Доступність посилання

ТОП новини

Чи вплине європейська “правизна” на стосунки з Україною?


Чи вплине європейська “правизна” на стосунки з Україною?

Брюссель, 23 квітня 2002 - Європейська преса вже другий день поспіль шумить від результатів першого раунду президентських виборів у Франції. Відставання голосів за відомого в Європі правого екстреміста Ле Пена від республіканця Жака Ширака лише на два відсотки стривожило не лише лібералів, центристів, соціалістів та првих у країнах ЄС. Чимало дипломатів з країн кандидатів у Євросоюз зокрема, стурбовані тим, що політична карта Європейського Союзу дедалі швидше набирає темного забарвлення - тобто забарвлення правих і це негативно вплине на процес розширення ЄС.

Чи вплине такий розвиток подій і на взаємини Євросоюзу з іншими третіми країнами в тому числі з Україною?

Ні для кого не є таємницею, що “праві” завжди були і є запеклими ворогами прийому у свої країни іммігрантів, але й не тільки. “ Праві” відомі своїм скептичним ставленням і до розширення Європейського Союзу на схід. Викликане це, - сказав в інтерв'ю для радіо Свобода представник бельгійської праворадикальної партії “Фламс Блок” Вілм де Брауер, - що через одну - дві генерації наші діти розмовлятимуть не рідною мовою, а арабською, турецькою, чи польською…,а щодо розширення ЄС, то крім імпорту криміналу та дешевої робочої сили, яка витіснить місцевих працівників з їх посад, зниження рівня життя , нічого позитивного ЄС не набуде не набуде.

Я поцікавився у глави дипломатичної місії України при ЄС Романа Шпека, чи останній перебіг подій у Франції, а попередньо в Австрії та Італії не турбує Україну в тому контексті, що перемога в багатьох регіонах країн ЄС “правих сил” може зашкодити й подальшому розвитку взаємин з Україною.

На це Роман Шпек відповів: “…Я думаю, що Франція, яка ще з минулих століть була провісником демократичного розвитку буде й надалі стояти на таких принципах. Тут у мене сумніві не виникає. Але з іншого боку слід зрозуміти і громадян Євросоюзу у яких постає запитання: який рівень безпеки, який рівень комфорту, життєвих цінностей буде в новій Європі, в розширеній Європі? І ми прекрасно розуміємо й знаємо, що низка держав Європейського Союзу не надто охоче сприймає ідею надання Україні асоційованого члена. Але з цього ми не робимо особливої проблеми, оскільки розуміємо, що Україна повинна в першу чергу до 2008-го року виконати своє власне домашнє завдання, тобто імплементувати договір про партнерство і співробітництво, впровадити в життя економічні і політичні реформи і зміцнюючи наші національні інтереси показати, - продовжив Роман Шпек, - що Україна за всіма показниками стає подібною до держав Європейського Союзу і може лише тоді претендувати на членство в ЄС”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG