Доступність посилання

ТОП новини

Як запроваджуватимуть євро в Україні?


Як запроваджуватимуть євро в Україні?

Прага, 11 грудня 2001 - До появи готівкового євро залишилося менш, ніж три тижні. До цієї події готуються як у країнах євро-зони, так і поза нею, адже значна частина готівкових європейських грошей перебуває за межами європейського монетарного союзу. Як обмін існуючих європейських валют відбуватиметься в Україні розповідаємо.

Греки зобразять Європу, викрадену биком-Зевсом, італійці викарбують портрет Верґілія та зображення Колізея, люксембуржці, бельгійці та голандці не можуть уявити собі дійсний платіжний засіб без профіля улюбленого монарха. З першого січня на всій території Європейського Валютного Союзу, до якого долучилися 12 із 15 країн-членів ЄС, буде замінено національні валюти на спільну євро-валюту.

Бік монети, що вказуватиме номінал євро-центів буде всюди однаковим, а на зворотньому боці кожна країна викарбує те, що вважає найважливішим для себе символом. Євро-банкноти, навпаки позбавлені б-дь-яких національних ознак і зображають різні стилі європейської архітектури від античності до наших днів, а з ншого боку, мости як символ об’єднання. Перед початком обміну всі національні телеканали переповнені цією та іншою інформацією про найбільший в історії обмін валюти.

В Україні, яка пережила протягом останнього десятиліття не один такий обмін, інформації значно менше, але потреба у ній є. Хоч більшість українців воліють тримати свої заощадження в доларах, за оцінками Національного Банку України, від 200 до 300 мільйонів євро, переважно у німецьких марках, все ж лежить під матрасами, в пачохах, чи в інших надійних місцях. Більшість з тих, хто тримає заощадження у європейських валютах – це туристи, люди, які отримують допомогу від родичів з-за кордону та остарбайтери, які почали з серпня цього року отримувати перерахунки за примусову працю в Німеччині під час Другої Світової Війни.

У своїх рекомендаціях Нацбанк радить якнайшвише покласти ці гроші на банківські рахунки, і тоді з першого січня рахунки будуть автоматично переоформлені у євро. Гірше є тим, хто зумів назбирати різні євро-валюти, бо йому доведеться відкривати різні рахунки на кожну окрему валюту, тоді як, скажімо, у Чехії, вже давно можна було відкрити рахунок у євро та вкладати туди різні європейські валюти. Оскільки курс європейських валют було зафіксовано ще 1999 року, то операції вкладу та зняття грошей з рахунку не потребували складних обрахувань.

Невигідність обміну європейських валют в Україні проявилася й тим, що українцям, на відміну від тих же чехів, доведеться платити банківські комісійні за обмін. Хоча Національний Банк та опитані нами комерційні банки обіцяють, що обмін на євро коштуватиме менше, ніж обмін на інші валюти, платити за нього все ж доведеться. Нацбанк пояснює це тим, що комерційні банки повинні покрити свої витрати на ввезення євровалюти та вивезення старих банкнот з України. Самі ж нові банкноти будуть завезені в Україну протягом останніх двох тижнів грудня, аби касири банків мали час ознайомитися з ними.

Національний Банк також радить не намагатися обміняти інші європейські валюти на євро до першого січня, бо швидше за все ці банкноти виявляться фальшивками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG