Доступність посилання

ТОП новини

Чергова група українців, що врятовувала євреїв під час гітлерівської окупації, була визнана в Ізраїлі «Праведниками народів світу»


Чергова група українців, що врятовувала євреїв під час гітлерівської окупації, була визнана в Ізраїлі «Праведниками народів світу»

Єрусалим, 14 червня 2002 - Чергова група українців, що врятовувала євреїв під час гітлерівської окупації, була визнана в Ізраїлі «Праведниками народів світу». За числом «Праведників» Україна посідає четверте місце у світі після Польщі, Франції та Нідерландів.

Ізраїльська меморіальна установа Яд Вашем визначила ще кількох українців «Праведниками народів світу». Понад 1400 громадян України були визнані дотепер «Праведниками» і за їх числом Україна вийшла на четверте місце у світі.

На відміну від попередніх груп «праведників українців», остання група відрізняється тим, що майже всі її члени проживають тепер в Ізраїлі. Сталося це через те, що вони поріднилися з євреями і потрапили в Ізраїль у складі змішаних сімей. Як відомо, «Праведники народів світу» мають ті ж права репатріації в Ізраїль, що і євреї та особливі пільги, такі, як надзвичайно висока пенсія та безкоштовне житло.

Микола Лешенгер переховував єврейського хлопчика Олександра Гілермана в Одесі з грудня 1941 до квітня 1944 року. «Я ніколи не гадав, що те, що я зробив, було таким важливим», - сказав Микола Лешенгер під час урочистої церемонії у Яд Вашемі. Тепер він став громадянином Ізраїлю і проживає з двома своїми доньками у цій країні.

Катерина Панченко-Мовчан тепер теж проживає в Ізраїлі зі своєю донькою та зятем-євреєм. Під час війни вона переховувала двох єврейських дітей, чия мати була вбита фашистами. Після війни вона повернула їх їхньому батькові, що повернувся з партизанського загону і знову одружився на українці. Так що діти були виховані як українці і дотепер залишаються в Україні.

Яд Вашем відзначив також Раїсу Макаревич та її матір Феклу Левицьку, які врятували сім’ю Роттенбурт.

Ізраїльська газета «Єрусалим пост» оприлюднила новину про подвиг «українських праведників» під заголовком «Яд Вашем» вшановує українців».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG