілова одержала білоруське громадянство й тепер її називають так: Алёна Зубрылава. Вона вже тренувалася як член білоруської збірної в біатлонному комплексі "Раубічи" поруч із Мінськом. В інтерв'ю білоруській газеті "Пресс-бол" вона заявила, що потрапила тут у гарну атмосферу, якої бракувало в Україні.

У сьогоднішньому номері мінської газети "Народная воля" видруковано статтю "Дорогі варяги" - про переїзд іноземних спортсменів до Білорусі. "Якщо легіонерську доріжку з Росії проторено давно, то стежку із сусідньої України протоптано лише цього року", - зазначає газета.

Відома фристайлістка Алла Цупер теж була українською спортсменкою, але переїхала до Мінська і тепер досить успішно виступає за білоруську збірну. Вона зазначає, що такі переїзди можуть стати частими:

Цупер: Коли я була на Олімпіаді, підходили там начальники з України до мене та казали: "Ну, ось, шкода, що ти з’їхала. Вертайся назад. А тепер те саме із Зубрілової зробили. Вона є гарною спортсменкою, але вона не мала там жодних перспектив.

Неофіційні джерела повідомляють, що в Білорусі Зубрілова має півтори тисячі доларів місячної стипендії, тоді як в Україні - менш ніж 100 доларів. Колишня українка Алла Цупер бачить у переході Олени Зубрілової фінансові та моральні мотиви:

Цупер: Якщо перейшла, тож, напевно, так обходяться. Фристайлісти, які тепер тренуються в Україні, мають, напевно, там лише доларів 30-40 заробітної платні. Зрозуміло, в Білорусі краще, ніж в Україні,- сказала Радіо Свобода фристайлістка Ала Цупер.

А білоруська газета "Народная воля" сьогодні розповідає про долю Олени Зубрілової: "Підписано 4-річний контракт з білоруською федерацією біатлону, без проблем отримано мінську прописку, сам голова Мінміськвиконкому Михайло Павлов прийняв рішення не брати обов’язковий в таких випадках соціальний податок із нещасливої українки у розмірі 2 тисячі доларів. У відповідь Олена готова добиватися успіхів на користь своєї нової батьківщини, хоча зовсім недавно могло статися й так, що цією батьківщиною для неї могла стати та ж Болгарія або Румунія. Подумаєш - яка різниця! Батьківщина - не те місце, де ми народилися й живемо, а де більше платять!".

18 липня на брифінгу в МЗС Білорусі я попросив прокоментувати перехід біатлоністки Олени Зубрілової речника МЗС Павла Латушку: Латушка: Що стосується права кожного іноземного громадянина змінювати громадянство або переходити до іншого громадянства, це є власним правом кожної особи.

Олена Зубрілова не є першою іноземною біатлоністкою, яку запросили до збірної Білорусі. З іноземців складено майже всю цю збірну - раніше під білоруський прапор стали російські біатлоністки Ольга Назарова, Ксенія Зікункова, Олена Хрустальова, Євгенія Куцепалова.

Сама ж Олена Зубрілова в інтерв’ю газеті "Пресс-бол" заявила: "Знаєте, мені здається, що моя колишня федерація взяла не той курс. Уже тепер в Україні завезли молодого біатлоніста з Росії, знаю, що незабаром з нього візьмуть приклад інші росіяни. Але ж це шлях в глухий кут - країна ж сама мусить ростити спортсменів, а не займатися зміною їх громадянства. Виключно в цей спосіб проблему підготовки резерву не вирішиш", - заявила Олена Зубрілова. Тепер інші білоруські газети цитують цю її заяву та переймаються питанням: а що тут робить Зубрілова та яким курсом іде білоруська федерація біатлону?

Але генеральний секретар федерація біатлону Білорусі Олександр Бєляєв спростовує звинувачення в тому, що Зубрілову купили, - мовляв, федерація не має таких можливостей, а Зубрілова сама вирішувала. Як каже він, команда від цього виграє, лідери їй потрібні, а інші білоруські біатлоністки дуже раді Зубріловій.

"Головна причина, з якої нам вдається притягувати спортсменів з тієї ж Росії та України, - це можливість реалізувати себе , брати участь у міжнародних чемпіонатах, можливість цивілізованої підготовки серед гарних спеціалістів та в сприятливій атмосфері", - сказав генеральний секретар федерації біатлону Білорусі Олександр Бєляєв та додав, що Олена Зубрілова розраховує в складі збірної Білорусі виграти наступну Олімпіаду - "це її мрія та мета".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG