Доступність посилання

ТОП новини

Празька перемога Василя Іванчука та українські діти, котрих заочно всиновлюють чехи, - не єдині теми про Україну в чеській пресі


Празька перемога Василя Іванчука та українські діти, котрих заочно всиновлюють чехи, - не єдині теми про Україну в чеській пресі

Прага, 2 травня 2002 - Про ініціативу одного католицького священика з Морави сьогодні знає вся Чеська Республіка. Отець Петр Кренічка кілька років тому відвідав Закарпаття. Тоді познайомився ближче з життям українських дітей і вирішив – їм потрібно допомогти. Ідея отця Кренічки проста. Родина, котра хоче допомогти якійсь дитині, передає через священика для неї 6 тисяч крон на рік – це 180 доларів США. Потім ці гроші через довірених осіб вручаються родині в Україні. Цей спосіб допомоги називається заочним усиновленням і дуже поширений на Заході. ’’Нас трохи здивувало, що заочним усиновленням цікавиться багато чоловіків, - зазначає газета, - переважають люди з вищою освітою, - лікарі та вчителі’’. За отримані кошти дітям переважно купують одяг і навчальні потреби. В усякому разі нині всіх 50-ох дітей, чиї фотографії привіз священик з України, чеські громадяни заочно усиновили.

Тему українських дітей продовжує газета ’’Лідове Новіні’’. У статті порушується проблема літнього відпочинку дітей з чорнобильської зони. Місто Глубока на Влтаві шукає спонсорів, щоб достойно зустріті школярів з України і наштовхується на проблеми. Поки що відгукнулось місто Дуковани, відоме тим, що поблизу нього розташована атомна електростанція. 40 дітей з Чорнобиля потребують повноцінного відпочинку, наголошує газета. Далі читаємо: ''У цивілізованих європейських країнах є знаком доброго тону прийняти влітку дітей з Чорнобиля. Наприклад, в Італії відпочиває щороку 40 тисяч чорнобильських дітей’’. Мер міста Глубока на Влтаві все ж сподівається, що в і в Чехії знайдуться спонсори і доброчинні організації, із допомогою яких діти з України отримають повноцінний відпочинок.

І врешті, тема, котра сьогодні на чеських теренах, та й поза ними сприймається як сенсація. Усі агентства повідомили про празький успіх українського шахіста Василя Іванчука. ’’Іванчук вибив із гри Каспарова’’ - пише, наприклад, празька газета ’’Господаржскі новіни’’. Мова про міжнародний шаховий турнір Євротел ВОРЛД ЧЕК ТРОФІ, який минулого вікенду відкрився в Празі. Між фаворитами першості імені Василя Іванчука чеські фахівці не називали. Тим не менше перемога українського гравця над ҐАРРІ Каспаровим ввійде до історії не тільки празького матчу, але і шахів взагалі, оскільки Ґаррі Каспаров за свою кар’єру програв удруге. Празький турнір закінчиться в неділю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG