Доступність посилання

ТОП новини

Річний звіт ООН з людського розвитку за минулий рік зафіксував тенденцію до збільшення кількості бідних людей в Україні


Річний звіт ООН з людського розвитку за минулий рік зафіксував тенденцію до збільшення кількості бідних людей в Україні

Київ, 15 серпня 2002 - Понад сімдесят відсотків українського населення проживає на межі або за межею бідності; найгірша ситуація склалась у селах і невеликих містечках, де спостерігається високий рівень безробіття і соціальна скрута. У великих містах і промислових центрах ситуація краща, там люди можуть, так би мовити, “зводити кінці з кінцями”, враховуючи наявність тіньового ринку праці і можливості додаткового заробітку.

Звичайно, подібний стан речей не міг не вплинути на моральний клімат у суспільстві, на величезну кількість людей, що зневірились у житті, у перспективах на краще життя у майбутньому. Експерти ООН відзначають, що найбільш постраждали унаслідок такої ситуації діти – якраз та категорія населення, яка за кілька років керуватиме українською державою, працюватиме у народному господарстві, створюватиме матеріальні і духовні цінності. Нинішня українська влада не має ні особливого бажання, ні фінансових можливостей допомогти дітям – але ж підтримки потребують не тільки діти-сироти чи інваліди, чи маленькі представники багатодітних родин дитячих або інтернатів. Не кожна пересічна українська родина може виділити з сімейного бюджету кошти для відвідин дитиною музею чи парку атракціонів, перукарні або магазину для купівлі нового одягу. І це вже не кажучи про організацію дитячого відпочинку під час шкільних канікул. Але ж без цього усього важко уявити нормальне життя нормальної дитини!

Щоб допомогти дітям відчути свято, за справу взялися представники Об'єднання працедавців в інтересах дітей “Усім миром” та всеукраїнське громадське об'єднання “Спілка перукарів України”: два роки тому вони виступили з ініціативою подарувати дітям свято. Нині акція під однойменним гаслом отримала підтримку в усіх регіонах держави; про це розповіли її організатори на прес-конференції у Києві.

На думку організаторів всеукраїнської акції “Подаруймо дітям свято”, кожна дитина має право на повноцінний відпочинок і на маленьке свято – хоча би раз на рік, скажімо, напередодні навчального року. Під святом мається на увазі можливість відвідати не тільки який-небудь заклад науки чи культури, чи атракціони, чи “МакДональдс”, але і перукарню, щоб зробити нову зачіску, будинок побуту, щоб почистити шкільну форму й улюблені джинси. Враховуючи, що для багатьох українських родин проблематично витратити зайвих п'ять – десять гривень на дитячу зачіску або ж двадцятку на хімчистку, то акція, розпочата Об'єднанням працедавців в інтересах дітей “Усім миром” “Спілкою перукарів України”, цілком вкладається у поняття благодійного заходу. Як повідомила координатор акції Оксана Химич, якщо два роки тому ініціативу організаторів підтримали лише 59 перукарень і кілька будинків побутових послуг Києва, то цього року в останню суботу – неділю серпня до заходів мають намір долучитися близько тисячі подібних закладів у всіх регіонах України. І – що найважливіше – робітники сфери побуту мають намір обслуговувати і дітей-сиріт, і маленьких членів багатодітних родин. Координатори проекту отримали листа від Міністерства транспорту України, в якому мовиться про бажання підтримати акцію “Подаруймо дітям свято” і намір надати право безкоштовного проїзду дітям і підліткам 31-го серпня – 1 вересня цього року. А отже, за словами “хресного тата” акції – Президента Спілки перукарів України Олексія Антонюка:

“Наші пропозиції для підприємств та підприємців – надавати дітям напередодні навчального року послуги зі значними знижками або безкоштовно – отримали підтримку. Наші діти потребують уваги не лише батьків, - їм потрібна підтримка на рівні держави. Ну, а у разі, якщо держава не може надати такої підтримки – значить, за справу повинні взятися небайдужі, небідні люди”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG