Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Амбіційні плани ГУУАМ в Ялті й спроби України затвердити своє лідерство в об’єднанні


Прямий Ефір: Амбіційні плани ГУУАМ в Ялті й спроби України затвердити своє лідерство в об’єднанні

Київ-Прага, 19 липня 2002 - Ведучі - Юлія Жмакіна у Києві, Ольга Буряк у Празі. Гості студії: експерт Центру Близькосхідних досліджень Сергій Данилов, голова Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Олександра Кужель, генеральний директор Першої інвестиційної групи, віце-президент Київського банківського союзу, бізнесмен Борис Соболєв та на телефонному зв’язку зі Львова голова Львівського обласного товариства Меморіал Євген Гринів.

Ольга Буряк

Чому наміри України згуртувати об’єднання залишаються марними? Давайте спершу дізнаємося, про що сьогодні домовилися лідери ГУУАМ у Ялті, чи вдалося їм, нарешті, підписати Угоду про зону вільної торгівлі. Про це розповідає Сергій Згурець.

Сергій Згурець

Фактично, всі базові рішення будуть підписуватися завтра, сьогодні на рівні президентів тривали двосторонні зустрічі, а свій головний внесок у розвиток ГУУАМ робили міністри закордонних справ ГУУАМ. Саме вони якраз обговорювали ключову угоду, яка буде підписана завтра, - Угоду про створення зони вільної торгівлі між країнами ГУУАМ. Ця Угода, за ствердженням українських посадовців, має стати економічною базою і розширити товарообіг між країнами, але не треба забувати, що сьогодні рівень взаємозалежності економік країн ГУУАМ є низьким. Для України частка країн ГУУАМ у загальному обсязі зовнішньої торгівлі становить трохи більше 2%, і у торгівельних зв’язках країн ГУУАМ на просторі СНД домінує саме Росія. Це крок поки що маленький, повільний, але побачимо, що з цього вийде.

Ольга Буряк

Яка була реакція представників Росії, там, здається, був повноважний посол Росії Чорномирдін, і також спостерігачів із Вашингтону?

Сергій Згурець

Це унікальна ситуація, тому що, фактично, це перший саміт ГУУАМ, коли запрошуються не лише учасники, а й спостерігачі. Мені здається, Київ намагається підвищити статус цієї організації, її значимість. Цього разу були запрошені як спостерігачі й представники Росії, і представники американської сторони. З російського боку був запрошений посол Росії в Україні пан Чорномирдін. Він спочатку сказав, що він не вбачає в ГУУАМ конкурента Євразійському економічному співтовариству, що будь-яке утворення має право на життя. Коли зайшла мова про те, чи хоче Росія мати спостерігача, він сказав, що ні, не хоче, але водночас Україна має статус спостерігача ЄврАзЕС. Також була сказано, що в рамках ГУУАМ немає проектів, які можна здійснити без Росії. Фактично, Москва вважає, що в неї є важіль для впливу на цю організацію, тому вона спокійно ставиться до заходів, які проходять у Ялті.

Ольга Буряк

В Ялті Міністр закордонних справ Зленко зустрічався сьогодні з представниками американського Держдепартаменту, із послом США в Україні, а також із представниками МЗС Ірану з питань Каспійського моря? Ці зустрічі пов’язують із перспективами ГУУАМ?

Сергій Згурець

Усі ці країни були зарошені як спостерігачі на саміт ГУУАМ, і треба виокремити саме зустріч з представниками американської сторони, тому що там був не лише посол пан Паскуаль, але й представник Держдепартаменту США з питань допомоги країнам Європи та Євразії Уільям Тейлор, який також був у якості спостерігача від Америки. Він сказав речі, які традиційно обумовлюють позицію Америки щодо ГУУАМ, що ГУУАМ – перспективна організація і має величезний потенціал. Було сказано, що США зацікавлені в тому, щоб мати статус спостерігача в цьому об’єднанні, на відміну від Росії, і, навіть, надавати фінансову й технічну підтримку ГУУАМ, зокрема, для облаштування кордонів і реалізації певних проектів. Ці проекти мають бути чітко сформульовані, прийняті загальною волею і реалізовані.

Ольга Буряк

Якісь були додаткові пояснення сьогодні в Ялті, чому партнер України Узбекистан утратив інтерес до регіональної співпраці, яку проштовхує Україна через ГУУАМ?

Сергій Згурець

З Узбекистаном, взагалі, були дивні речі, тому що ніхто не очікував представників Узбекистану. Потім з’ясувалося, що вчора була нота з Узбекистану на МЗС, і що президент Узбекистану вповноважив посла цієї країни приїхати на цей саміт і брати участь у переговорах. Але посол ще не встиг, і, фактично, ці переговори відбуваються без участі Узбекистану. Виникає ситуація, що коли посол приїде, то буде брати участь у якості якогось «весільного генерала».

Юлія Жмакіна

Пане Данилов, як Ви гадаєте, чому США виявляють інтерес і хочуть, навіть, бути спостерігачем у ГУУАМ, а Росія принципово ні? Що за такими позиціями?

Сергій Данилов

За цими позиціями стоять декілька років декларацій цих країн про західний вектор у зовнішній політиці. Кожна країна ГУУАМ, за виключенням Узбекистану, декларувала євроатлантичний вектор у своєму зовнішньополітичному курсі.

Юлія Жмакіна

США активно підтримують інший проект транспортування Каспійської нафти – Баку-Тбілісі-Джейхан. Яким чином можна уявити майбутнє ГУУАМ, адже її основним проектом є нафтопровід Одеса-Броди-Гданськ?

Сергій Данилов

Ще одним головним проектом ГУУАМ, насправді, є західні цінності або ті цінності, до яких ці суспільства мали б прагнути. Не можна зводити проект ГУУАМ тільки до нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ, або, як звучить в українській версії, Євразійського нафтотранспортного коридору. Це, безперечно, важливий чинник, але він не вичерпує всього значення цієї організації.

Ольга Буряк

Ініціативи України щодо ГУУАМ зрозумілі. Таким чином офіційний Київ намагається протистояти інтеграційним ініціативам Росії, але чи вдасться все ж таки Києву згуртувати країни ГУУАМ, чи вони, справді, зацікавлені у створенні Євразійського нафтотранспортного коридору без Росії?

Сергій Данилов

Я б усе-таки відокремив питання, чи вдасться зацікавити ГУУАМом чи вдасться зацікавити українською частиною Євразійського нафтотранспортного коридору. Ці два проекти мають багато спільного, але не вичерпують один одного. Існує паралель, оскільки на сьогодні Одеса-Броди-Гданськ швидше орієнтований на казахську нафту, хоча перспективи азербайджанської нафти також існують, але вони на сьогоднішній момент об’єктивно менші. З іншого боку, перспективи ГУУАМ в значній мірі будуть залежати від політичного розвитку суспільств, тому що, практично, кожному президенту в потилицю дихає свій Ющенко. У політиків нового покоління, які йдуть на зміну всім трьом президентам у ключових країнах ГУУАМ, є інше бачення майбутнього своїх країн, є інші, ніж ті, що є зараз, пріоритети, які в більшій мірі збігаються.

Ольга Буряк

Ви, взагалі, оптиміст чи скептик щодо перспектив ГУУАМ?

Сергій Данилов

Більше оптиміст, оскільки є досвід перебування в Баку і в Тбілісі, і є відчуття спільності – спільних проблем, які треба кожному вирішувати самому, в жодній країні ГУУАМ не будуть їх вирішувати за нас - наші проблеми вирішувати нам, і є відчуття спільних ідей, пріоритетів і цінностей.

Юлія Жмакіна

Чи висуває, нарешті, нинішній саміт Україну як неформального лідера ГУУАМ?

Сергій Данилов

Під час перебування в Баку ми почули чітку дефініцію – Баку є столицею ГУУАМ. Якщо кожна країна буде вважати себе столицею, це буде найкращий варіант.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG