Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський президент сказав мерові Києва, що торговельно-економічні взаємини з «рідною Україною не складаються»


Білоруський президент сказав мерові Києва, що торговельно-економічні взаємини з «рідною Україною не складаються»

Прага, 22 квітня 2002 - Сьогодні в Мінську розпочалися Дні Києва, на які приїхала офіційна делегація української столиці на чолі з мером Києва Олександром Омельченком. Приймаючи його білоруський президент Аляксандр Лукашенка заявив, що торговельні стосунки «із рідною Україною не складуються».

Лукашенка нагадав, що впродовж останніх трьох років спостерігається тенденція скорочення товарообігу між двома державами.

Далі білоруський президент різко заявив: «Ми дуже терпливо ставимося до політики Польщі, в окремих випадках Росії, але Україна взагалі незрозуміло себе поводить».

За словами Аляксандра Лукашенки, підвищення Україною мита на нафтопродукти, запровадження проти Білорусі демпінгових санкцій «до добра не доведуть». Лукашенка навіть попередив про можливість адекватних санкцій проти України, хоча й наголосив, цим шляхом дві країни йти не можуть.

Аляксандр Лукашенка також сказав київському меру, що вважає «ненормальним, коли Білорусі доводиться закупати пшеницю й цукор за тридев’ять земель, які є в Україні».

Білоруський президент запропонував розвивати торгівлю з Україною на реґіональному рівні та позитивно оцінив рівень товарообігу Білорусі з Києвом, що може вже сьогодні, на думку Лукашенки, скласти 200 мільйонів доларів. Це складає понад третину від усієї білоруської торгівлі. Президент Білорусі додав, що в торгівлі з Білоруссю взірцем для Києва мають білоруські стосунки з Москвою та Юрієм Лужковим.

Сьогодні ж у Мінську відбувся бізнес-форум, на якому були присутні представники ділових кіл Мінська та Києва. Пізніше було офіційно відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку в білоруській столиці, який було встановлено ще рік тому поруч із посольством України в Мінську. Білоруська влада чекала, що на церемонію відкриття приїде український президент Леонід Кучма, проте цього не відбулося. І це, на думку оглядачів, теж свідчить про погіршення взаємин між Кучмою та Лукашенкою – а не лише скорочення товарообігу та погрожування санкціями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG