Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні довиборів до Верховної Ради у Вашинґтоні повертаються до питання України. Конґресмен Том Лантос у четвер звернувся до членів Палати представників із зауваженнями щодо довиборів в Україні


Напередодні довиборів до Верховної Ради у Вашинґтоні повертаються до питання України. Конґресмен Том Лантос у четвер звернувся до членів Палати представників із зауваженнями щодо перебігу довиборів в Україні

Вашинґтон, 11 липня 2002 – «Я хочу звернути увагу моїх колег до питання довиборів у трьох виборчих округах в Україні, які відбудуться 14 липня» – такими словами розпочав своє звернення до членів Палати представників конґресмен із Каліфорнії Тома Лантос.

Згадуючи про те, що американський Конґрес уважно стежив за парламентськими виборами в Україні, конґресмен зазначив, що їхній перебіг був далеким від вільних та відкритих виборів. Сотні документів свідчать про залякування виборців і заборони доступу до засобів масової інформації.У зв’язку з тим, що результати у декількох виборчих округах були визнані недійсними, зараз в Україні відбуваються довибори до парламенту.

Виявляючи добру обізнаність із ситуацією в Україні як активний член комітету з міжнародних відносин, конґресмен Том Лантос дослівно сказав: «Схоже на те, що довибори відбуватимуть не краще, ніж парламентські вибори; фактично вони можуть бути навіть гіршими. Повідомлення говорять, що місцеві керівники перебувають під тиском втрати роботи і мусять ґарантувати, що кандидат, лояльний до президента, переможе. Це, видається, є справа безпосередньо проти Олександра Жира, що обирається повторно. Як колишній голова парламентського комітету з розслідування вбивств українських журналістів, включаючи Георія Гонгадзе, Жир не є улюбленцем партії при владі».

Наголошуючи на тому, що Україна висловлювала бажання стати повноправним членом західних інституцій, конґресмен Том Лантос зазначив, що як член ОБСЄ Україна мусить забезпечити демократичні свободи і права людини, включаючи вільні і прозорі вибори.

«Я наполягаю і звертаюся до уряду України з закликом забезпечити відповідність цих довиборів до парламенту міжнародним стандартам і забезпечити повний доступ міжнародних та українських спостерігачів», – заявив, виступаючи в американському Конгресі, член Палати представників Том Лантос.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG