Доступність посилання

ТОП новини

Аль-Кайда переправляє терористів через Україну (Newsweek)


Аль-Кайда переправляє терористів через Україну (Newsweek)

Прага, 1 листопада 2001 ― Україна є перевалочним пунктом на Захід для терористів Аль-Кайди – стверджує пакистанський агент з перевезення нелегалів. В інтерв’ю американському часопису “Ньюзуік” він сказав, що талібські бойовики платять за його послуги від 20-ти до 30-ти тисяч доларів.

Завдаючи бомбових ударів і готуючись до наземних операцій, Вашингтон намагається знищити терористів з угрупування Аль-Кайда, але американцям не слід квапитися – пише тижневик Ньюзуік. За останні 2 місяці від 150 до 200 арабських бійців священої війни, поплічників Усами Бін Ладена втекли з Афаганістану через нелегальні канали. Один з головних каналів переправлення терористів до Німеччини й Британії – Україна. Про це у розмові з кореспонденткою американського тижневика Меліндою Лєо сказав пакистанський агент з контрабанди нелегалів на ім’я Фекрат. Він розповів, що у лише пакистанському Пешаварі діє близько 30-ти агентів, котрі мають вихід на скорумпованих закордонних дипломатів, в тому числі й українських. До 11 вересня нелегальна віза в Україну коштувала від 2,5 до 4 тисяч доларів – нагадую, що про це пише кореспондентка американського тижневика Ньюзуік Мелінда Лєо.

Їй взагалі пощастило. У Пешаварі вона придбала афганський паспорт, водійські права, посвідчення мешканки Кабула, свідоцтво про народження та довідку про членство в компартії Афганістану. Липові документи, куплені на одному з базарів, коштували репортеру 360 доларів. А для підстраховки, журналістка роздобула ще й виклик на допит від талібської служби безпеки, де було зазначено, що вона таємно навчає дівчат англійської мови. Пакистанський агент з контрабанди нелегалами пообіцяв, що з цими документами журналістці буде легко одержати політичний притулок на Заході. А найнадійніший спосіб, як потрапити до Німеччини чи Британії – через Україну. У розмові з кореспонденткою “Ньюзуік”, її, так званий, “турагент” сказав, що подібним чином одержують фальшиві документи й пробираються на Захід й бойовики Аль-Кайди.

Скільки ж може коштувати терористу потрапити за допомогою агента, скажімо до Сполучених Штатів? Раніше до 11 вересня послуги за документи і транспортування обходилися афганським нелегалам у 21 тисячу доларів, зараз ціна зросла до понад 24-ох тисяч. Американський тижневик запитує: “Якщо так легко терористи вибираються з Афганістану, то що ж до Бін Ладена, який також може скористатися послугами базарних агентів? Пешаварські контарбандисти, яких розпитувала журналістка, говорять, що таким, як Усама спершу роблять пластичну операцію. Все можливо – говорять вони, лише треба більше грошей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG