Доступність посилання

ТОП новини

Кучма визнав проблему із участю України у самміті НАТО в Празі і поставив під сумнів доцільність празьких переговорів з НАТО


Кучма визнав проблему із участю України у самміті НАТО в Празі і поставив під сумнів доцільність празьких переговорів з НАТО

Прага, 29 жовтня 2002 – Президент Кучма сподівається, що тема Кольчуг не стане головною на переговорах України з НАТО під час самміту, який планується у Празі наприкінці листопада. Під час свого візиту до Вільнюса він поставив під сумнів доцільність переговорів з НАТО під час самміту, якщо вони точитимуться навколо звинувачень про постачання зброї Іраку. Але, візит Леоніда Кучми до Литви, вже 5-й за часів його президентства, головно спрямований на посилення торгівлі та розширення контактів з Литвою, взагалі. У середу обидва президенти урочисто відкриють Український Інститут, що діятиме в рамках Вільнюського Університету.

За останні 2 роки від початку касетного скандалу президент Кучма не частий гість провідних європейських столиць. Західні лідери не поспішають запрошувати його до себе з офіційним візитом. І нині у Вільнюсі він визнав, що ситуація з участю України у листопадовій нараді НАТО в Празі ускладнюється через звинувачення України в продажу радарних установок Іраку. Леонід Кучма забуває додати, що звинувачень та підозр до України не було б, якби не розмови у його кабінеті. На прес-конференції у Вільнюсі він похвалився своїм рішенням допустити західних військових експертів: "Ми пішли на безпрецедентний крок – в односторонньому порядку відкрили Україну для американських та європейських експертів" – сказав президент.

Литовський лідер Валдас Адамкус запевнив Леоніда Кучму, що Литва стане кращим адвокатом України на вступ до Європейського Союзу, як це робила Польща щодо Литви. Про серйозність політичних обіцянок Литви свідчить заплановане на середу відкриття Українського Інституту при Університеті Вільнюса. Він діятиме в рамках Інституту міжнародних відносин і політології, директор якого Раймундас Лопата запевнив Радіо Свобода, що ця новина буде на перших шпальтах литовських газет. Звідки така впевненість, запитали ми його, якщо у вівторок литовська преса проігнорувала приїзд українського лідера до Вільнюса?

"Це-очевидно! Враховуючи місце України в Європі, її важливість у майбутньому Європи, для Литви необхідно мати контакти з Україною. Для нас важливо мати фахівців з українських справ, починаючи внутрішньополітичними процесами в Україні, і закінчуючи геостратегічним українським чинником".

Інститут, який очолить Владас Сіритавічус, спеціалізуватиметься на питаннях безпеки, геополітичних процесах, реструктуризації енергетичного сектора і досліджень з атомної енергетики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG