Доступність посилання

ТОП новини

Про українсько-російську суперечку за гідрографічне й навігаційне обладнання в Криму


Про українсько-російську суперечку за гідрографічне й навігаційне обладнання в Криму

Сімферополь, 11 листопада 2002 - Севастопольський апеляційно-господарський суд ухвалив рішення вимагати у Міністерства оборони Російської Федерації 18 гідрографічних об`єктів, розташованих у Криму, у тому числі чотири маяки. Українсько-російська суперечка за гідрографічне й навігаційне обладнання на Кримському півострові триває вже кілька років, але й досі Україна так і не може гарантувати безпеку судноплавства у своїй акваторії Чорного та Азовського морів.

Минулої суботи, 9 листопада, суд у Севастополі за позовом Генеральної прокуратури України, яка діяла в інтересах державної установи "Держгідрографія", ухвалив рішення щодо приналежності 22 об`єктів навігаційно-гідрографічного забезпечення, що знаходяться на ділянках Кримського узбережжя Чорного моря від мису Тарханкут до мису Лукул, а також від мису Сарич до мису Аю-Даг, які використовувалися Міністерством оборони Російської Федерації. Суд під головуванням Наталії Горошко, зокрема, постановив витребувати у Чорноморського флоту Росії 18 об`єктів, у тому числі – маяки на мисі Тарханкут, в районі Євпаторії, Ялти і Солодунова. Інші три об`єкти, у тому числі Ай-Тодорський маяк на Південному узбережжі Криму, згідно з рішенням суду, залишаються за російською стороною. Судовпровадження щодо ще одного об`єкту припинене.

Представники «Держгідрографії» України заявляли «про незаконне володіння Міністерством оборони Росії навігаційно-гідрографічним майном України» і про те, що Україна через це не може гарантувати безпеку судноплавства у своїй акваторії Чорного та Азовського морів. Військово-морський експерт із Севастополя, капітан 1-го рангу Микола Савченко вважає, що рішення Севастопольського суду дозволить Україні встановити свій суверенітет над частиною власної території в Криму і частиною акваторії Чорного моря поблизу Кримського узбережжя, які досі контролювалися російським флотом.

Микола Савченко:

«Представники Міністерства оборони Російської Федерації доказують, що усі питання щодо володіння навігаційним і гідрографічним обладнанням уже вирішені в базових угодах по перебуванню Чорноморського флоту Росії в Україні. Представники ж державного закладу - «Держгідрографії» стверджують, що жоден з маяків в базових угодах щодо Чорноморському флоту не значиться. Міноборони Росії вже вдвічі - у 1996 та 1998 роках повідомило світову спільноту про те, що Україні передані всі маяки, які знаходяться на її території, і російська сторона не несе ніякої відповідальності за забезпечення мореплавства в українських водах. Виходить так, що за безпеку мореплавства у своїх водах відповідає Україна, а усі маяки знаходяться у Російського Чорноморського флоту».

Володимир Притула

Тим часом один із чільних посадовців у штабі ВМС України, який просив не називати його ім’я, заявив кореспондентові Радіо “Свобода”, що українська сторона наполягатиме на поверненні Україні усіх гідрографічних об’єктів, що зараз незаконно використовуються Чорноморським флотом Росії. В цей час на розгляді в Господарському суді Севастополя також перебуває справа стосовно 82 гідрографічних і навігаційних об’єктів, розташованих від мису Лукул до мису Сарич, які теж використовуються російськими моряками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG