Доступність посилання

ТОП новини

Новий звіт оприлюднений 22 квітня в Нью-Йорку впливовою приватною американською організацією Freedom House вносить Україну до категорії держав із суттєвими проблемами свободи слова


Новий звіт оприлюднений 22 квітня в Нью-Йорку впливовою приватною американською організацією Freedom House вносить Україну до категорії держав із суттєвими проблемами свободи слова

Вашингтон, 22 квітня 2002 - “Хоча терористичні атаки 11-го вересня та тривання глобальної боротьби з тероризмом стали й моментом випробування умов для діяльності мас-медіа у світі, свобода преси у 2001 році практично не зазнала змін” – зазначають автори нової публікації Freedom House, в якій проведено аналіз стану свободи преси у 187 країнах. Збільшилася група країн категорії “вільні” (40 відсотків), в категорії де немає свободи преси опинилося 33 відсотки, а до категорії “частково вільні” внесено 50 держав серед яких Україна й Росія. В інтерв'ю радіо Свобода співавтор публікації Freedom House Карін Дойч Карлекар позицію України підсумувала:

“Серед східноєвропейських країн та держав пострадянського простору Україна зайняла так би мовити середнє місце, тобто увійшла до групи з частково вільною пресою. Ситуація із свободою преси в Україні є кращою ніж у Білорусі, Туркменістані, Таджикистані. Однак слід звернути увагу на те, - додала Карін Карлекар, що ситуація із свободою слова в Україні є набагато гіршою ніж наприклад у Чехії, Словаччині і навіть колишній Югославії. Тобто Україна зупинилися на тому ж самому рівні як торік й навіть є ознаки погіршення. Тим часом ситуація в інших східноєвропейських країнах поліпшується.”

За словами представниці Freedom House Карін Карлекар ситуація із свободою слова в Україні так само як в Росії за минулий рік не зазнала поліпшення а радше навпаки обидві держави опинилися за шкалою оцінки на шістдесятому місці, а з 61 першої позиції починається група держав “категорії невільних", тобто в яких є відсутньою свобода преси.

Протягом минулого року в Україні тривали насильства проти журналістів, за які влада рідко коли притягає злочинців до відповідальності. Досі не розкрито міжнародно відомомого вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Повільними є розслідування й інших убивств журналістів. Влада часто не дотримує конституційні гарантії свободи слова та свободи преси. Міліція проводила обшуки журналістів, які писали про зв'язки посадовців із кримінальними групами. Тиск на пресу робиться і за допомогою податкових структур - мовиться у документі. Єдиною помітною позитивною зміною у сфері свободи преси в Україні представниця Freedom House Карін Дойч Карлекар вважає схвалення нового кримінального кодексу, згідно з положенням якого наклеп не вважається карним злочином.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG