Доступність посилання

ТОП новини

Черномирдін посилить вплив російського капіталу в Україні – вважають американські аналітики


Черномирдін посилить вплив російського капіталу в Україні – вважають американські аналітики

Прага, 17 травня ― Призначення Віктора Черномирдіна послом Росії в Україні посилить економічну інтеграцію Росії з Україною – такий прогноз дає американський аналітичний центр Стратфор у Техасі. Притік російського капіталу в Україну обмежуватиме можливості української влади політично відмежовуватися від Москви. І врешті-решт Кремлю вдасться політично приборкати Україну, в якої не залишиться іншого виходу ніж підкоритися – такий сумний прогноз для України сформулювали американські оглядачі.

Американський Центр Стратегічного прогнозу Стратфор припускає, що у недалекому майбутньому українці відчують новий притік російського капіталу. Це буде пов’язано з присутністю Віктора Черномирдіна в Україні. Причому спочатку Україна матиме користь зі співпраці з російськими олігархами, але посилення ролі російських інвестицій у далекій перспективі обмежуватиме політичні маневри Києва.

Американські аналітики з Техасу переконані, що російський уряд прагне зробити політику Києва повністю залежною від Москви. Аби досягти своєї мети, Росія замість відвертого політичного тиску обрала більш завуальований шлях – економічну інтеграцію з Україною.

Відставка Віктора Ющенка і пов’язаний з нею черговий відтік західного капіталу з України грають на руку Кремлю. А призначення Черномирдіна обіцяє Україні вливання чималої кількості капіталу з Росії, адже він (Черномирдін) – мовиться далі у коментарі Стратфор (Stratfor)– має сильні зв’язки з успішними російськими олігархами, котрі мало цікавляться політикою.

Черномирдін цілком здатний виконати поставленні перед ним завдання – посилити економічний контроль над Україною, вирішити з нею проблему боргів і одночасно задобрити Європу. Адже роль України, як транспортного коридору для російських енергоносіїв, значно пом’якшує російський вплив на Європу – вважають оглядачі центру стратегічного прогнозу Стратфор.

Очевидно спочатку, прогнозують вони, аби забезпечити транспортування газу до Європи Черномирдін запропонує спільні підприємства між українськими компаніями і Газпромом. В обмін на це Україна могла б розрахуватися з боргами, віддаючи російським компаніям акції у газопроводі. Попри те, що газотранспортна мережа швидше за все залишатиметься українською, вплив Москви збільшиться.

Проте газ – зауважують американські оглядачі – не єдина галузь, де будуть заохочуватися спільні підприємства. Техаський центр стратегічного прогнозу припускає, що Черномирдін намагатиметься використати в російських інтересах фактично усі найприбутковіші ділянки української економіки – літакобудування, космічну галузь тощо.

А найголовніше, що прогнозують американські оглядачі, це те, що Сполучені Штати та Європейський Союз не протестуватимуть проти поширення в Україні російського приватного капіталу, але виступатимуть проти політичного домінування Росії. Врешті-решт, Росії вдаватиметься обмежувати вплив України, оскільки в української влади немає іншої економічної альтернативи, а головне, що це буде вигідно найвпливовішим олігархам обох країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG