Доступність посилання

ТОП новини

Офіційні представники у Вашингтоні заговорили про справу звинувачень щодо нелегальних поставок української зброї Іракові


Офіційні представники у Вашингтоні заговорили про справу звинувачень щодо нелегальних поставок української зброї Іракові

Вашингтон, 29 квітня 2002 - Представники адміністрації президента США Джорджа Буша офіційно прокоментували повідомлення преси стосовно звинувачень у нелегальних поставках української зброї Іракові.

Уже деякий час журналісти в американській столиці намагаються отримати офіційну реакцію зовнішньополітичного відомства США на пресові повідомлення про нелегальне постачання української зброї Багдадові. Речник Державного департаменту США Річард Баучер на запитання акредитованого кореспондента під час брифінгу у понеділок пообіцяв розглянути питання, чи уряд США обговорював з українською стороною звинувачення про нелегальні поставки зброї Іракові.

Через кілька годин у письмовому повідомлені Державний департамент заявив: “Із глибоким занепокоєнням ми розглядаємо кожне повідомлення про завершену або запропоновану передачу Іракові будь-якою країною зброї або товарів із відношенням до озброєнь. Ми не сумніваємося, що Ірак прагне отримати новітні системи озброєнь. Ми можемо вас запевнити, що ми вживемо відповідних заходів, якщо нам стане відомо про яке-небудь розповсюдження озброєнь до Іраку з будь якої країни”, мовиться у заяві державного департаменту й щодо Україні зокрема зазначено: “Досі ми не отримали достовірні докази, що системи Кольчуга було передано Іракові. Ми уважно розглядаємо кожну доречну інформацію в ході її отримання. Український уряд заявив, що не мало місця й не буде такої передачі. Ми очікуємо, що Україна гарантуватиме недопущення таких поставок”.

Зі свого боку радник із питань національної безпеки США доктор Кондолісса Райс заявила: “Щодо України, я не бажаю коментувати специфічний випадок (про звинувачення у продажі Кольчуг), тому що багато чого відбувається там і я не хочу коментувати того, що насправді досі є лише обвинуваченням. Однак я скажу, що ми дуже серйозно говорили з українським режимом про деякі справи розповсюдження, які нас турбують”.

Цікавим є те, що коли Кондолісса Райс говорила про проблему нерозповсюдження, то про українську владу говорила як про режим, і ні у її виступі, ні в заяві державного департаменту не згадано поіменно президента України.

Доктор Кондолісса Райс, радник президента США з питань національної безпеки, у своєму виступі у Джонз Гопкінз Університеті наголосила на, з американського погляду, “потенційно дуже важливій ролі України для стабільності передусім для безпеки південної Європи”. “У намаганні мати добрі стосунки українську владу було повідомлено, що питання нерозповсюдження є винятково важливим, й це не лише у відношенні до війни з тероризмом, але також, скажімо, щодо Балкан”, – додала Кондолісса Райс.

Наприкінці слід ще додати, що в рамках обговорення питання про розширення НАТО й наступного саміту в Празі високопоставлений представник державного департаменту під час брифінгу у понеділок заявив, що, зрозуміло, існує можливість нового рівня взаємин НАТО–Росія. Щодо нових стосунків НАТО–Україна, то, виявляється, Київ вже не буде сам втішатися особливими взаєминами з альянсом й на цей рівень запропоновано піднести також деякі країни Центральної Азії та інших партнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG