Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі політологи скептично ставляться до нових планів опозиції за допомогою вуличних протестів домогтися проведення в Україні дострокових президентських виборів


Німецькі політологи скептично ставляться до нових планів опозиції за допомогою вуличних протестів домогтися проведення в Україні дострокових президентських виборів

Берлін, 26 липня 2002 - Такої думки дотримується, принаймні, професор Кельнського університету Герхард Сімон.

Німецький політолог, професор Кельнського університету Герхард Сімон висловив сумнів у тому, що новий “союз чотирьох” буде тривалим. Соціалісти, комуністи, представники політичного об'єднання “Наша Україна” та Блок Юлії Тимошенко – це політичні сили, які переслідують абсолютно різні цілі.

“Існує лише одне питання, яке їх об'єднує, а саме прагнення якомога швидше примусити президента України Леоніда Кучму піти у відставку”, - наголосив Герхард Сімон. На його думку, опозиція і в майбутньому не зможе висунути спільного кандидата на посаду президента. Німецький політолог висловив також сумнів, що опозиції вдасться досягти своєї нинішньої мети щодо проведення дострокових президентських виборів.

„По-перше, президентська адміністрація, яка володіє великими ресурсами, досі могла ефективно відстоювати свої інтереси. До таких ресурсів відносяться фінанси, контроль над засобами масової інформації, можливості для тиску та залякування.” По-друге, як зауважив німецький політолог, політичні зміни в Україні гальмуються пасивністю громадян. На його думку, навряд чи вдасться спонукати достатню кількість людей вийти на вулиці з протестами, незважаючи навіть на те, що більшість жителів України на парламентських виборах підтримали саме представників опозиції. Отже, сподівання опозиції, що в демонстраціях протесту у вересні візьме участь 250 тисяч осіб є мало реальними, вважає Герхард Сімон. Попри таку песимістичну оцінку німецький політолог убачає певний сенс в об'єднанні таких різнобарвних опозиційних сил:

“Незважаючи на те, що в політиці не завжди можна досягти поставлених цілей, опозиційним партіям не завадить спільно пройти якусь частину шляху. Таким чином їм удасться нагадати, що вони існують не лише в парламенті, а й за його межами”, - вважає Герхард Сімон. З огляду на останній розвиток подій, на думку німецького політолога, на українців цього року чекає “якщо не гаряча, то принаймні і не холодна політична осінь”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG