Доступність посилання

ТОП новини

Польща підтримує прагнення України домогтися асоційованого членства в Європейському Союзі


Польща підтримує прагнення України домогтися асоційованого членства в Європейському Союзі

Варшава, 30 квітня 2002 - Така декларація знайшлася у підписаному 30 квітня у Варшаві у присутності прем'єра Лєшка Міллєра та державного секретаря України з питань євроінтеграції Олександра Чалого протоколі двосторонньої польсько-української постійної конференції для справ інтеграції в ЄС. Якої конкретно допомоги очікує Україна від Польщі і в чому полягатиме підтримка Варшави для євроінтеграційних зусиль Києва?

На цю тему наша кореспондентка Ганна Стеців розмовляє з Олександром Чалим:

Почнемо з дуже конкретного – Євросоюз в принципі не заперечує можливості безкоштовних віз для нових сусідів. Чи Польща, яка так декларує свою прихильність до України, змогла б видавати українським громадянам безкоштовні візи? Це був би прояв того особливого підходу до свого стратегічного партнера, про який так багато говориться. Як ви думаєте, пане державний секретар?

Стосовно візових питань, то на переговорах у Брюсселі і тут, у Варшаві,мовиться дуже конкретно. Ми , як ні одна інша країна СНД співпрацюємо з Європейським Союзом і Польщею, як його завтрашнім членом і нашим найближчим сусідом, у всіх напрямах, які дали б можливість найбільш спрощеного візового режиму для громадян України. Зокрема, ми активно допомагаємо ЄС і Польщі боротися з нелегальною міграцією, із трафіком наркотиків і криміналітету. Ми ведемо переговори з Варшавою і Брюсселем із цих питань у той час, коли і Росія , і Білорусь відмовляються від аналогічного діалогу як з Україною, так і з іншими державами регіону... Тому ми чітко наголошуємо, що очікуємо від польської сторони диференційованого підходу з надання українцям віз і надання нам найбільш сприятливого візового режиму, який лише можливий для третьої країни.

Розшифруйте , будь ласка, цей термін “ диференційований підхід". Що конкретно він може означати в взаєминах між Україною як новим сусідом Євросоюзу й Польщею як новим членом ЄС? А таким вона в найближчому майбутньому стане...

Ви самі назвали перший пункт – якщо будуть введені безкоштовні візи, то в першу чергу, вони повинні бути доступні громадянам України. Також наші громадяни мусять мати можливість отримувати групові візи, віз поштою з максимальним терміном дії. Ми також повинні зберегти можливість безвізового пересування для мешканців прикордоння. Маємо також сподівання максимально зберегти інші механізми, які дозволять дістати візу швидко і без проблем,- сказав державний секретар України з питань Європейської інтеграції Олександр Чалий, коментуючи підсумки засідання двосторонньої польсько-української конференції для справ європейської інтеграції, котра завершилася 30 квітня у Варшаві .Олександр Чалий підкреслив при цьому найбільш суттєвий пункт протоколу двосторонніх переговорів , у якому Польща підтримує намагання офіційного Києва домогтися статусу асоційованого члена Євросоюзу. Польща як майбутній член ЄС усіляко переконуватиме Європейську Спільноту в доцільності йти назустріч Україні у євроінтеграційному процесі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG