Доступність посилання

ТОП новини

"Дрімучі" українці між Європою і Євразією: реакція на заяви Черномирдіна


"Дрімучі" українці між Європою і Євразією: реакція на заяви Черномирдіна

Прага, 25 квітня 2002 - Україна рухається до Європейського Союзу і не може бути членом іншого союзу. Про це заявив 25-го квітня у Києві міністр закордонних спав України Анатолій Зленко, коментуючи заяву посла Росії в Україні. Напередодні в Москві Віктор Черномирдін піддав різкій критиці позицію державного секретаря МЗС Олександра Чалого, який сказав, що Україна не може рухатися одночасно до ЄС і Євразійського економічного співтовариства, зокрема тому, що в цих організаціях різні митні правила. Після цього Черномирдін назвав Чалого "дрімучою людиною."

Я попросила бути арбітром між українськими та російськими дипломатами британського експерта Джеймса Шерра, який займається європейською політикою в Оксфордському університеті та Королівській військовій академії Великобританії:

"Тут є дуже серйозна проблема. Україна офіційно проголосила, що хоче стати членом Європейського Союзу. Дедалі більше українців розуміють, а пан Чалий дуже добре, що це означає на практиці: змінити стандарти, юридичні норми. Україна має пристосуватися до Європи і це включає митні правила. Це також означає більш принципові зміни стосовно того як працює економіка, зміна культури бізнесу. Євразійське економічне співтовариство базується на радянській і пострадянській культурі в умовах ринкової економіки. Це бізнес культура, яка тримається на особистих зв’язках, а не контрактах, не на відкритості, не на підприємництві у західному розумінні. І якщо Ви більше рухаєтеся в один бік, то практично за визначенням не можете рухатися в інший."

Пане Шерр, Віктор Черномирдін стверджує, що Україна й Росія "Європі разом набагато більше потрібні." Чи це справді так?

"Я бачу жодної причини, чому Україна не може інтегруватися до Європи сама. Якщо це робить Естонія із 30 разів меншим населенням, то чому одна із найбільших країн Європи не може мати власні прагнення, власну закордонну політику, власні плани й стратегію. Але чи це легко зробити? Ні, інтегруватися у Європу непросто, бо це вимагає радикальних змін. Росія тут зробила не більше ніж Україна. З усією повагою, я не думаю, що пан Черномирдін розуміє, які зміни потрібні. Тому об’єднуватися разом із тим хто, є дуже сильним і хто не рухається вперед, а навпаки, йде в іншому напрямку, це зробить поступ для України вдвічі складнішим, а не легшим, і гадаю, що пан Чалий розуміє це повністю."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG