Доступність посилання

ТОП новини

У Києві закінчився 2-ий раунд українсько-ізраїльських консультацій щодо виплат компенсацій у справі ТУ-154


У Києві закінчився 2-ий раунд українсько-ізраїльських консультацій щодо виплат компенсацій у справі ТУ-154

Київ, 23 жовтня 2002 - Українська ракета вибухнула на території Росії, - стверджують родичі тих сімдесяти восьми осіб, які загинули 4-го жовтня минулого року в авіакатастрофі над Чорним морем. Тоді українська ракета під час навчань ППО збила пасажирський літак ТУ-154 російської авіакомпанії “Сибір”. Досі тривають переговори між урядами України, Росії та Ізраїлю стосовно виплат компенсацій родичам загиблих. Досі Генеральна прокуратура України провадить слідство за фактом загибелі літака. Досі у Києві Печерський суд розглядає позови родин загиблого екіпажу, а відповідачі від Міністерства оборони України затягають процес, відмовляючись визнати свою провину. І на цьому тлі чи не єдиним променем надії стали результати другого раунду українсько-ізраїльських консультацій щодо виплати компенсацій, які 22-го жовтня закінчились у Києві.

Нагадаю, що авіалайнер ТУ-154, на борту якого знаходилися громадяни Росії та Ізраїлю, став жертвою українських військових: літак був збитий ракетою під час навчань ППО України. Сімдесят вісім осіб загинуло; десятки родин у Росії та Ізраїлі залишилися без батьків, без годувальників. Позови родичів загиблого екіпажу розглядаються уже майже півроку Печерським судом Києва, і відповідачі чіпляються за усі можливості затягти розгляд справи, демонструючи небажання визнати провину.

На відміну від судових справ, розпочатих російськими громадянами – родичами загиблого екіпажу у Києві, на рівні міжурядових консультацій між Україною та Ізраїлем переговорний процес зрушив із місця. 22-го жовтня про це повідомили заступник державного секретаря Міністерства закордонних справ України Олександр Чалий і головний юридичний консультант МЗС Ізраїлю Алан Бейкер, які головували на засіданні експертів. Другий раунд консультацій закінчився домовленостями стосовно тексту угоди між урядами двох держав та розмірів компенсацій (хоча суми сторони називати відмовилися) та наміром переговорити з російською стороною і провести у третій декаді листопада третій раунд, який. Як сподіваються пани Чалий і Бейкер, буде останнім. За словами Олександра Чалого, “Україна зацікавлена у прискоренні переговорного процесу: ми сподіваємося, що уряд зголоситься на наші пропозицію і вже наступного року компенсації родичам жертв трагедії будуть сплачені (з державного бюджету)”.

Алан Бейкер повідомив, що він та інші члени ізраїльської експертної групи мають повноваження представляти не лише інтереси Держави Ізраїль, а й інтереси жертв авіакатастрофи та їхніх родичів – громадян Ізраїлю. На думку правника, цього потребують і мертві, і живі – ті, чиї життя змінилися 4-го жовтня минулого року. пан Бейкер висловив подяку українській стороні, яка зрозуміла ситуацію.

Складається враження, що українсько-ізраїльський переговорний процес на рівні зовнішньо - політичних відомств випереджає слідство, яке провадить Генеральна Прокуратура України: остання з висновками не поспішає, що дозволяє змогу представникам Міноборони заперечувати свою причетність до загибелі ТУ-154. Що, у свою чергу, може відтягти час виплати компенсацій на міждержавному рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG