Доступність посилання

ТОП новини

Генеральний прокурор України Святослав Піскун прибув до Вашингтона


Генеральний прокурор України Святослав Піскун прибув до Вашингтона

Вашингтон, 15 жовтня 2002 - Візит Генерального прокурора України Святослава Піскуна очікували у Вашингтоні ще минулого тижня. Але з нез’ясованих причин цю поїздку перенесли на 14-16 жовтня. Саме перебування генерального прокурора України в Американській столиці покрито таємницею. Практично не можливо дістати жодної інформації або коментаря про його зустрічі. В українському посольстві радіо „Свобода” повідомили, що для преси не заплановано ніяких зустрічей.

Загальне тло, на якому відбувається візит, це звичайно останні інформації про експертизу плівок майора Мельниченка. Результати американських експертиз підтвердили автентичність плівок, і американська сторона відстоює позицію про те, що розмови на записах є автентичними. Водночас українське міністерство закордонних справ передало Американському послу в Києві ноту протесту, у якій зокрема зазначають, що за результатами українських експертиз записи, зроблені в кабінеті президента України, були монтовані. За повідомленнями представника міністерства закордонних справ, переданого агентством Інтерфакс, вищезгадана експертиза була зроблена зі звукових файлів доступних в Інтернеті на замовлення адміністрації Президента України. Раніше представники Генеральної прокуратури України заявляли лише про намір отримати від американців оригінали записів. Майор Мельниченко з приводу результатів українських експертиз каже:

Микола Мельниченко

Нота українського міністерства закордонних справ базується тільки на телефонному зв’язку і на єдиному бажанні - виправдатись. При цьому вони виправдовуються цинічно і нагло. Вони не мали ніякого юридичного права робити таку заяву, в них не було ані оригіналів записів, ані самої експертизи, ані методики, за якою я записував. Тому це чисто популістська заява.

Мирослава Гонгадзе

Пан Мельниченко також заявляє, що готовий співпрацювати з американцями в справі розслідування злочинів скоєних українськими посадовцями.

Микола Мельниченко

Я американському уряду можу допомогти через офіційний орган, надавши ту інформацію, яка допоможе в розслідуванні конкретних карних справ. А особливо за фактами, що стосуються відмивання коштів, отриманих українськими чиновниками на території США від продажу зброї. На це вони можуть розраховувати.

Мирослава Гонгадзе Так заявляє майор державної охорони України у відставці Микола Мельниченко. Окрім того, радіо „Свобода” вдалось отримати деяку інформацію про перебування Святослава Піскуна в Американській столиці. Його візит розпочався з зустрічі у Федеральному бюро розслідувань. Декілька ключових персон, що займаються розслідуванням питань відмивання грошей українськими посадовцями, та допомогою в розслідуванні резонансних кримінальних злочинів прийняли Генерального прокурора України. На зустрічі були присутні Гранд Ешлі – керівник відділу офісу з міжнародних операцій, Марк Джемерсон – який до останнього часу працював юридичним аташе Сполучених Штатів в Україні, Михайло Пищемука – який безпосередньо керував роботою групи ФБР у справі розслідування вбивства Георгія Гонгадзе.

О 10 ранку за Вашингтонським часом група Генеральної Прокуратури України на чолі з Святославом Піскуном розпочала зустріч у міністерстві юстиції США. У ній серед інших взяла участь Марта Борщ – заступник прокурора США північного округу штату Каліфорнія. Саме вона виступає обвинувачем у справі Павла Лазаренка. Увечері Святослав Піскун зустрінеться з американськими адвокатами.

Що ж до зустрічі з потерпілими у резонансних кримінальних справах, то виглядає на те, що Святослав Піскун не знайшов можливості для подібних зустрічей. Зокрема, з офіційним проханням про зустріч із генеральним прокурором України до посольства України у Вашингтоні декілька днів тому звернувся колишній народний депутат України Олександр Єльяшкевич, що недавно отримав політичний притулок в США.

Після перебування в Американській столиці , 17 жовтня Святослав Піскун відлітає до острівної держави Антігуа, так званої офшорної зони, де, за твердженням експертів, містилися рахунки Павла Лазаренка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG