Доступність посилання

ТОП новини

Велика кількість покинутих батьками українських дітей спонукає державні органи України спрощувати систему усиновлення, хоча для іноземних громадян умови не змінюються


Велика кількість покинутих батьками українських дітей спонукає державні органи України спрощувати систему усиновлення, хоча для іноземних громадян умови не змінюються

Київ, 9 липня 2002 – Іноземці можуть претендувати на дитину, якщо вичерпано всі можливості усиновлення її громадянами України і якщо ця дитина щонайменше один рік перебуває на обліку у Центрі усиновлення. Українська влада створила у цій сфері багато переваг для своїх громадян. Скажімо, вони (на відміну від іноземців) можуть взяти дитину під опіку до 2-місячного віку, віку усиновлення. Таким чином, дитина оминає інтернат. Іноземцям доводиться мати справу з малечею, яка зазнала психологічних травм у таких закладах. Не кажучи вже про хвороби фізичні, через які і вичерпуються вищезгадані можливості національного усиновлення.

Утім, як стверджує Тамара Кунько, директор Центру усиновлення при Міністерстві освіти та науки України, іноземці наполегливі. За 2001 рік 2665 українських дітей залишили Батьківщину. За шість місяців нинішнього року – уже понад 1000.

Пані Тамаро, ще раз нагадайте нашим слухачам про закони, якими регулюється усиновлення українських дітей громадянами інших держав.

Тамара Кунько

Перш за все, це постанова Кабінету міністрів від 1996 року, а також ухвалена інша постанова із змінами й доповненнями до даної постанови у червні 1999 року. У цих документах сказано, зокрема, про те, що усиновлення дітей, які є громадянами України, іноземцями на території України проводиться відповідно до Кодексу про шлюб та сім’ю України у тих випадках, коли вичерпані всі можливості щодо усиновлення, чи то взяття під опіку, піклування, чи на виховання цих дітей у сім’ї громадян України та коли ці діти перебувають на обліку у Центрі з усиновлення не менше року. Але, якщо іноземні громадяни перебувають у родинних стосунках із дітьми, які всиновлюються, які мають захворювання, що зазначені у переліку, затвердженому Міністерством охорони здоров’я, усиновлення відбувається без затримання. На сьогодні до України приїздять іноземці з багатьох країн. Головно, це з Італії, із США, з Іспанії, з Ізраїлю, з Франції, Німеччини, Канади, із Бельгії, Швеції. Швейцарії, з Аргентини. Міжнародне усиновлення не просте. І національне не просте, а міжнародне ще складніше. Тому що людина, яка хоче усиновити дитину, вона за кордоном оформляє документи. Там також це не просто. Потім вона приїздить до нас, У нас зараз десь 1,5 місяці цей термін процесу усиновлення, тому що після того, як винесено рішення суду, 30 днів триває ще апеляційний період. Багато хто з тих, хто усиновив дитину в Україні, чекає, поки вийде цей період. Він зустрічається з дитиною, ходить у Будинок дитини.

Юлія Жмакіна

«Вичерпані усі можливості» – це конкретна, чи приблизна форма? Що значить «вичерпані усі можливості» ? Іноземець мусить чекати скільки?

Тамара Кузько

Це не іноземець чекає. Це чинне законодавство написано по відношенню до дитини, щоб захистити пріоритетність національного усиновлення, щоб українці могли протягом цього року взяти дітей у свої сім’ї. А вже тих діток, яких не беруть українці у свої сім’ї, то тоді вони вже стають кандидатами на міжнародне усиновлення. Особливо в останні роки, у 2000, у 2001 році вже почали з’являтися регіональні черги для українських громадян і особливо на дівчаток. Ми навіть десь були стривожені, що наші люди вже не могли взяти діток. Зараз ми жорстко контролюємо, щоб усе таки пріоритет національного усиновлення виконувався, щоб дітки залишалися на своїй Батьківщині, там, де вони народилися. У першу чергу за кордон у нас ідуть діти, які не здорові, які потребують більшого лікування, більшої уваги до себе.

Юлія Жмакіна

Останнє запитання – щодо можливо якихось заборон чи призупинення усиновлення громадянами певних країн українських дітей. Зокрема, наприклад, Ізраїлю?

Тамара Кунько

Ми всі добре знаємо, що неспокійно в Ізраїлі, що там були (зараз уже менше бачимо по телебаченню) теракти. Це дуже стривожило громадськість українську. І громадяни українські зверталися до нас і до Кабінету міністрів, і Кабмін дав доручення зацікавленим міністерствам. Це питання опрацювати. Зокрема, там брали участь такі міністерства як МЗС, юстиції, охорони здоров’я, Комітет у справах сім’ї і молоді, і всі зійшлися, щоб тимчасово призупинити усиновлення до Ізраїлю, але це тимчасово.

Юлія Жмакіна

Пані Кунько, це єдина країна?

Тамара Кунько

Єдина країна. Я думаю, що Ізраїль також скоро буде брати в нас діток і «відкриється».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG