Доступність посилання

ТОП новини

Український президент заперечує продаж зброї до Іраку та шукає підтримки Австрії на шляху до ЄС


Український президент заперечує продаж зброї до Іраку та шукає підтримки Австрії на шляху до ЄС

Прага, 6 листопада 2002 – На початку свого офіційного візиту до Австрії Президент України Леонід Кучма зробив низку різких заяв стосовно його звинувачення у продажі зброї Іраку. Він ще раз заперечив свою причетність до продажу радарної системи «Кольчуга» та заявив, що вважає недоцільним обговорювати питання співпраці України і НАТО у зв’язку з недовірою Україні Північноатлантичного альянсу.

Хоча Австрія і не є членом НАТО, останні тертя між Україною та Північноатлантичним Союзом все ж затьмарили офіційний візит до Відня українського президента. На спільній прес-конференції з президентом Австрії Томасом Клестілем Леонід Кучм знову повторив, що він не торгував зброєю з Іраком. «Ми ніякої зброї взагалі до Іраку не постачали», - сказав Леонід Кучма в Австрії, згідно з повідомленням його прес-служби. Він також зауважив, що недоцільно обговорювати питання розширення співпраці України і НАТО за відсутності довіри Альянсу до України.

Деякі оглядачі вважають, що останню заяву можна розцінити як спробу президента України зменшити негативні наслідки для його іміджу від того факту, що його не було запрошено на самміт НАТО, який розпочнеться наступного тижня в Празі. Також вони наголошують, що Австрія, як країна, що не входить до НАТО, була добрим місцем для подібної заяви. Крім того, Київ і Відень зв’язують добрі стосунки і австрійці, очевидно, пам’ятають, що тоді, коли сама Австрія опинилася у дипломатичній ізоляції після того, як до уряду увійшла крайньоправа партія, саме український міністр закордонних справ одним з перших відвідав Відень.

Повертаючись до теми «Кольчуги», у Відні Леонід Кучма заявив, що Україна готова запросити експертів з Австрії чи Росії для додаткового розслідування інформації про те, що Україна нібито постачала радарні установки «Кольчуга» до Іраку. Президент України також нагадав, що Україна звернулася з проханням розібратися у цій проблемі до Ради Безпеки ООН. Леонід Кучма наголосив, що Україна більше за всіх прагне з’ясувати це питання.

Крім цього у Відні також обговорювалися проблеми інтеграції України з Європейським Союзом. Австрійський президент Томас Клестіль сказав, що його країна готова підтримати рух України до ЄС. «Я будь-яким чином підтримаю прагнення України до ЄС», - сказав австрійський президент на спільній прес-конференції.

Проте місцеві оглядачі вважають, що цю заяву австрійського президента не слід сприймати буквально, бо про реальний вступ України до ЄС можна буде говорити ще не скоро. «Це надто рано, мені здається. Це буде ще за 20-30 років. Але коли буде така ситуація, я переконана, що Австрія може допомогти Україні», - сказала в інтерв’ю Радіо Свобода директор Інституту Славістики при Віденському Університеті Юліана Бестерс-Ділґер.

Вона також зазначила, що візит українського президента значною мірою був затьмарений його негативним іміджем. «Тут всі знають, що є чутки, що Кучма має зв’язки з українською мафією, і ми чули історію про Ґонґадзе, і це є причина, чому Кучма тепер є трохи у політичній ізоляції», - сказала Юліана Бестерс-Ділґер, яка автором книги «Україна в Європі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG