Доступність посилання

ТОП новини

У Львові назріває міжнародний скандал


У Львові назріває міжнародний скандал

Львів, 5 червня 2001 - У Львові назрів міжнародний скандал навколо справи, пов”язаної з вивезенням до Ізраїлю працівниками інституту “Яд Вашем” унікальних настінних розписів польського письменника і художника єврейського походження Бруно Шульца. Митець зі світовою славою виконав їх у Дрогобичі, що на Львівщині, у 1942 році на замовлення начальника гестапо. Унікальні фрески Бруно Шульца у лютому цього року виявили німецькі кінодокументалісти у приватному помешканні в Дрогобичі. Про свою знахідку вони повідомили німецького посла в Україні, міністрів культури Німеччини, України, Польщі. Міжнародні експерти-мистецтвознавці підтвердили авторство Бруно Шульца. На їхню думку, фрески цінні тим, що Бруно Шульц відомий більше як графік , аніж живописець.

Недавно працівники інституту “Яд Вашем” приїжджали в Дрогобич для того, аби ознайомитися з історією Голокосту у цьому регіоні. Оглянувши фрески , вони пояснили людям, які мешкають у квартирі, що розписи потребують реставрації, а це вимагає великих коштів. Міська влада заявляє, що не надавала дозволу представникам інституту “Яд Вашем” на вивезення фресок. Однак прес-секретар інституту Айріс Розенберг зазначила те, що з мером Дрогобича Олексієм Радзієвським неодноразово зустрічався працівник інституту Марк Шрауберман. І саме міська влада організувала йому зустріч з власниками квартири.

Генеральний консул Республіки Польща у Львові Кшиштоф Савіцький передав інформацію про вивезення розписів Бруно Шульца до міністерства закордонних справ Польщі. А вже звідти було надіслано лист на ім’я міністра культури України. За словами генерального консула Польщі, для нього новина про вивезення фресок польського митця була повною несподіванкою. Оскільки вже було вирішено питання про відкриття у Дрогобичі музею Бруно Шульца.

До цієї справи, окрім Польші, мали долучитися міністерства культури Ізраїлю та Німеччини. До того ж, реставрувати фрески доручили працівниці Варшавського національного музею. Було також домовлено про кошти щодо відселення мешканців з будинку , у якому знайшли фрески. Тут планували створити Центр міжнародної співпраці і реставрувати меморіальну кімнату Шульца.

Однак, як з’ясувалося днями, власники квартири – люди похилого віку ,-- передали фрески до Інституту пам’яті мучеників і героїв Голокосту. Очевидно, що ізраїльським гостям не довелося довго переконувати інваліда, який переніс інсульт, а 100 американських доларів для хворої людини видалися вкрай потрібними.

Поки що Львівська обласна адміністрація не визначилися з тим , хто має звертатися в прокуратуру у справі зникнення унікальних фресок. Відомо, що працівники з інституту “Яд Вашем” мали намір ще раз приїхати в Дрогобич. Однак міська влада наказала мешканцям будинку, з якого вивезли фрески, більше нікого не впускати в квартиру. Оскільки у ній залишився ще один розпис, схований під штукатуркою.

На щастя, справа щодо вивезення з України фресок Бруно Шульца набула міжнародного розголосу. Однак, скільки ще інших унікальних творів мистецтва вивозиться з України за копійки, з допомогою яких купують зубожілих українців…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG