Доступність посилання

ТОП новини

Чи сплатить Україна компенсації родичам жертв літака ТУ – 154?


Чи сплатить Україна компенсації родичам жертв літака ТУ – 154?

Київ, 24 квітня 2002 - 23-го квітня російське інформаційне агентство передало повідомлення з Новосибірська, яке, певною мірою, визначатиме рівень українсько-російських стосунків у найближчий час. Йдеться про заяву російського адвоката Сергія Арасланова. Який заявив. Що родичі жертв авіакатастрофи літака ТУ-154, збитого українською ракетою у жовтні 2001-го року, подаватимуть судовий позов до міністерства оборони України. У цьому контексті заява керівника прес-служби Міністерства закордонних справ України Сергія Бороденкова про готовність української сторони якнайшвидше врегулювати ситуацію з компенсаціями родичам загиблих виглядає дещо сумнівною. Адже, за словами того ж Бороденкова, досі не з'ясовано деяку потрібну інформацію, і це – не зважаючи на вже проведені консультації і з російською, і з ізраїльською сторонами. Тему продовжує Богдана Костюк:

У жовтні минулого року, у день загибелі російського авіалайнера ТУ-154 над Чорним морем, коли весь світ шукав і знаходив “український слід” у цій жахливій трагедії, офіційний Київ уперто відкидав звинувачення. Пізніше, коли розслідування довело причетність України, Президент України був змушений це визнати.

Українська, ізраїльська і російська сторони досі узгоджують питання компенсацій родичам загиблих авіапасажирів та екіпажу ТУ. Родичі жертв подають судовий позов до Міністерства оборони України: постраждала сторона наполягає на виплаті українською стороною компенсацій у розмірі двадцяти тисяч доларів США на кожну родину. Зауважу, що це – мінімальний розмір компенсації, і кожна родина, чий член загинув у жовтні минулого року у ТУ-154, має право вимагати більшу суму. Українська сторона досі не має детальної інформації стосовно жертв та усіх вимог їхніх живих родичів, - повідомив 23-го квітня на брифінгу керівник прес-служби Міністерства закордонних справ України Сергій Бороденков.

Представники Посольства Ізраїлю в Україні зауважують, що остаточно усі питання мали бути узгодженими під час квітневого засідання спеціальної українсько-ізраїльської міждержавної комісії. Але внаслідок напруженої ситуації в Ізраїлі та парламентських виборів в Україні, засідання поки що не відбулося.

Отже, проблема досі тяжіє над українсько-ізраїльськими та українсько-російськими взаєминами і чекає на своє об’єктивне вирішення – в інтересах постраждалої сторони, у першу чергу. І в інтересах покращення міжнародного іміджу України, по-друге.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG