Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: У Брюсселі відбулася перша офіційна зустріч Україна-НАТО після заяви Києва про бажання інтегруватися до альянсу


Прямий Ефір: У Брюсселі відбулася перша офіційна зустріч Україна-НАТО після заяви Києва про бажання інтегруватися до альянсу

Прага-Київ, 7 червня 2002

Ведучі: Ольга Буряк та Віктор Міняйло

Гості студії: голова комітету з питань промислової політики і підприємництва Юрій Єхануров та голова бюджетного комітету Петро Порошенко.

Ольга Буряк

Я нагадаю, з вами “Вечірня Свобода”. У Брюсселі відбулася перша офіційна зустріч “Україна –НАТО” після заяви Києва про бажання інтегруватися до Альянсу. Упродовж засідання комісії міністри оборони обговорили конкретні пропозиції України про поглиблення взаємин з Альянсом.

Альянс пообіцяв допомагати у реформуванні українських збройних сил.

Зараз із нами на зв’язку з Брюсселя Славко Волинський. Славко, у чому особливість сьогоднішньої зустрічі?

Славко Волинський

Добрий вечір, шановні слухачі. Якщо ви налаштовані почути, що під час свого візиту до штаб-квартири НАТО міністр оборони України Володимир Шкідченко говорив про перспективи вступу України до НАТО, то мушу вас розчарувати.

Заяв про мету України вступити або подати заявки до вступу в НАТО, чи про представлення так званого плану щодо вступу в НАТО не було. Слово “НАТО” в цьому контексті чомусь оминалося й замінювалося на “євроатлантичні структури”. Хоча, за великим рахунком, НАТО якраз і є головним серед цих структур.

Володимир Шкідченко під час засідання комісії “Україна-НАТО” заявив, що Україна остаточно визначила свій курс на інтеграцію в євроатлантичні структури. Інше питання – коли це станеться – невідомо нікому.

Тому я поцікавився у Джорджа Робертсона, чи він задоволений після отримання листа Леоніда Кучми, який йому нещодавно передав Анатолій Зленко. Чи пана Робертсона не дивує те, що в листі немає конкретних дати, термінів. На це він відповів:

“Звичайно, я був дуже радий і задоволений отримати листа від президента Кучми, і це також віталося всіма міністрами сьогодні. У цьому листі висловлене бажання, яке ми вітаємо. Наскільки я зрозумів, президент звертається до мене і до міністрів країн-членів НАТО, щоб ми зосередилися на тих робочих програмах, які ми зараз маємо. Але віні хоче, щоб ми робили це з огляду на велике бажання України інтегруватися в євроатлантичні інституції.”

Отже, як ми бачимо, Україна і НАТО продовжують гру в слова.

Ольга Буряк

Дякуємо. В опублікованому інтерв’ю в чеській газеті “Господарські новини” президент Кучма сказав, що Україна не встановлювала жодного конкретного терміну вступу до НАТО, хоча такі наміри в неї є. Секретар РНБО Євген Марчук уточнив, що Україна ухвалила рішення не про подання заявки в НАТО, а про орієнтир на євроінтеграцію, яку передбачає вступ до НАТО. Тут дуже важко зрозуміти висловлювання українських посадовців. Але пан Марчук також сказав важливу річ: питання вступу України до НАТО має пройти через парламентські слухання.

Панове, нинішній парламент проголосує за подання заявки в НАТО?

Юрій Єхануров

Я абсолютно не виключаю набрання необхідної кількості голосів для підтвердження напрямку розвитку України в бік Європи, у тому числі, аж до вступу до НАТО. Але я хотів би, щоб ми чітко розуміли: сама організація північноатлантичної угоди змінюється кардинально від часів холодної війни, коли ми мали противника ( і засіб, налаштований на боротьбу з ворогом, у вигляді організації країн Варшавської угоди) до сьогодні, коли тактика й стратегія розвитку цієї організації спрямована, в першу чергу, на антитерористичні дії.

У такому контексті, коли країни світу об’єднуються, щоб ефективніше боротися проти тероризму, ця концепція може бути абсолютно сприйнята багатьма політичними силами.

Віктор Міняйло

Пане Порошенко, Ви голова бюджетного комітету – чи витримає бюджет України вступ до НАТО?

Петро Порошенко

Сьогодні, безумовно, ні. І ми чітко це розуміємо. Саме тому жодний представник влади, якщо він вважає себе серйозним, ні в якому разі не може ставити питання про негайний вступ до НАТО, про відповідність збройних сил військовим стандартам НАТО.

Перспектива розвитку – це абсолютно прийнятний напрямок. І це буде залежати від рівня розвитку економіки України, який має бути позитивним, якщо запрацює угода про спільні дії.

Віктор Міняйло

Пане Єхануров, які зміни в економіці потрібні, щоб Україна наблизилася до стандартів Європи?

Юрій Єхануров

Коли ми оголосили про рух в напрямку НАТО, дуже важлива прозорість у багатьох процесах.

По-перше, я хотів би звернути увагу на галас навколо торгівлі зброєю. Я так розумію, що багато цих скандалів – це робота конкурентів. Подивіться, як працює один із наших конкурентів. Весь час з боку нашого північного сусіда говорять про те, що ось, Україна хоче в НАТО, її тягнуть і так далі. Коли недавно в російському журналі “Експерт” зробили опитування десяти керівників збройних підприємств Росії - скільки часу ім. потрібно, аби перейти на стандарти НАТО - відповідь була одностайна: не потрібно жодної хвилини, ми вже працюємо за стандартами НАТО.

Ось про що йде мова: треба вести серйозний підготовчий процес. Це все поєднано: Світова організація торгівлі, питання євроінтеграції, питання НАТО. Мова йде, що вся наша промисловість повинна докладати всіх зусиль, щоб туди дійсно вступити в майбутньому.

Ольга Буряк

Непослідовність зовнішньої політики України пояснюють тим, що геополітика і міжнародні відносини взагалі ніколи не відносилися до сфери інтересів української еліти. Чи Ви з цим погоджуєтеся?

Петро Порошенко

Я категорично спростовую. Упевнений, що на сьогодні, коли зростає рівень міжнародного розподілу праці..., потрібно щоб вітчизняний виробник працював для власного ринку, перш за все, щоб це витягувало, як локомотив, вітчизняну промисловість. Роль зовнішнього економічного фактору є одною з ключових для економіки України. Впевнений, що на сьогодні позиція щодо позитивного платіжного балансу, позитивного торговельного балансу, активної роботи виконавчої влади для забезпечення доступу товарів українських виробників на іноземні ринки – у всіх цих напрямках ми не допрацьовуємо.

Сьогодні, фактично, для експорту закритий російський ринок, із-за того, що немає позиції щодо Світової організації Торгівлі, ми не маємо ніякої надії виходу на ринки східноєвропейських країн , не кажучи вже про ЄС. Вирішення всіх цих важливих питань дасть нам можливість зробити черговий крок для розвитку вітчизняної економіки.

Юрій Єхануров

З точки зору прагматичного підходу, погоджуюсь, що є з багатьох питань непослідовність, меншовартість якась. Ми зробили таку різку заяву щодо Індії - стосовно ядерних випробувань - і в результаті ми втратили індійський ринок зброї. Для чого було тоді робити таку заяву? Тобто, треба бути прагматичними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG