Доступність посилання

ТОП новини

Ганьба Міноборони! Нотатки з судового засідання у справі ТУ-154


Ганьба Міноборони! Нотатки з судового засідання у справі ТУ-154

Київ, 11 вересня 2002 - Міністерство оборони України вимагає доказів факту збиття саме українською ракетою авіалайнера ТУ-154 російської авіакомпанії “СИБІР” над Чорним морем у жовтні минулого року. Про це повідомили представники Міноборони у процесі слухання судової справи за позовом родичів загиблого екіпажу літака до уряду, міністерства оборони і Державного казначейства України, яке відбулось у Печерському суді міста Києва 10-го вересня.

Спершу представники відповідачів – Кабінету міністрів, міністерства оборони та Державного казначейства України апелювали до суду з вимогою заборонити представникам преси висвітлювати процес. Суддя Світлана СМИК вдовольнила апеляцію частково: заборонила зйомки і запис представників відповідачів. Після цього, єдності між представниками різних інститутів виконавчої влади поменшало: так, представник від Кабміну вимагала виключити український уряд з числа відповідачів, оскільки у даній справі належним відповідачем виступає Міністерство оборони. Представник від Державного казначейства також намагався “перевести стрілки” на оборонне відомство України. При цьому позивачі нагадували і судді, і представникам позивачів – директорові адвокатської фірми “Атлант” Сергієві Платонову та його помічникові Віталієві Вакуленку – про відкриття Генеральною прокуратурою України кримінальної справи проти Міноборони за фактом знищення пасажирського літака. Суд відмовив у клопотанні представникам Кабінету міністрів і Держказначейства.

Тоді представники від оборонного відомства і нагадали, що, мовляв, доказів провини Міноборони України немає, джерела інформації про те, що саме українська ракета збила пасажирський літак над Чорним морем, не викликають довіри, і що немає сенсу в усьому звинувачувати саме оборонне відомство України. За словами правника Андрія Музики, Міноборони підтверджує тільки свою причетність до справи, і варто дочекатись результатів розслідування Генпрокуратури. Нагадаю, що незабаром після інциденту міждержавна українсько-російсько-ізраїльська комісія підтвердила факт знищення літака українською ракетою, і Президент України визнав провину України. Крім того, ще 12-го жовтня минулого року Україна утворила міжвідомчу комісію з розслідування справи, і наприкінці минулого року було оприлюднено попередні висновки, а саме: у загибелі авіалайнера, його 12 членів екіпажу та 66 пасажирів винна якраз українська ракета. Заяви представників Міноборони викликали певний шок як у судді, так і у журналістів, натомість абсолютно не здивували Сергія Платонова: “Тут реакція, на яку можна було очікувати, - каже пан Платонов, - оскільки Андрій Музика, із яким ми більше року опоненти, знову висуває ті ж аргументи, які висував минулого року у Броварській справі. Так само. Як і цього разу, суд відхилив ці аргументи. Визнавши провину Міністерства оборони у справі попадання учбової ракети у житловий будинок у Броварах”.

Суддя Смик вирішила вимагати від Генеральної прокуратури України постанову про порушення кримінальної справи у зв'язку зі знищенням пасажирського літака, і зробити запит до міжвідомчої комісії щодо висновків, які уже зроблено у розслідуванні так званої справи ТУ-154. Справи, що може коштувати українській владі не тільки міжнародного іміджу, а і поваги та довіри власних громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG